Какво да правите в България

България

Какви дейности да правите в България? Как да се забавляваме по време на почивка? Прочетете в тази глава.

Плажове и плуване

Плажовете са сред най-посещаваните места в България. Милиони туристи от цяла Европа се насочват към Черноморието всяка година и за това има основателна причина.

България предлага най-добрите цени в сравнение с други морски дестинации, като качеството на настаняването и плажовете се подобрява с всяка изминала година.

Всеки ще намери нещо, което да му хареса в България, особено тези, които обичат финия пясък и постепенното навлизане в морето.

Ако предпочитате нощния живот на плажните барове, Слънчев бряг няма да ви разочарова.

Семействата с деца трябва да се насочат към северната част на Слънчев бряг, която е тиха и има много постепенно влизане в морето, или към курортите Обзор, Албена и Балчик, където ще намерите най-чистите плажове. А романтиците, които предпочитат по-малко посещавани плажове, също ще намерят своето. Те ще се насочат към южната част на крайбрежието (Приморско и по-нататък) или към плажа Иракли.

Цени на шезлонги с чадър в България

Сигурно често се чудите колко струва наемането на шезлонг и чадър на плажа. Цените в България варират доста значително в различните курорти. Докато на Слънчев бряг или Златни пясъци ще платите около 30 лв. на ден за един комплект (два шезлонга и чадър), цените в по-малките курорти като Албена, Поморие, Приморско или Балчик са около 25 лв. на ден.

Водни атракции в морето

Всеки по-голям плаж разполага с разнообразни водни атракции и дейности. Можете да наемете водно колело, да се повозите на джет, на праглийд или на класически "банан", теглен от лодка, или дори да наемете водни ски. Примери за цени:

  • Парасейлинг, водни колела: около 120 лв,
  • Лодка с педали: 1,5 млн. лв: 30 лв. за 30 минути,
  • Воден банан: 30 лв. на човек.

Трекинг и планински туризъм

България е рай не само за плажен туризъм, но и за трекинг в планината. Със своите четири основни планински вериги, които се простират на практика през цялата страна, и почти 40 000 км маркирани пътеки, тя определено има какво да предложи.

Най-красивите преходи могат да бъдат открити в най-високите планини - Рила и Пирин, които се намират на юг от столицата София. Но най-дългата централна планинска верига, Стара планина, също предлага богати възможности.

Особено в Рила, но и в покрайнините на Пирин, в селата и градовете ще намерите достатъчно туристически съоръжения под формата на много къщи за гости, пансиони и ресторанти. Високо в планината понякога ще попаднете на спешен хостел или планинска хижа.

По-безлюдни са Стара планина (НП "Централен Балкан") или Родопите на границата с Гърция, но дори и там туристите, които предпочитат маркираните пътеки, ще намерят достатъчно такива.

Класически онлайн туристически карти на България се намират трудно, но на уебсайта mapy. cz например маркираните туристически маршрути са показани много добре.

Разгледайте списъка с хотели и къщи за гости във всяка област:

Нощен живот

Курортите и градовете в България са идеални за оживени нощни партита и по-спокойно пиене в баровете до късно през нощта. Цените като цяло са по-достъпни, отколкото в Чехия, така че нищо не ви пречи да прекарате нощта в забавление.

Варна и южната част на Слънчев бряг предлагат най-голяма концентрация на клубове и дискотеки, но ще намерите своите и в столицата София, където цените все още са доста под средните за крайбрежието.

Аквапаркове

Заменете деня на море с ден за забавление в аквапарк, където особено децата ще се забавляват. Разнообразните атракциони, пързалки и водни пързалки ще ви забавляват през целия ден. Цените варират от 30 до 50 британски лири на ден за възрастни и от 15 до 20 британски лири за деца. Вижте 7-те най-добри водни парка в България:

Ски спорт

Любителите на зимните спортове познават в детайли алпийските ски курорти, но защо да не опитат и по-екзотични дестинации. Опитайте да карате ски в България! Местните ски курорти могат да се сравняват с по-малките алпийски курорти, особено по отношение на съоръженията (лифтове) и общата дължина на пистите.

Ски в България се карат предимно в Пирин, Рила и Родопите, като много курорти достигат до надморска височина от около 2 000 метра.

Въпреки голямата надморска височина, недостатъкът е рискът от липса на сняг. Сезонът обикновено започва в края на декември или началото на януари и приключва не по-късно от средата на април.

Всички курорти разполагат с магазини за ски оборудване под наем и обикновено не е необходимо да се прави предварителна резервация. Моля, имайте предвид, че цените често се посочват в евро. Например двудневен наем на пълна екипировка в най-големия курорт Банско струва около 28 евро, а за седмица - 75 евро.

Ски курорти в България

Разгледайте списъка на най-големите ски курорти в България.

Витоша

Най-достъпният ски курорт може да бъде намерен практически точно в София. Висока над 2000 м, планината предлага около 18 км писти и ежедневно каране на ски за около 50 лв.

Банско

Това е най-неизвестният и модерен курорт в България. Тук можете да се насладите на 50 км писти, а ски картата в Банско струва около 70 лв. на ден. Карането на ски в Банско е възможно на височина до 2 560 м над морското равнище.

Боровец

Най-големият ски курорт в България е Боровец (изписван и като Боровец), който се намира под най-високата планина в България - Мусала. 60 bgn Той предлага почти 60 км писти с различна трудност и възможност за каране на ски до 2500 м надморска височина.

Пампорово

Този много отдалечен курорт в красивия пейзаж на Родопите предлага около 30 км писти и е идеален за доста по-спокойно каране на ски на екзотична дестинация. Дневната ски карта струва около 55 лв. и можете да карате ски до 1900 м надморска височина.

Исторически градове

Любителите на историята също ще намерят какво да правят в България. Страната е осеяна с тракийски и антични паметници, често датиращи отпреди Христа. Отправете се на пътешествие от морето до древните градове Несебър и Созопол или се впуснете по-навътре в сушата и открийте историческия център на Втората българска империя , Велико Търново, или наситения с паметници Пловдив, който е пълен с реликви от всички исторически периоди.

България винаги е била на важен път от Близкия и Далечния изток към Европа, така че в центъра на всеки по-голям град ще откриете исторически привкус.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.