Планините Рила

Седемте рилски езера

Въпреки че България се посещава предимно заради морския бряг, западната ѝ част е изпълнена с високи планини. Най-важната от тях несъмнено е Рилската планинска верига с най-високата планина в България и на Балканите като цяло - Мусала (2925 м).

Мусала може да се изкачи без планинарска екипировка по маркирана пътека от село Бистрица, което се намира на около 1 км от туристическия град Боровец, или да се изкачите с кабинков лифт до значителна част от планината.

Намерете място за настаняване в Рила планина

Ако не разполагате с кола под наем, вземете автобус от автогара София-юг (не Централна!) до град Самоков, където се прекачвате на микробус до Боровец. И двата маршрута се движат приблизително веднъж на всеки половин час, а пътуването отнема малко повече от 2 часа.

Най-красивото място в Рила обаче несъмнено е районът на Седемте рилски езера или още Седемте сребърни перли на Рила.

Групата от седем ледникови езера се намира на височина от 2000 до 2500 метра. Пътят за достъп до тях води от паркинга от шосето на около 12 км от град Сапарева баня. Можете да използвате и седалковия лифт, който ви отвежда до най-ниското от езерата, като цената на двупосочния билет е 18 лв.

От София туристическият автобус " Рилска совалка" пътува директно до кабинковия лифт на цена от 25 еуро.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в България.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.