Времето в Исландия и най-доброто време за посещение

Дебелозъб пухчо

Въпреки че Исландия се намира близо до Северния полярен кръг, климатът ѝ е мек за тази географска ширина. Основният фактор за мекия климат е Гълфстриймът, заради който температурите достигат 14°C от юни до края на август в югозападната част на острова, а през зимата остават на нулата. Въпреки това постоянните ветрове могат да направят така, че да изглежда малко по-студено, отколкото показва термометърът.

През зимата в Исландия слънцето не се показва на небето за много дълго време. Въпреки това можете да видите Северното сияние, което обикновено се вижда от октомври до март. Вижте главата със съвети за наблюдение:

В началото на лятото, от друга страна, можете да наблюдавате залеза и изгрева на среднощното слънце безкрайно дълго.

Тъй като времето в Исландия може да бъде опасно, определено препоръчваме да проверявате сайта safetravel.is за предупреждения и сигнали за опасни явления.

Проверете прогнозата за времето в Исландия на официалния уебсайт на Исландската метеорологична служба en.vedur.is.

Югозападната част на острова спрямо останалата част на острова

Исландия може да бъде разделена на три части в зависимост от типа климат.

 • Югозападна - поради влиянието на Гълфстрийм зимите са по-меки, снежната покривка е по-слаба, а лятото е най-топлото на острова, като температурите рядко надвишават 19 °C. Често вали, но предимно под формата на дъждовни превалявания. Зимните температури обикновено са около 0 °C. Най-южната част на острова е най-слънчева (Vík í Mýrdal) и архипелагът Vestmannaeyjar.
 • Центърът (Исландската планинска земя ) - суров климат на планини и вулкани, достигащи височина от 1 000 до 2 000 м, с много сняг през зимата и топящи се ледници през лятото. Центърът на Исландия обикновено е напълно недостъпен и откъснат от света през цялата зима; лятото е кратко и продължава предимно от юни до средата на септември.
 • Север и изток - Климатът по северното и източното крайбрежие е много по-мек, отколкото в центъра на острова, но по-суров, отколкото на юг и запад. Температурите през зимата са сурови и могат да паднат до -25°C, а лятото е прохладно и кратко.

Исландия през годината

Часовете на изгрев и залез, посочени по-долу, са приблизителни и се различават с до половин час в северните и южните части на Исландия.

Времето през януари

Януари е най-студеният месец от годината, със средни температури между -3 °C и 3 °C в южната част на острова и -6 °C до 1 °C в северната и източната част. Има силни ветрове, които усещат значителното понижение на температурата, а в планините често вали обилен сняг, като в югозападната част на страната снегът редовно е над 500 м, но иначе често вали дъжд и сняг и често е напълно облачно в продължение на много дни.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - приблизително 11:30 ч., 10:10 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 15:15, 17:00 ч.

Голяма част от туристическите атракции в центъра и западната част на острова са напълно недостъпни. Удобно придвижване е възможно само по главните пътища. В северната и централната част на Исландия минусовите температури под -15 °C не са изключение.

Времето през февруари

Прогнозите за времето в Исландия по принцип са доста предизвикателни и това важи с двойна сила за февруари, който е един от най-малко предсказуемите месеци в годината. Единствените сигурни данни са за средни температури от около -3 °C до 3 °C, като на север те са с около 3 градуса по-ниски.

В противен случай през деня могат бързо да се редуват слънчево време, проливни дъждове, обилен сняг, температури на замръзване и над нулата, силни урагани и безветрие. Накратко, февруари може да покаже всички аспекти на исландското време в най-суровия му вид. От друга страна, именно през втората половина на февруари се появяват най-добрите условия за наблюдение на полярното сияние.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - около 10:10 ч., 9:10 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - около 17:00, 18:00 ч.

Времето през март

Март все още е зимен месец в Исландия, но с бързо увеличаващ се брой часове дневна светлина. Очаквайте нормални температури между -2°C и 4°C, със силни ветрове, както винаги, но не толкова неприятни, колкото в средата на зимата.

