Коли под наем в Исландия

Дебелозъб пухчо

Ако не искате да прекарате почивката си в Исландия само в Рейкявик или да плащате големи суми за организирани автобусни екскурзии (многократно повече от наемането на автомобил), първите ви стъпки след кацането ще бъдат към агенцията за коли под наем. Няма да познаете Исландия без кола.

Къде, кога и как да резервирате кола в Исландия

Когато резервирате автомобил в Исландия, цената зависи основно от сезона. Няма голяма разлика дали ще резервирате 14 дни или 5 месеца преди пътуването си (въпреки че по-ранната резервация определено ви дава шанс да получите малко по-ниска цена). Цените на наемите през зимата и лятото често се различават до три пъти.

За да резервирате, препоръчваме да използвате сравнителната система на повечето компании за автомобили под наем, която ще подреди резултатите според избраните от вас критерии:

Пътуващите имат добър опит с компании за отдаване под наем като IceRentalCars, Europcar или Budget. Друга популярна компания за отдаване под наем е Geysir, която директно посочва в своите условия, че приема дебитни карти. Всички те могат да бъдат филтрирани чрез гореспоменатия уебсайт booking.com.

Цени за коли под наем в Исландия

Наемането на автомобили в Исландия не е сред най-евтините в Европа. Цената зависи от продължителността на периода на наемане (колкото по-дълъг е периодът на наемане, толкова по-евтина е дневната наемна цена), но най-вече от сезона... По-долу са дадени примерни цени. За по-голяма яснота показваме цените, конвертирани в евро.

 • Седмичен летен наем (малък автомобил): от 720 евро
 • Седмичен летен наем (4x4): от 940 eur
 • Седмичен наем зима (малък автомобил): от 210 eur
 • Седмичен наем зима (4x4): от 400 eur
 • Резервирайте автомобил в booking.com

В Исландия обикновено е малко по-евтино да наемете директно в Рейкявик и по-скъпо на летището. Ако искате да разгледате Рейкявик поне за един ден и сте доволни от обществения автобус от летището до града, наемането в центъра на града може да ви излезе по-евтино. Трябва да се има предвид, че еднопосочен автобусен билет струва 15 евро, така че наемането на автомобил в центъра би трябвало да е поне с 29 евро по-евтино, като разликата се увеличава още повече, ако пътувате с повече хора.

Винаги четете подробно условията за наемане и особено застраховката, която също можете да намерите на уебсайта Booking.com. Някои компании за отдаване под наем включват застраховката в крайната цена, а другаде ще трябва да платите допълнително, между 5 и 20 евро на ден, в зависимост от вида на автомобила и продължителността на наема.

Международна шофьорска книжка и други документи

Исландия не е част от Европейския съюз, но въпреки това гражданите на ЕС не трябва да се снабдяват с международна шофьорска книжка преди пътуване. Компанията за отдаване под наем ще приеме шофьорска книжка от всяка страна от ЕС или ЕИП.

Пътуващите от дестинации извън ЕС се нуждаят от международна шофьорска книжка.

Компаниите за отдаване на автомобили под наем обикновено изискват кредитна карта за наемане на автомобил. Някои компании позволяват да наемете автомобил и с дебитна карта, но при по-неизгодни условия или с много висок депозит, често надвишаващ 1 000 евро. Все пак има и изключения, като например Geysir, която не изисква кредитна карта.

Цени на бензина

Бензинът в Исландия е по-скъп, отколкото в континентална Европа, и значително по-скъп, отколкото в Северна Америка. Средно цените са с 30% по-високи от тези в Европа и с около 110% по-високи от тези в Северна Америка.

Цените в евро варират между 1,90 евро и 2,10 евро за литър бензин.

Как работят бензиностанциите в Исландия?

Гъстотата на бензиностанциите не е толкова голяма, колкото в континентална Европа. Бензиностанциите са в по-големите градове, никога извън града и рядко в селата. Така че, особено при по-дълги пътувания из Исландия, определено не тръгвайте на "изпарения".

Ако наемете електрически автомобил, няма нужда да се притеснявате. В Исландия има значително повече точки за зареждане на електромобили, отколкото конвенционални бензиностанции, и те често са разположени в наистина малки градчета, далеч от цивилизацията.

Обикновеният бензин се нарича "95", докато дизелът е известен на помпите като "Diesel". Цените са за литър бензин.

Всички бензиностанции в Исландия са на самообслужване. След като докарате автомобила си до бензиностанцията, излезте и изберете на дисплея сумата в исландски крони, за която искате да заредите.

Когато зареждате, подаването на бензин автоматично спира, когато достигнете сумата, която сте поставили.

Ако желаете да заредите резервоара, изберете на екрана опцията "Пълно", при което подаването на бензин ще бъде спряно по ваша преценка. В този случай сумата ще бъде изтеглена от картата ви веднага след като заредите.

Повечето бензиностанции разполагат и с магазин, в който можете да платите бензина в брой.

Тоалетните на бензиностанциите обикновено са безплатни. От друга страна, храната, напитките и сладкишите са значително по-скъпи на исландските бензиностанции, отколкото в супермаркетите (2-3 пъти по-висока цена).

Паркинг

Паркирането в Исландия наистина не е проблем. В края на краищата в страна с толкова ниска гъстота на населението не може да бъде. Изключение прави столицата Рейкявик, където паркирането в центъра е платено (обикновено около 190 испански марки на час), но дори и тук можете да намерите безплатен паркинг при основните забележителности.

Трафик и правила за движение

Шофирането в Исландия е отдясно.

