Askja

Askja

Стратовулканът Аскя, разположен точно в средата на Исландските планини, е огромен вулкан с кратер, широк над 4 км, който се е образувал при огромно изригване през 1875 г. Аскя се намира на 1516 м надморска височина и привлича посетители с голямото 11 кв. км езеро Ескюватн с тюркоазено светеща вода, както и с напълно безлюдния пейзаж без следи от цивилизация.

Сравнете цените на автомобилите 4x4 в Исландия

Вулканът Аскя е един от най-мощните исландски вулкани, чието последно изригване е регистрирано през 1961 г., и дължи образуването си на разпростирането на литосферните плочи със скорост 2 см годишно.

Лунният пейзаж

Районът около Аскя е една от най-сивите и отдалечени части на Исландия. Безплодният, монотонен пейзаж, в който се срещат само нюанси на сивото, кафявото и черното, повече от всяко друго място наподобява пейзажа на Луната. Монотонният, но изключително красив пейзаж ще ви отведе до екзотична природа, каквато няма да откриете на европейския континент.

Вулканичните пустини са прекъснати от множество ледникови реки и стотици по-малки и по-големи планински върхове или ледници.

Неслучайно пейзажът около вулкана Аскя е избран от НАСА за геоложко обучение на астронавтите преди пътуването им до Луната.

Как да стигнем до там?

До Аскджа може да се стигне само с високопроходими автомобили 4х4 с високо шаси, като има само черен път с множество бродове. Непосредствено под Аскджа се намира пътят F910, който води от път F88. След това той се свързва с главния околовръстен път № 1.

Разстоянието от Рейкявик е 603 км, а подробна карта на маршрута можете да намерите тук. Пътищата са проходими за автомобили с висока проходимост само през няколко месеца в годината - от началото на юни до средата на септември, след което изчезват под слой сняг и лед.

От паркинга в края на пътя туристическа пътека с дължина около 2,5 км води до ръба на кратера и до езерото Оскюватн (вж.: карта на маршрута).

Настаняване

Поради отдалечеността на Аскя е трудно да се пътува дотук от всяко по-голямо селище в Исландия. Условията са тежки дори през лятото, главно заради вятъра, така че къмпингуването също няма да е най-добрият вариант.

Най-близкият Grímstunga Guesthouse ще намерите на кръстовището на път 1 и F88 под формата на красива селска ферма. Потърсете още много къщи за гости и хотели в добре познатия район около езерото Миватн, на около 140 км от Аскя.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.