Времето се променя бързо през деня, като често има дъжд, сняг и слънце. Тъй като слънцето е винаги ниско над хоризонта, то създава магическа игра на светлина и сянка сутрин и рано вечер. Ледените пещери в Скафтафел, например, са красиви през март. Началото на март все още е подходящо време за наблюдение на силното полярно сияние.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - приблизително 8:30 ч., 6:40 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 18:30, 20:10 ч.

Всички вътрешни пътища и повечето второстепенни пътища в районите на Westfjords са затворени, а главните пътища може да са заледени. Март е популярен месец за каране на ски.

Времето през април

Средните температури през април в Южна Исландия най-накрая преминават над нулата, като варират между 1°C и 6°C. Снегът вече е изключителен в южните части, но на север и в Исландските планини все още е скрит под високи преспи, така че повечето планински пътища все още са затворени.

Валежите намаляват и са предимно дъжд/сняг под формата на бързи превалявания с чести слънчеви "прозорци". Тъй като април вече не е сезонът на полярните сияния и обратно - лятото далеч не е приключило, цените на нощувките са сред най-ниските през годината.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - приблизително 6:30, 4:50 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 20:15, 21:45 ч.

Времето през май

Исландия през май се характеризира с бавно покачващи се температури, като средната дневна температура е около 6°C, но в прогнозите за времето все по-често се срещат двуцифрени стойности. Времето може да се опише като "периодично облачно, периодично дъждовно"... точно както през всеки друг месец от годината. Но факт е, че крайностите на времето през май се умеряват, като рядко се срещат изключително силни ветрове. Целодневни студове се срещат само високо в планините.

Първите къмпинги се отварят през май, а някои планински пътища се отварят в края на месеца. От втората половина на май по дърветата се появяват първите листа, а тревата започва да се раззеленява.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - приблизително 4:45 ч. и 3:00 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 21:50, 23:30 ч.

От втората половина на май нататък в Исландия няма да преживеете напълно тъмна нощ, въпреки че все още става значително по-тъмно за поне 2-3 часа в средата на нощта.

Времето през юни

Юни в Исландия може да се определи като първия месец на лятото. Дневните температури обикновено се движат около 13°C, но в южните райони рядко могат да достигнат 20°C. Юни е най-малко дъждовният месец, но вероятността да паднат няколко капки поне веднъж на ден е много голяма, така че вземете си якета.

Пейзажът на Исландия е пищно зелен, снегът се отдръпва от планините и се отварят последните планински пътища и къмпинги. Юни е и най-известният месец на среднощното слънце.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - приблизително 3:00 ч., 2:00 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 23:30, 0:15 ч.

Тъй като цяла Исландия се намира под Северния полярен кръг, пълното слънце винаги изчезва зад хоризонта за поне един час, но през цялата нощ е светло като при нормален изгрев или залез и не очаквайте нощен мрак или дори тъмнина.

Времето през юли

Според статистиката юли е най-горещият месец в Исландия, със средна температура около 15°C, а в екстремни случаи в южната част на страната температурата може да надхвърли 20°C. С периодични дъждове и слънце, което се редува с облаци през по-голямата част от деня, юли е един от най-добрите месеци за пътуване из Исландия.

Всички пътища са отворени, като сняг има само по най-високите части на планините и ледниците. От друга страна, топящите се ледникови пещери са затворени и могат да бъдат опасно нестабилни.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - приблизително 2:00, 4:15 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 0:15, 22:30 ч.

Дори през юли никога няма да изпитате тъмна нощ, само към края на месеца става по-тъмно посред нощ, но все пак не достатъчно, за да се налага да включвате външното обществено осветление.

Времето през август

Август може да се опише като последния месец на лятото. Температурите все още са комфортни - 14 °C, в Исландия почти няма сняг, а единственият дъжд е под формата на превалявания. Дори и през август има голям шанс за слънчево време поне през част от деня. В северните и източните части на страната температурите през август могат да се повишат до над 18 °C.

Въпреки това разликите между деня и нощта започват да се усещат, както по отношение на температурите, така и на дневната светлина. Природата все още е пищно зелена. Освен ако не е целогодишен сив вулканичен пейзаж.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - приблизително 4:15, 5:50 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 22:30, 20:40

Времето през септември

Септември е месецът, в който летният сезон в Исландия приключва. Температурите падат до 12 °C, но слана не се появява, освен в най-високите части на планините, а през нощта рядко вали сняг. Дъждовете и облачното небе стават все по-чести, но рядко са достатъчно неприятни, за да повлияят значително на почивката.

