Ásbyrgi

Asbyrgi

Монументално широкият каньон Асбирги е едно от най-красивите и интересни места в Източна Исландия. Поради факта, че не се намира на главния околовръстен път, той не е толкова посещаван, което означава, че често ще бъдете съвсем сами тук.

Сравнете цените на колите под наем - Исландия

Широка долина със 100-метрова скала

Каньонът Ásbyrgi е с размери над 1 км в най-широката си точка, така че с дължината си от 3,5 км на пръв поглед прилича повече на обширна равнина, отколкото на каньон. Голяма част от каньона е покрита с брезова гора, която се среща много рядко в Исландия.

Долината се е образувала за броени дни от огромни наводнения в резултат на внезапното топене на ледника Ватнайокул, причинено от вулканични изригвания преди около 10 000 години.

В самия край на долината ще стигнете до 100-метрова почти перпендикулярна скала с малко езеро. Краят на каньона е подковообразен, което дава основание да се говори за алтернативна легенда за създаването на Ásbyrgi. Според тази легенда цялата долина е само отпечатък от подковата на осемкракия кон на бог Один.

Търсене на места за настаняване - Акурейри

Как да стигнем до там?

Краят на Ásbyrgi се намира точно до асфалтов път 85 в най-северните части на Исландия, на около 155 км от град Акурейри. Въпреки това е възможно да се стигне почти до самата вътрешност на каньона по прашния, но добре поддържан път 861.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.