Hengifoss

Hengifoss

Със своите 128 метра Хенгифос е третият по височина водопад в Исландия и благодарение на изкуствения си фон от двуцветни скали със сигурност е един от най-красивите водопади в тази отдалечена част на Източна Исландия.

Сравнете цените на колите под наем - Исландия

Червени и черни скали и гледки към региона

Тясната сребриста лента на водопада контрастира с тъмните високи и голи скали на околността. Черно-сивият базалт е пресечен с червени до тухлени хоризонтални линии, които са останки от вкаменени иглолистни дървета от по-топлата втора част на терциера.

Самият Хенгифос се спуска от около 450 м надморска височина, а началната точка на туристическата пътека се намира на едва 40 м надморска височина. Само тези цифри подсказват, че от гледната точка на водопада в дъното на каньона се открива спираща дъха гледка към широкия, безплоден пейзаж.

Как да стигнем дотам?

Водопадът Хенгифос се намира на асфалтовия път № 931, който ви отвежда до Егилсташир, най-големия град в Източна Исландия (около 35 км, вижте картата на маршрута). Пътят е проходим през цялата година.

От малкия паркинг след това ще следвате 2,5-километрова (в едната посока) доста стръмна, но сравнително лесна пътека (вж.: карта на маршрута) до най-добрата гледка към водопада.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.