Правилата тук са много сходни с тези в други европейски държави. Не е необходимо да се подготвяте за някакви сложни неща.

Максимална скорост

В Исландия важат следните ограничения на скоростта.

 • В населено място - 50 км/ч, но на много места скоростта е намалена до 30 км/ч
 • Извън селото по асфалтирани пътища - 90 км/ч
 • Извън селото по чакълирани пътища - 80 км/ч

Скоростта в селата много често се измерва - от полицейски патрули или от стационарни радари.

Кръгови кръстовища

Кръговите кръстовища са много разпространени в исландските градове и на големи кръстовища извън тях.

Ако кръговото кръстовище има две ленти (което е особено разпространено в Рейкявик), превозното средство във вътрешната лента винаги има право на път пред превозното средство във външната лента.

На кръгово кръстовище сте длъжни да използвате мигачите, както следва:

 • Ако напускате кръговото кръстовище от първия изход, трябва да подадете десен мигач, преди да навлезете в кръговото кръстовище.
 • Ако напускате кръстовището от втория изход (т.е. де факто продължавате направо), мигате надясно приблизително от нивото на първия изход.
 • Ако излизате от левия изход (последния изход), мигате наляво, преди да навлезете в кръговото кръстовище. Едва на нивото на предпоследния изход преминете надясно.

Предимство при шофиране

В Исландия предимството на дясната страна на пътя се прилага на необозначени кръстовища. Такива кръстовища ще откриете най-вече в градовете.

В участъци, където ограничението на скоростта е определено от закона или от пътните знаци на 60 км/ч, сте длъжни да позволите на автобуса да напусне спирката без ограничение.

На кръстовищата пешеходците винаги имат предимство пред моторните превозни средства.

Други правила

Кои са други полезни правила за движение по пътищата?

 • Не се толерираупотребата на алкохол в кръвта при каквито и да било нива.
 • Говоренето по телефона по време на шофиране е строго забранено и често е обект на полицейски проверки.
 • Светлините са задължителни по всяко време на денонощието (през деня при ниска видимост, през нощта при висока видимост).
 • Шофирането извън маркирания път е строго забранено.

Гъстота на трафика и качество на пътищата

В Исландия няма магистрали.

В повечето случаи исландските шофьори са внимателни и правилата се спазват. Може да се сблъскате с интензивен трафик в центъра на Рейкявик, но иначе шофирането в Исландия е по-скоро спокойно преживяване по пусти пътища.

Селски пътища

Поради много рядкото население на Исландия трябва да очаквате много прашни чакълени пътища. Дори по главния околовръстен път около острова ("Ring Road") с дължина 1340 км, в източната част на страната може да срещнете кратки участъци без настилка.

В тази връзка е добре да проверите условията на фирмите за отдаване под наем, тъй като някои от тях забраняват на автомобили без 4WD да се движат по неасфалтирани пътища. Ако не се съобразите с тази забрана и претърпите произшествие или повредите автомобила си на участък с чакъл, автоматично ще бъдете задължени да заплатите пълния размер на щетите.

Също така е важно да запомните, че много природни забележителности не могат да бъдат достигнати без офроуд джип. Основният проблем са не толкова чакълестите пътища, които обикновено са проходими за обикновени автомобили, а особено многото речни бродове, които са много често срещани в отдалечените райони на Исландия.

Като цяло обаче няма да имате проблем с придвижването из Исландия с конвенционален автомобил, дори когато пътувате по така наречения Златен кръг. Информацията за това дали дадена забележителност е достъпна с конвенционален автомобил или не, също е описана в подробности за местата, които трябва да видите в Исландия.

Официален уебсайт road.is

Чудесен инструмент за планиране на пътувания с автомобил в Исландия е официалният уебсайт на исландското правителство road.is, който предоставя пълна информация за текущата проходимост на пътищата, карти на асфалтираните и чакълестите пътища и др.

Друг ясен сайт е safetravel.is с подобна и често по-добре изпълнена информация за пътуването в Исландия.

Шофиране през зимата

Шофирането в Исландия през зимата също има своите особености. Поддържат се само наистина важните пътища в големите градове, и то без сол. Така че бъдете подготвени за често шофиране по утъпкан сняг. Пътищата са осеяни с оранжеви високи стълбове, които ограждат пътните платна.

Наистина разчитайте на факта, че ако отидете в Исландия през зимата, почти 100% ще шофирате в сняг. Освен това голям процент от селските пътища, които не водят до постоянно населени места, а само до туристически атракции, са затворени през зимата. А под зима в Исландия обикновено се разбира периодът от октомври до края на май.

Пътни такси

Пътищата, тунелите и мостовете в Исландия са безплатни с едно-единствено изключение.

Това е вторият по дължина тунел в Исландия - 7,5-километровият тунел Vaðlaheiðagöng в северната част на страната, близо до Акурейри. Той се намира на главния околовръстен път номер 1. За преминаване през тунела се заплаща 1 500 иск. Пътната такса може да се плати само онлайн на адрес veggjald.is/en/pricing.

Можете да платите таксата не повече от 24 часа преди планираното пътуване и не повече от 24 часа след като сте извършили пътуването си. Тунелът се следи от видеонаблюдение и ако не платите, на адреса на собственика на автомобила (обикновено компания за отдаване на автомобили под наем) ще бъде изпратено писмо с искане за плащане, както и административна такса от 400 иск. Компаниите за отдаване на автомобили под наем автоматично ще начислят тази такса от кредитната ви карта.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.