Северно сияние в Исландия

Дебелозъб пухчо

Да видят небесната игра на цветовете, известна като полярно си яние, е мечта за цял живот на много пътешественици.

Едно от най-добрите места за наблюдение на Северното сияние е Исландия. Тя се намира достатъчно далеч на север, но в същото време не е отвъд Полярния кръг. Всъщност, ако сте твърде далеч отвъд Полярния кръг, полярното сияние отново ще избледнее.

Накратко, Исландия се намира на идеално място и привлича много туристи от цяла Европа по това време на годината, въпреки суровото зимно време.

В тази статия няма да описваме как и защо възниква полярното сияние, а кога и при какви условия да го видим в Исландия.

Цветовете на полярното сияние

Полярното сияние е невероятно и всеки път уникално явление. Понякога по небето се разлива силен зелен цвят, който стои неподвижно в продължение на дълги минути, докато друг път в небето танцуват диво нюанси на наситено червено, лилаво или просто мек зеленикав цвят.

Северното сияние е просто различно оцветено, различно наситено и различно движещо се всеки път. Факт е обаче, че Исландия е мястото в Европа с най-богатите полярни сияния, наред с Норвегия.

Кога да отидем - най-добрите месеци за пътуване

Успехът при наблюдението на полярните сияния зависи от много фактори, повечето от които са извън нашия контрол. Единственият, на който можем да повлияем, е изборът на подходящо време за пътуване до Исландия, за да видите полярното сияние.

Важно условие за наблюдение е, разбира се, тъмнината. Полярното сияние е целогодишно и целодневно явление, но човешкото око може да го види само през нощта. Тъй като през лятото в Исландия няма тъмна нощ, трябва да отидете през зимата.

Първият месец, в който има малък шанс за наблюдение, е краят на август, а последният месец е краят на април. Въпреки това през тези месеци все още има повече светлина, отколкото тъмнина, така че шансовете все пак ще са доста малки.

Най-подходящото време е краят на октомври/началото на ноември и февруари/март. Макар че тъмнината е най-голяма в края на ноември и декември, тези месеци също така често са облачни през дългите дни, а освен това тъмнината и суровите условия (студ, вятър, сняг) ще направят графика ви за останалата част от деня доста напрегнат.

От друга страна, към края на февруари или октомври вече е достатъчно тъмно вечер и през нощта, а също така ще имате приличен шанс за ясно небе, плюс това ще се радвате на достатъчно светлина и прилично време през деня, за да изследвате Исландия.

Фактори, влияещи върху полярното сияние

Освен тъмнината, има и други важни фактори, които влияят върху наблюдението на полярното сияние:

  • Слънчева активност - достатъчната слънчева активност е от съществено значение за достатъчно силно полярно сияние. Тя се описва с така наречения Kp-индекс, който показва смущенията на земното магнитно поле от слънчевия вятър, които предизвикват полярното сияние. Kp-индексът се дава по скалата от 0 (липса на активност) до 9 (интензивна слънчева буря). Докато активност от 3 е достатъчна, за да се наблюдават полярни сияния в Исландия, например, за да се наблюдават те в континентална Европа, е необходимо да бъде от 7 до 8.
  • Текущо време - основното допускане е за ясно небе и липса на облаци в долните и средните слоеве (високите облаци нямат значение).
  • Светлинно замърсяване - Исландия, с единствения си голям град, е в идеалното положение за това. Освен това, ако има силна слънчева активност (Kp-индекс по-висок от 5) и е ясно, можете да видите сиянието от Рейкявик.

Сайтове за прогнозиране на полярното сияние

Сайт, пряко посветен на прогнозирането на полярното сияние, ще ви бъде от голяма полза при лова на полярно сияние. Вероятно най-пресният сайт за наблюдение на полярното сияние в Исландия е сайтът на Исландското метеорологично дружество en.vedur.is.

Това е така, защото те ясно показват прогнозата за ниски и средни облаци, което е от съществено значение за наблюденията. На горепосочения уебсайт зеленото означава облачно небе, а бялото - ясно небе.

В горния десен ъгъл можете да видите прогнозата за Kp-индекса, осреднен за целия ден (Kp-индексът може да варира значително дори в рамките на един и същи ден). Ако той е по-висок от 3, шансовете за наблюдение са прилични, а ако е по-висок от 5, практически е сигурно, че ще видите полярно сияние. Разбира се, ако е ясно и тъмно.

Къде точно да отидем в Исландия?

Много пътешественици се питат къде е точното конкретно и "единственото истинско" място, където да видят полярното сияние. Това е просто: няма конкретно място. Трябва да сте достатъчно гъвкави, за да се подготвите за пътуване с автомобил от няколкостотин километра при ясно време.

Накратко, ако слънчевата активност е достатъчно висока (3 или повече), най-важното е ясното небе, което може да бъде само над малка част от острова. Най-общо казано, има малко по-голям шанс за по-ясно време в западните и северозападните части на Исландия, където има и абсолютно минимално светлинно замърсяване. Въпреки това, както споменахме, можете да видите полярното сияние от Рейкявик при ясно небе.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.