Придвижване Исландия

Дебелозъб пухчо

На практика единственият начин да опознаете острова е с кола. Общественият транспорт се движи само между градовете, а честотата му не е много висока.

Плащането за туристически автобуси излиза значително по-скъпо от наемането на автомобил, дори след като се вземе предвид цената на бензина. Това може да си струва, когато пътувате в един човек, но никога в двама или повече души.

Търсене на настаняване в Исландия

С кола

В Исландия шофирайте надясно.

Гъстотата на движението тук е доста рядка и наистина няма да попаднете в задръстване. Пътната мрежа не е много гъста, което се дължи на терена и на малобройното население на Исландия.

Има един основен път около целия остров - път 1, известен още като Ring road. Този маршрут е много популярен сред пътешествениците, тъй като по него можете да обиколите Исландия за няколко дни, а по пътя можете да се любувате на красотата на исландския пейзаж. Някои части от него обаче са чакълести, така че трябва да бъдете внимателни.

През центъра на Исландия няма асфалтови пътища, а само планински пътища с чакъл, които са отворени само през летния сезон. Чудесен уебсайт за пътищата в Исландия с уебкамери за пътната обстановка е www.road.is.

Ако донесете собствения си автомобил в Исландия с ферибот, няма да се занимавате с никакви документи, все едно пресичате границата с Австрия или Германия.

За подробна информация относно шофирането в Исландия, цените на колите под наем, трафика и пътищата, вижте главата " Коли под наем ".

Туристически автобуси

През летния сезон можете да използвате и туристически автобусни компании, като най-големите и най-известните са Reykajvik Excursions или Grayline. Те са специализирани в организирането на екскурзии или дори редовни превози, които не се обслужват от редовни автобуси.

Дестинации, до които можете да стигнете с автобус от Рейкявик:

 • Златният кръг - цени от 9 000 isk
 • Landamannalaugar - цени от 14 000 щ.д.
 • Þórsmörk - цени от 15 000 щ.д.
 • Синята лагуна - цени от 7 000 щ.д.
 • Южно крайбрежие - много възможности от по-кратки полудневни до 12-часови екскурзии на цени между 12 000 и 25 000 щ.д.

Разписания на туристическите автобуси и връзки за закупуване на билети можете да намерите и на nat.is.

Автобуси за връзка

Обикновените автобуси на обществения транспорт в Исландия се управляват от една-единствена компания - Straetó. Тя извършва превози на дълги разстояния, както и обществен транспорт в Рейкявик и Акурейри. Автобусите си струва да се използват само в Рейкявик. В столицата има редовна система за обществен транспорт с около 30 линии, които имат градски интервал от около 15 минути през делничните дни и 30 минути през почивните дни.

Цените на билетите в Рейкявик са сравнително високи. Първо трябва да си купите карта KLAPP (вж. списъка на продавачите) за 1 000 иск, която е и предварително заредена сума, която вече можете да използвате за плащане на билета. Съществуват само два вида билети:

 • Единични - с възможност за прехвърляне за 75 минути: 570 иск / 1 зона (целият Рейкявик е в 1 зона)
 • Месечен: 1 лв: 8 000 иск

Винаги поставяте картата към четеца при качване, не я поставяте при слизане. Картата може да бъде заредена само чрез сайта klappid.is в раздела "Моите страници".

По-удобно е да платите чрез мобилното приложение Klappid.

Засега все още е възможно да платите билета в брой при шофьора, но само в точна стойност.

Цените на междуградските билети се изчисляват по зони, т.е. 570 isk се умножава по броя на зоните. Въпреки това е много малко вероятно да използвате редовни автобуси, когато пътувате в Исландия. Обикновено те не спират на туристически забележителности, а когато минават покрай някои от тях, се движат само веднъж или най-много два пъти на ден, а дори и тогава не всеки ден.

Разписанията на автобусите извън Рейкявик можете да намерите на уебсайта straeto.is. Например, маршрутът от Рейкявик до втория по големина град Акурейри преминава през 22 зони, т.е. за билет ще платите 10 780 иск. Пътуването до летище Кефлавик с автобусна линия 55 излиза 1 960 щ.д.

Въздушен транспорт

Исландия разполага и с вътрешна въздушна линия, която е най-добре да се използва особено през зимата, когато снегът може да затрудни пътуването с автомобил. Естествено, цената на пътуването със самолет е по-висока, отколкото ако използвате други транспортни средства, и двупосочен билет от Рейкявик до Акурейри обикновено струва 125 eur.

Вътрешните полети се извършват от Icelandair, която може да ви отведе извън големите исландски градове до по-отдалечени райони на Исландия или Гренландия. Всички вътрешни полети тръгват от летище RKV в центъра на Рейкявик, а не от международното летище Кефлавик.

Полети с Icelandair можете да закупите евтино чрез сайта icelandair.com. Ако ще купувате билетите си чрез skyscanner.com, най-добре кликнете директно върху уебсайта на авиокомпанията.

Авиокомпанията лети по следните маршрути:

Norlandair също е важна регионална авиокомпания, която извършва полети от Рейкявик (RKV) до малките летища Билдудалур (BIU) и Гьогур (GJR) на полуостров Уестфьордс, с двупосочни цени около 160 евро.

Също така лети от Акурейри до остров Гримси и до малките северни летища Торсхофн и Вопнафьордур с двупосочни цени около 120 евро. Билети могат да бъдат закупени само на уебсайта norlandair.is/en.

Освен това малката авиокомпания Eagle Air извършва полети от Рейкявик до летище Хусавик в северната част на острова, до летище Хьофн на крайния южен бряг, както и до архипелага Вестманайяр. Цените на двупосочните билети обаче са прекомерно високи и започват от около 300 евро. Билетите могат да бъдат закупени само на уебсайта eagleair.is.

Фериботи

На територията на Исландия работят 4 обществени ферибота, които превозват както самостоятелни пешеходци, така и автомобили.

 • Архипелагът Vestmannaeyjar от пристанище Landeyjahöfn: Herjólfur пътува няколко пъти дневно
 • Остров Гримси от пристанище Далвик: ежедневно през лятото, 3 пъти седмично през зимата от Samskip
 • Остров Hrísey от пристанище Árskógssandur: на всеки два часа от Sævar
 • Полуостровите Snæfellsnes и Westfjords със спирка на Flatey са свързани със Seatours

Други редовни фериботи пътуват от Ísafjörður до полуостров Hornstrandir, вижте информацията в подробности за местоположението.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.