Myvatn

Myvatn

Езерото Mývatn се намира в северната част на Исландия, на около 85 км от четвъртия по големина град Акурейри. Благодарение на тектоничния разлом, който минава през мястото, тук ще откриете практически всички типични за исландския пейзаж особености - езера, геотермални извори, вулканични кратери, водопади и пещери.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Пейзажът около Миватн е целогодишна дестинация, а можете да стигнете до тук и през зимата.

Езерото на мухите

Езерото Миватн е разположено в идиличен пейзаж от зелени ливади, а назъбените му брегове създават много места за красиви гледки. В превод "Mývatn" означава "Езеро на мухите" и скоро ще откриете, че името наистина е подходящо.

През краткия летен сезон около езерото се роят милиони мухи, които могат да направят престоя в езерото малко неприятен, но от друга страна, благодарение на тях Миватн е пълен с много видове птици, за които мухите са добре дошъл празник. Можете да посетите и Музея на птиците на северния бряг на езерото.

В непосредствена близост до езерото ще откриете много кратки пътеки, водещи предимно от пътя до бреговете и гледните точки, но и други забележителности. Не бива да ги пропускате:

  • Гората Хьофри (местоположение: en.mapy.cz) - в източната част на езерото ще се натъкнете на много необичайна исландска среда на зряла гора, която визуално ще ви пренесе за известно време в континентална Европа. На брега на Höfði можете да се полюбувате на традиционните исландски колони от вкаменена лава, които се издигат от водите на езерото Mývatn.
  • Dimmuborgir (местоположение: en.mapy.cz) - преводът "тъмни замъци" казва всичко, това е "гора" от вкаменени и много необичайно оформени лавови полета
  • Skútustaðagígar (местоположение: en.mapy.cz) - този полуостров, пълен с малки вулканични кратери, предлага най-добрата гледка към Миватн благодарение на възможността да се изкачите на някои от тях.

Кратерът Хверфял

Пейзажът около езерото Миватн е доминиран от мистериозния черен 420-метров вулканичен кратер или туфов конус Хверфял. Склоновете на широкия 1 км кратер са покрити с черни и сиви голи отломки, а по целия му периметър минава туристическа пътека, от която можете да се любувате на величието и мрачната пустота на вулканичния пейзаж. От ръба на кратера се открива и красива гледка към цялото езеро Миватн.

Можете да шофирате практически до целия път до кратера, а от малкия паркинг в края на черния път има само около 600-метрова пътека до върха. Другият вариант е 2,5-километров пешеходен преход от площадката на Димуборгир, но пътеката не е особено трудна, просто очаквайте по-голяма денивелация.

Серни извори Хверир

Малко встрани от главния път, на около 3 км източно от езерото, не пропускайте да посетите доста голямата геотермална зона Хверир с многобройните й парещи фумароли, бълбукащи кални басейни и наистина много силна миризма на сяра, която ще остане с вас в обонятелната ви памет за много дни напред.

Пещерите Грьотагя и Сторагя

В непосредствена близост до езерото Миватн не пропускайте да посетите две интересни лавови пещери, залети с вода. До 70-те години на миналия век и двете пещери са били популярни за термални къпания в малки езера, но след изригването на вулкана водата в пещерата Grjótagjá се е повишила до около 70 °C и днес бавно спада до около 50 °C, така че къпането тук не е възможно.

В пещерата Stóragjá е възможно да се плува, но тя е достъпна само за опитни пещерняци, които могат да се придвижват по въже.

През последните години Грьотагя преживява голям туристически бум, тъй като тук са заснети някои сцени от сериала Game of Thrones. Няма входна такса, а пещерата е наистина малка и всъщност надникването в нея отнема около 2 минути.

Геотермални бани Миватн

Само на около 2 км източно от езерото Миватн се намира естествена геотермална баня с озеленени езера и пълни удобства под формата на шкафчета, ресторант или тоалетни. СПА центърът, подобно на по-известната Синя лагуна, в този случай е наистина естествен и са оформени само входовете към езерата със стъпала и, разбира се, околностите на сградата с ресторанта и билетните каси.

СПА центърът е отворен целогодишно от 12:00 до 22:00 ч.

За влизане се заплаща 5 900 иск, а за ученици и пенсионери - 3 900 иск. Можете да наемете кърпа или да си купите бански на място срещу такса от около 900 иск. Официален уебсайт с възможност за закупуване на билети онлайн: myvatnnaturebaths.is.

Настаняване

Тъй като около езерото Миватн има толкова много забележителности, определено е практично да отседнете някъде наблизо, когато пътувате из Исландия. В непосредствена близост до Миватн има много малки къщи за гости и пансиони с цени, започващи от 92 евро, като повечето от тях предлагат само стаи с общи бани:

  • Vogar Travel Service - Къща за гости с чисти стаи с основни удобства и споделени бани, разположена на кратка разходка от брега на езерото и една от най-евтините в района,
  • Skútustadir Guesthouse - красива къща за гости на южния бряг на езерото с включена чудесна закуска и хубави стаи с общи бани, цени от 128 eur на вечер
  • Eldá Guesthouse - малка къща за гости с чисти стаи и общи санитарни възли, разположена в центъра на село Рейкяхлир, цени от 117 eur на нощ
  • Hlid Bed and Breakfast - къща за гости под формата на две къщички с хубави стаи със самостоятелни бани и включена чудесна закуска, цени от 147 eur на вечер

След това потърсете още по-евтини оферти, включително класически хотели, в Акурейри, на 85 км.

Как да стигнем до там?

Mývatn е много достъпен за всички видове автомобили по главния околовръстен път на Исландия, номер 1, тъй като се намира точно на него. Около езерото има чакълест път, но и той е проходим за всички превозни средства. Път 1 се поддържа през зимата, така че можете да стигнете до Миватн през цялата година.

Рейкявик е на 470 км, четвъртият по големина град Акурейри със собствено летище е на 85 км, а Егилсташир, най-големият град в Източна Исландия, също със собствено летище, е на 165 км.

Автобусна линия 56, свързваща Акурейри и Егилсстардир, спира в Рейкяхлир, но се движи само 1-2 пъти дневно, вижте разписанието.

Атракции в близост

В идеалния случай комбинирайте пътуването до Mývatn с посещение на най-масивния исландски водопад, Dettifoss, или драматично изглеждащия каньон Ásbyrgi, например.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.