Stuðlagil

Студио

Каньонът Стурлагил, транслитериран като Студлагил, е изключителна природна забележителност, разположена в отдалечена част на Източна Исландия. Река Йокла с ярко синьо-зелената си вода си е проправила път през масивни базалтови колони, наподобяващи формата на орган, като е създала дефиле, дълбоко на места до 30 метра.

Сравнете цените за коли под наем - Исландия

Най-красивата част от каньона Студлагил с масивните базалтови скали е дълга малко под километър, но определено си заслужава да се отклоните от околовръстния път на Исландия.

Около каньона има няколко маркирани пътеки и можете да се спуснете чак до дъното, но очаквайте доста стръмно спускане.

До 2017 г. каньонът Студлагил е бил забранен за туристи. През тази година обаче каньонът беше представен в полетното списание на бившата исландска авиокомпания WOW, което предизвика туристически бум.

Как да стигнете до там?

Отбивката от главен път № 1 е между Егилсташир и езерото Миватн, ако тръгнете в тази посока, тогава се намира вляво. Първо завивате по път 923, който след известно време се превръща в чакълест, но качествен и прав път. След около 10 км ще стигнете до малък паркинг, разположен само на няколко десетки метра от каньона.

Тук можете да пътувате без проблеми с обикновен автомобил, дори и през зимата.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.