Коли под наем в България

България

Заслужава си да пътувате с автомобил в България, ако искате да разгледате провинцията или да отидете в планински райони, където общественият транспорт е много слабо разпространен.

В тази статия обаче са описани и правилата за движение, как работят бензиностанциите или как се плащат пътни такси по магистралите, така че тя е предназначена и за пътуващи, които идват в България със собствен автомобил.

Как и кога да резервирате автомобил в България

Когато става въпрос за резервация на автомобил в компаниите за отдаване на коли под наем, обикновено колкото по-рано направите резервацията, толкова по-евтино ще бъде. Това важи и за България, въпреки че разликите не са толкова ясно изразени, колкото в други европейски дестинации.

Препоръчваме ви например да използвате системата за сравнение на Booking.com за всички компании за коли под наем, която ще подреди резултатите според избраните от вас критерии.

Сравняване на цени за автомобили под наем - Booking.com

Най-добрият вариант е да наемете автомобил директно на някое от международните летища. Проверете актуалната наличност и цените на автомобилите.

Цени за коли под наем в България

Наемането на автомобили в България е едно от най-евтините сред европейските курорти. Цената зависи от продължителността на наема, като колкото по-дълъг е периодът, толкова по-евтина ще бъде дневната наемна цена.

Значително по-високи са цените през лятото, докато през зимата наемането на автомобили в България е наистина много евтино занимание.

Примери за цени:

 • 7-дневен наем през лятото (Бургас или Варна) - от 250 eur
 • 7-дневен наем през лятото (София или Пловдив) - от 180 eur
 • 7-дневен наем през зимата (Бургас или Варна) - от 80 eur
 • 7-дневен наем през зимата (София или Пловдив) - от 80 eur
 • Резервирайте кола в България

Винаги се запознавайте с подробните условия за наемане и особено със застрахователната полица, които можете да намерите и на Booking.com. Някои компании за отдаване под наем включват застраховката в крайната цена, другаде ще трябва да платите допълнително, между 5 и 10 евро на ден в зависимост от вида на автомобила и продължителността на наема.

Връщане на автомобил на друго място

Тъй като в България има няколко летища, много пътници предпочитат да наемат автомобил на едно от тях и да го върнат в другия край на страната.

Повечето компании за отдаване под наем начисляват високи такси за връщане на автомобила в друго населено място, около 100 евро.

Международна шофьорска книжка и други документи

България е част от Европейския съюз и поради това не е необходимо да получавате международна шофьорска книжка преди пътуване. Компанията за отдаване на автомобили под наем трябва да приема и класическата ви европейска шофьорска книжка.

Фирмите за коли под наем обикновено изискват кредитна карта за наемане на автомобил, но често ще ви дадат назаем и дебитна карта, но или при по-неизгодни условия, или с много висок депозит, често надхвърлящ дори 1 000 eur.

Такси по магистралите

В България се нуждаете от винетка дори за шофиране по повечето пътища от I и II клас. В днешно време тя съществува само в електронен вариант Е-винетка. Винетките със стикери са премахнати.

Най-лесният начин да ги закупите е онлайн на официалния уебсайт bgtoll.bg или на автомат, в който въвеждате регистрационния номер и той автоматично регистрира плащането. Автоматите могат да се намерят на всички големи бензиностанции.

Какви са цените на винетките в България и къде трябва да ги платя? Научете това в подробната глава - Магистрални марки България.

Цени на бензиностанциите

Бензинът в България като цяло е по-евтин, отколкото в Западна или Южна Европа, и по-евтин, отколкото в Гърция, Сърбия или Румъния.

Цената варира от 1,20 до 1,45 евро. Можете да видите графика на тенденциите в цените, например в интернет: fuel-prices.eu/Bulgaria.

Гъстотата на бензиностанциите е много висока, а бензиностанциите често са разположени на много отдалечени места и по второстепенни пътища.

Как работят бензиностанциите в България?

Обикновеният бензин се нарича "95", докато дизелът е известен на бензиностанциите като "Дизел".

Почти всички бензиностанции в България са на самообслужване.

Първо спирате на някоя колонка, помпате си колко бензин ви трябва и след това отивате в магазина, за да платите. На всички бензиностанции можете да плащате с карта и в брой.

Експлоатация и правила за движение

В България се шофира отдясно.

Правилата тук са много сходни с тези в другите европейски държави и не е необходимо да се подготвяте за някакви сложни ситуации.

Максимална скорост

Скоростта в България винаги се посочва в километри в час. Много често скоростите се намаляват с допълнителни пътни знаци.

 • Градове и населени места - 50 км/ч
 • Извън населеното място по нормални пътища - 90 км/ч
 • Скоростни пътища - 120 км/ч
 • Автомагистрали - 140 км/ч

Кръгови кръстовища

В българските градове няма много кръгови кръстовища, а обикновените кръстовища със светофари са много по-разпространени.

Правото на предимство винаги се дава на превозно средство, което вече се движи по кръговото кръстовище.

На кръгово кръстовище сте длъжни да подадете сигнал само когато напускате кръговото кръстовище.

Предимства

В България правото на десен завой важи и за необозначени кръстовища. Такива кръстовища ще откриете най-вече в градовете.

Пешеходците винаги имат право на предимство пред моторните превозни средства на кръстовища. И обратното, пешеходецът трябва да даде път на трамвай на кръстовище.

Други правила

Кои са другите полезни правила за движение?

 • Алкохолът в кръвта е допустим до 0,05 %.
 • Говоренето по телефона по време на шофиране е строго забранено и често е обект на полицейски проверки
 • Фаровете трябва да са включени през целия ден и през цялата година
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.