Dettifoss

Dettifoss

Водопадът Деттифос често е смятан за най-масивния водопад в Европа по отношение на масовия дебит, но с дебит от около 200 до 500 кубични метра в секунда той е вторият по големина след Рейнския водопад в Швейцария.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Деттифос е разположен на втората по дължина река в Исландия - Йокулса̀ Фьолум, която тече през базалтови каньони и голи пейзажи. Освен с дебита си, водопадът не позволява на размерите си да го засрамят: той е широк над 100 метра, а водата пада на дълбочина 44 метра.

Само на по-малко от 1,5 км нагоре по течението на туристическата пътека ще се натъкнете на друг, много по-малък, но все така красив водопад - Селфос. От друга страна, на 2,5 км надолу по течението на реката ще се натъкнете на красивия водопад Хафрагилсфос.

Как да стигнем до там?

За да стигнете до водопада Деттифос, трябва да се отправите към отдалечения пейзаж на Североизточна Исландия, разположен в близост до популярното сред туристите езеро Миватн и на около 538 км от Рейкявик (карта на маршрута: google.com/maps).

Добре проходимите чакълести пътища минават от двете страни на река Йокулса̀ Фьолум, но тъй като не можете да пресечете реката никъде наблизо, ще трябва да решите коя страна на водопада искате да посетите още на главния път № 1 (на около 35 км от Деттифос).

Западната страна е по-популярна, тъй като водопадът се намира точно срещу вас. Разчитайте обаче на огромен удар на водата, която се оттича точно на запад. За да стигнете дотук, поемете по път номер 862 (карта: google.com/maps) и ще трябва да изминете около 1 км от паркинга.

Източната страна е по-адреналинова, тъй като на практика можете да стигнете до незащитената страна на водопада, което е много опасно. Въпреки това ще се насладите на гледката към дълбокия каньон и няма да ви пречи толкова много на гледката от плискащата се вода. За да стигнете дотук, поемете по път № 864 (карта: google.com/maps) и след това отново вървете пеша в продължение на около 1 км.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.