Благодарение на топлото течение Гълфстрийм сравнително високите температури се задържат до края на месеца, но започва да духа по-силно, така че ще са необходими по-топли дрехи. Малкото дървета, които растат в Исландия, се обагрят в красиви есенни нюанси, но ливадите остават вечно зелени.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - приблизително 5:50 и 7:20 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 20:40, 19:00 ч.

Повечето къмпинги обикновено затварят в края на септември.

Времето през октомври

Октомври е месецът, в който средните температури се връщат към едноцифрените стойности около 8°C, с около градус по-ниски на север. Често има проливни дъждове с продължителност повече от час, но от друга страна рядко вали през целия ден. Снегът все още е рядко явление в крайбрежните райони, но в планините вече започва да вали редовно и първите второстепенни пътища се затварят.

Дърветата (обикновено само в градовете, тъй като в провинцията няма такива) са цветни, тревата бавно става кафява. В края на месеца има вероятност да видите Северното сияние, но все още можете да се насладите на сравнително дългите часове на деня.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - около 7:20 ч., 9:00 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 19:00, 17:00 ч.

Времето през ноември

През ноември зимата в Исландия вече започва да се усеща. Средната температура на юг се колебае около 0 °C, а на север и изток - около -1 °C. В низините все по-често вали сняг, небето е облачно през по-голямата част от деня, а слънчевите лъчи достигат до повърхността главно по южното и западното крайбрежие.

Ноември е един от най-непредсказуемите месеци, времето се променя много бързо, с проливен дъжд, последван от обилен сняг, вятър, последван от безветрие и няколко слънчеви лъча.

 • Време на изгрев (първи и последен ден на месеца) - приблизително 9:00, 10:50 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 17:00, 15:30 ч.

Времето през декември

Декември е най-тъмният месец в Исландия. Средните температури са около -2 °C, а на север - около -4 °C. През декември вече редовно вали сняг в целия остров, като само в най-югозападната част около Рейкявик от време на време се появява дъжд.

Дългите нощи правят декември добър месец за наблюдение на полярното сияние, но недостатъкът е честото и продължително облачно небе, което логично прави наблюдението невъзможно. Идеалното занимание за декември е изследването на ледникови пещери, които са безопасни и стабилни поради замръзналия лед.

 • Време на изгрев (първи и последен ден от месеца) - приблизително 10:50, 11:30 ч.
 • Време на залез (първи и последен ден от месеца) - приблизително 15:30, 15:15

Много второстепенни пътища са непроходими, а центърът на острова е почти напълно недостъпен, както и големи части от полуостров Уестфьорд.

Таблица на температурите през годината

Рейкявик - Затоплете костите си в термалните извори

Месец
Времето
Air
януари
сняг
2 °C
февруари
сняг
3 °C
март
дъждовен
3 °C
април
слънчев
6 °C
май
слънчев
10 °C
юни
слънчев
12 °C
юли
слънчев
14 °C
август
слънчев
13 °C
септември
слънчев
11 °C
октомври
дъждовен
7 °C
ноември
дъждовен
4 °C
декември
сняг
3 °C

Кога да отидете в Исландия

Най-натоварените месеци са юни, юли и август, главно поради топлото време и дългите дни. Повечето музеи, къмпинги и други туристически атракции са отворени през летните месеци. Ако искате да сте най-сигурни за поне няколко часа слънце и наистина дълги, светли дни, които могат да се използват максимално за опознаване на исландската природа, тогава отидете през тези месеци.

Купувайте билети с намаление през слабия сезон

Ако обаче основната ви цел е да видите Северното сияние или да карате ски, например, отидете в Исландия само през зимата. Като цяло най-добрите условия за наблюдение на полярното сияние са през ноември/декември и след това особено през февруари/март, когато е достатъчно тъмно, но има голяма вероятност небето да се развали.

Въпреки това, ако отидете през ноември или декември, няма да имате много дневна светлина. Освен това през декември и януари често има дълги дни с облачно небе, което осуетява всякакви шансове да видите Северното сияние.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.