Húsavík

Husavik

Град Хусавик е една от най-популярните дестинации в Северна Исландия и идеална отправна точка за екскурзии до безлюдните полуострови на североизточното крайбрежие, както и до много важни природни забележителности.

Търсене на настаняване - Хусавик

Основната атракция на Хусавик несъмнено е наблюдението на китове. Въпреки че в Исландия има много места, където могат да се срещнат китове, Хусавик е най-добрият шанс да видите поне един представител на китоподобните.

С над 2000 жители Хусавик е един от най-големите градове в Северна Исландия и в него ще намерите много ресторанти, магазини и супермаркет.

Наблюдение на китове

Местните туристически агенции, които организират круизи около залива, се хвалят, че в Хусавик има до 97% шанс да видите кит. И трябва да се отбележи, че тази цифра няма да е надценена. За разлика от други места в Исландия, в Хусавик практически е гарантирано, че ще видите кит по време на 2-4-часовия круиз.

От по-големите видове се срещат косатки, кашалоти или гърбати китове, а от по-малките китоподобни много често ще се натъкнете на морски свине, малки китове, кръглоглави или дребни китове.

В Хусавик се намират много туристически агенции, които организират круизи из залива. Просто отидете на пристанището и изберете една от многото оферти. Круизите спират и на малкия остров Лундея, на който живее голяма колония пухкави птици.

Една от най-евтините агенции е North Sailing с цени от 11 000 иск, но круизите обикновено са със строго определено време; други агенции плават, докато видят кит (обикновено от 1,5 до 3 часа). Други агенции с цени от 18 000 щ.д. включват Husavik Adventures или Gentle Giants.

Настаняване

Не се колебайте да останете в Хусавик за няколко нощувки, градът ще ви послужи като идеална отправна точка за екскурзии в околността. В рамките на 90-километровата обиколка можете да посетите например района на езерото Миватн с многобройните му забележителности, каньона Асбирги или водопадите Деттифос и Годафос.

За по-голяма яснота подбираме най-добрите места за настаняване в две категории и на разстояние не повече от 15 км от центъра:

Как да стигнем до там?

До Húsavík се стига лесно с кола по главния асфалтов път № 85, който се отклонява от околовръстен път № 1 близо до водопада Godafoss. След това път 87 води до Хусавик от другата страна на езерото Миватн.

До града може да се стигне и с автобус номер 79 от Акурейри, откъдето може да продължите до Рейкявик с линия 57.

До Хусавик може да се стигне и със самолет 1-2 пъти дневно от Рейкявик. Малка регионална авиокомпания лети по маршрута Eagle Air и цената на двупосочните билети е около 340 евро. Значително по-евтини билети до Акурейри, на 75 км, предлага Icelandair или нейното регионално подразделение Air Iceland.

Двупосочни билети с цена около 110 евро могат да бъдат закупени например от Icelandair (потърсете билети от Рейкявик RKV до Акурейри AEY).

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.