Култура и история на България

България

Колко лесно е да се говори английски в България? Какви са българите и кога са затворени магазините в България?

Търсене на настаняване в България

Език

Официалният език е българският, който се говори от 85 % от населението. Други малцинствени езици, които се говорят, са турски и румънски.

Като такъв българският език е претърпял значително развитие и поради влиянието на съседните езици формата на самия език се е отдалечила доста от славянския тип.

Българският език използва кирилицата, а не латиницата. Въпреки това повечето надписи в туристическите центрове или на пътните знаци са както на кирилица, така и на латиница. Основите на четенето на кирилица са полезни например в местния транспорт в селските райони, където латиницата не се използва много.

Познаване на английски и чужди езици

Английският език се говори в ограничена степен в България. Много хора знаят основни познания по английски език и можете да се справите с общи английски фрази в сектора на услугите.

Ако обаче искате да попитате на английски за нещо различно от това, за което се отнася услугата, която ползвате, няма да се разберете много добре.

От другите езици широко разпространен е руският.

Мини речникът

 • Здравейте - Dóbar dén
 • Добро утро. Dobró útro
 • Довиждане. Dovíždane
 • Благодаря. Blagodarjá
 • Моля - Mólja
 • Няма за какво. Njama zašto
 • Извинете ме. Izvinětě
 • Не разбирам... Ně vi razbiram
 • Не разбирам... Ne
 • Да. Da
 • Къде? Kadé?
 • Гара - Gara (гара) / autobusové nádraží – Avtogara (автогара)
 • Плаж - Pljaž (плаж)
 • Разписание - Razpisanja (разписание)

Хора

България има само 6 385 000 жители и е с една от най-ниските гъстоти на населението сред европейските страни.

Българите масово мигрират към Западна Европа за по-добра работа и страната се обезлюдява с най-бързи темпове от всички страни в ЕС.

По-голямата част от населението живее около столицата София или в крайбрежните райони.

Националният манталитет отговаря на югоизточната част на Европа. Българите са малко избухливи, обичат да общуват, да се карат и да се примиряват. Често са малко небрежни и много неща изобщо не ги притесняват, например малко безпорядък по улиците е приета норма.

Много често ще откриете непринудено отношение и обща импровизация. Българите са славяни и съставляват почти 90% от населението. Другите малцинства са турци, арменци и роми.

Българите са приятелски настроени към туристите, но понякога твърде приятелски. Тогава това обикновено е просто афектираност, за да измъкнат по някакъв начин от вас допълнителни пари. Много често така се държат сервитьорите, операторите на малки частни хотели, екскурзоводите или различни продавачи на туристически услуги.

Религия и вяра

Над 62 % от малтийците се придържат към Българската православна църква, а около 10 % - към исляма.

Местните жители са много религиозни, за което свидетелства и изключителната гъстота на църквите, които могат да бъдат открити буквално на всеки ъгъл. Религиозността предполага също, че българите са доста консервативен народ.

Въпреки това религията не е водеща тема в обществото и в България няма да се сблъскате с религиозен радикализъм.

Празници

В туристическите райони повечето магазини са отворени до полунощ. Извън морските курорти стандартното работно време на услугите и малките магазини е до 19:00 часа, а на супермаркетите - до 22:00 часа.

Магазините и ресторантите остават отворени в неделя и на официалните празници.

Държавни празници

 • 1 януари - Нова година
 • 3 март - Освобождението от османско владичество (1878 г.)
 • 1 май - Ден на труда
 • 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия
 • 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, Ден на славянската култура и просвета
 • 6 септември - Ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество България (1885 г.)
 • 22 септември - Ден на независимостта (1908 г.)
 • 1 ноември - Ден на народните будители
 • 24, 25, 26 декември - Коледа

На тези празници всички офиси, финансови институции са затворени.

Като цяло българите обичат и празнуват всички празници и семейни събития като сватби, рождени дни или религиозни церемонии. Много популярни са и фестивалите на виното и карнавалът, където не липсват традиционни носии и може да се види традиционният танц хоро на колело.

Култура

В България се организират много интересни културни фестивали и събития през цялата година.

Можете да се насладите на фолклорния фестивал "Златен реверанс", на фолклорния "Празник на розата" в Калзанак или на музикалния фестивал "Мадара". От собствен опит трябва да кажем, че българите са удивително естествени и спонтанни и толкова много фолклорни фестивали ни развълнуваха. Дори повечето от фестивалите и събитията са безплатни.

История накратко

Най-старите и първи известни жители на България са траките. В миналото територията на България е била част от империята на Александър Велики, Римската империя или Византийската империя.

Първите славяни навлизат на територията на днешна България през VI век. Въпреки че първата българска държава е основана през 681 г. от хан Аспарух, тя е отслабвана и окупирана многократно от други държави или империи. България най-накрая получава своята независимост от Османската империя през 1908 г. по времето на княз Фердинанд. България преминава през Първата и Втората балканска война, както и през Първата и Втората световна война.

През Втората световна война България се сражава заедно с нацистка Германия, но през 1944 г. сключва примирие със СССР, Великобритания и САЩ и преминава на страната на съюзниците.

До 1989 г. Народна република България е под управлението на Комунистическата партия. През 2004 г. България става член на НАТО, през 2007 г. - член на ЕС, а през 2024 г. - член на Шенгенското пространство.

Туризъм

България е много разнообразна и красива страна. През лятото можете да прекарате почивката си на море в популярните курорти Созопол, Златни пясъци, Албена, Бургас и Варна.

През зимата можете да карате ски в планинските центрове (например Банско в Пирин планина или Пампорово в Родопите).

Туристическата инфраструктура в България, особено в морските курорти и големите градове, е много добре развита и предлага пълен набор от услуги.

В България има много гъста мрежа от туристически хижи в планините, наречени хижи, като между тях минават туристически табели. Цената на нощувката е около 5 евро, на което съответстват и удобствата. Добра идея е да си вземете спален чувал. Друга възможност за настаняване е в заслони, които са подобни на автобусните спирки у нас. В тях обикновено има пейки, маса, а понякога и камина.

А тези, които обичат да спят на чист въздух, могат да къмпингуват почти навсякъде без санкции.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.