Придвижване България

България

България разполага с добра транспортна система за далечни разстояния. Има големи автобусни превозвачи, които предлагат модерни автобуси с климатик, а дори влаковете на дълги разстояния разполагат с удобни вагони, предимно с климатик.

Местният регионален транспорт до по-малките градове и села също работи доста добре, но обикновено със стари микробуси или автобуси без климатик и без възможност за надеждна проверка на разписанията в интернет.

С автомобил

Качеството на пътищата е доста лошо и в това отношение България е сред най-лошите в Европа.

Магистралите са предимно новопостроени, прави и много ясни. От друга страна, обикновените пътища, включително основните пътища от I клас, често са в лошо състояние с много дупки.

Освен това местните шофьори са доста агресивни и опасни и, особено в провинцията, не се притесняват много от правилата. Винаги е по-добре да предполагате най-лошото и да шофирате по-скоро отбранително.

За подробна информация относно шофирането в България, цените на колите под наем, трафика и пътищата, вижте главата " Коли под наем".

Сравнете цените на колите под наем - Booking.com

С влак

Особено за по-дълги разстояния можете да използвате влакове.

Планирането на пътуване с влак е значително по-лесно, отколкото с автобус, тъй като в България има само един железопътен оператор - Българските държавни железници.

Влаковете по маршрутите на дълги разстояния (София-Бургас и София-Варна) обикновено са климатизирани и сравнително модерни. Пътуването е малко по-бавно, отколкото с автобус, но разписанията са надеждни и големите закъснения не са правило.

При регионалните превози все още понякога се движат много стари и неклиматизирани вагони.

Къде да купя билети?

Билетите за дългите разстояния и някои регионални маршрути могат да бъдат закупени онлайн от официалния уебсайт bileti.bdz.bg.

За да закупите, трябва да се регистрирате на този уебсайт. Продажбата на билети онлайн винаги започва около 5-7 дни преди отпътуването. Преди това по-голямата част от влаковете не могат да бъдат закупени. За някои регионални влакове билети не могат да се купуват онлайн.

След като закупите билета, той ще ви бъде изпратен по електронната поща в pdf формат. Не е необходимо да разпечатвате билета, просто го запазете на мобилния си телефон, лаптоп или таблет и го покажете на кондуктора във влака.

Билетите за регионалните превози могат да бъдат закупени от билетната каса на гарата, а ако на гарата няма билетна каса, можете да закупите билета от кондуктора във влака.

Внимание! Ако се качвате на гара, оборудвана с билетна каса, трябва да закупите билета си предварително, а не от кондуктора във влака.

Винаги можете да платите само в брой.

Разписания и честота на движение

Разписанията на всички железници в България можете да намерите много ясно на уебсайта razpisanie.bdz.bg.

Честотата на превозите не е много висока и по най-натоварените маршрути от София до морето (Бургас и Варна) обикновено има 5-6 дневни и 2 нощни влака.

С автобус

Най-често използваният обществен транспорт е автобусът.

Връзките на дълги разстояния между по-големите градове са много чести и дори малките села се обслужват от автобуси или микробуси поне веднъж дневно.

Автобуси за дълги разстояния

При дълги пътувания (обикновено с продължителност над 1 час) обикновено се използват модерни автобуси с климатик.

За повечето превози на дълги разстояния можете лесно да закупите билети онлайн и просто да ги покажете на шофьора или кондуктора, когато се качвате.

По всички маршрути обаче можете да закупите билети и на място - на билетните каси на по-големите автогари, а ако се качите на по-малка спирка - от шофьора и по-често от кондуктора в автобуса.

Къде да намерите връзки и да купите билети онлайн?

Надеждните търсачки за връзки не работят много добре в България. За маршрути на дълги разстояния можете да сравнително надеждно да сравнявате няколко превозвача чрез сайта bgrazpisanie.com.

Но винаги проверявайте часовете директно на уебсайта на превозвача, а също така купувайте билета си директно през уебсайта на конкретната автобусна компания.

Кликнете върху името на компанията, за да закупите билети.

 • Union-Ivkoni - Най-големият превозвач в България свързва повечето големи градове в страната
 • Arda Tur - основният превозвач пътува основно между София, Пловдив и крайбрежните градове като Бургас и Варна
 • Биомет - предлага чести връзки между София - Велико Търново - Варна
 • Flixbus - в сътрудничество с Kaleya осигурява бързи връзки между София, Бургас и Слънчев бряг
 • Karat-S - по-малък превозвач, който пътува от София до Видин или Пловдив
 • Kar-Trans - южна линия от София до Банско или Благоевград (но Union-Ivkoni пътува по-често по тези маршрути)

Регионални автобуси

Автобусните линии на къси разстояния са много чести между по-големите градове (поне над 10 000 жители) или туристическите обекти. До по-малките отдалечени селища обаче често има само 1-2 превоза на ден.

Намирането на точни разписания онлайн е невъзможно за някои маршрути, а за други е доста ненадеждно, тъй като данните на уебсайтовете не се актуализират много често.

В популярната търсачка за транспорт bgrazpisanie.com някои регионални връзки напълно липсват.

Най-подходящият начин да се информирате за часовете на тръгване са уебсайтовете на отделните автогари в големите градове, но дори и те често се актуализират само веднъж на няколко години. Но поне за груба представа за честотата на отделните линии информацията е достатъчна.

Все още нямате избран хотел? Направете предварителна резервация

Уебсайтове на автогари:

 • Централна автогара София и Сердика (международни и повечето междуградски линии): centralnaavtogara.bg
 • Автогари Бургас Юг и Запад: burgasbus.info
 • Автогара Варна: autogaravn.com
 • София Овча купел - Запад (местни линии на юг - Благоевград, Дупница и други): avtogarazapad.wixsite.com
 • София - юг (Самоков, Елин Пелин): avtogara-sofiayug.com
 • Велико Търново - юг (междуградски линии): avtogaratarnovo.eu
 • Пловдив - автогара Юг (линии на дълги разстояния): hebrosbus.com
 • Автогара Пловдив Север (регионални линии на север - Казанлък, Велико Търново и др.): hebrosbus.com
 • Стара Загора: avtogara.starazagora.bg
 • Автогара Русе: автогара Русе юг: avtogararuse.org

Как да купя билети?

Билетите за регионалните и местните автобуси в повечето случаи се купуват от кондуктора в автобуса. На големите автогари трябва да си купите билет от билетната каса.

Ако на гарата няма билетна каса, качете се в автобуса, заемете мястото си и изчакайте кондукторът да ви намери.

Винаги можете да платите само в брой.

Със самолет

От София можете да летите до Варна, а през летния сезон и до Бургас.

Цените на билетите са доста високи, средно около 51 евро за еднопосочен билет по план само за ръчен багаж.

Ако добавите пътуването до/от летището, ще спестите около 2,5 часа в сравнение с пътуването с автобус или влак.

Полетите се извършват от местната авиокомпания Bulgaria Air от София до Варна 3 пъти дневно, а до Бургас - веднъж дневно през лятото.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.