България накратко

България

Разположена в югоизточната част на Европа, на Балканския полуостров, България е член на Европейския съюз и на Шенгенското пространство.

На север страната граничи с Румъния, където границата минава по река Дунав. Западна съседка е Сърбия и Северна Македония, южна съседка е Гърция, а югоизточна съседка е Турция. На изток България граничи с Черно море.

България е страна, която всяка година отваря вратите си за хиляди туристи. Най-голямото й природно богатство е Черно море, чието име не произлиза от цвета му, а напротив - Черно море е едно от най-непрозрачните, като често видимостта му достига до 20 метра.

Резервирайте хотел в България предварително

Блестящи пясъчни плажове, скалисти заливи, плажни дюни и гористи склонове очакват туристите по протежение на 378-километровата брегова линия.

Централна, Южна и Западна България са изпълнени с красиви планини, пълни с маркирани туристически маршрути и туристическа инфраструктура. И все пак, в сравнение с Алпите, те са значително по-слабо населени, така че можете да се насладите на туризъм без големи тълпи.

Население Площ Име Български / английски
6 385 000 110 993 км2 Bulgaria / България

Получете повече съвети за посещение България

Независимо дали посещавате България за първи път, или многократно, разгледайте нашите полезни съвети и препоръки: