Синята лагуна

Синята лагуна

Синята лагуна е едно от най-посещаваните места в Исландия. Това е открит геотермален спа център с чудесно топла и лековита вода, който приканва пътниците да се отпуснат за момент, докато разглеждат острова.

Сравнете цените на полетите до Исландия

Природа или сила?

Макар да изглежда, че Синята лагуна е природен феномен, това съвсем не е така. Всъщност водата тук идва от излишната вода от близката геотермална електроцентрала Svartsengi. Това не променя факта, че околният пейзаж е красив, а самата електроцентрала е практически невидима от лагуната, скрита зад малък хълм.

Водата в създадената от човека лагуна обаче е чисто природна, тъй като идва от дълбок сондаж на дълбочина до 2 000 метра под повърхността. Преди да бъде пусната в лагуната, тя първо завърта турбината на електроцентралата и преминава през топлообменник, който осигурява отопление за близките села.

Лечение и гореща вода

Водата в лагуната е с целогодишна постоянна температура от 38 до 39 °C, така че ще ви държи приятно топло независимо от времето. От пръв поглед се набива на очи млечно тюркоазеният цвят на водата, който освен на изобилния силициев диоксид се дължи и на лечебната кал на дъното на лагуната.

Минералната вода е особено лековита за кожни заболявания.

Парна баня, хидромасажни вани и ресторанти

В прилежащото спа съоръжение след това можете да се насладите на няколко басейна с хидромасажни вани, парни бани или сауни. Има и няколко ресторанта, а преди влизането в лагуната, разбира се, задължително се ползват тоалетни, съблекални и душове.

Така че спокойно можете да останете през целия ден в местността.

Търсене на места за настаняване в Исландия

Входни такси и работно време

Отворено всеки ден от годината. През лятото от 8:00 до 20:00 часа, а през зимата само от 9:00 до 19:00 часа.

Входът е доста скъп и винаги си струва да направите предварителна резервация онлайн на официалния уебсайт bluelagoon.com. Цените варират в зависимост от конкретния час, за който резервирате вход, и можете да останете в лагуната до нейното затваряне в съответния календарен ден. Това означава, че ако платите за вход в 8:00 ч. сутринта, ще бъдете таксувани за всички следващи 12 часа.

Имате възможност да избирате между два варианта за такса за вход:

  • Комфорт от 64 щ.д. - включва вход за цялата лагуна, 1 безплатна напитка на бара, чиста кърпа, кално фолио и шкафчета.
  • Премиум от 81 usd - Освен това получавате 2 кални бани, бански (ако нямате собствен) и 1 чаша вино, ако отидете да хапнете в ресторант Lava Restaruant.

Как да стигнем до тук?

Синята лагуна е широко посещавана и поради чудесното си и леснодостъпно местоположение. Тя се намира между Рейкявик (50 км) и летище Кефлавик KEF (22 км). От главния път, свързващ столицата с летището, трябва да завиете по път № 41, като отбивката е отлично обозначена.

При Синята лагуна има огромен безплатен паркинг.

До Синята лагуна може да се стигне и с автобус, който можете да използвате, например ако имате дълго междинно кацане на летище Кефлавик на път за САЩ и не искате да наемате кола. Транспортът от летището и Рейкявик директно до Синята лагуна се осигурява само от автобусната компания Airport Direct и очаквайте много висока цена на билета:

  • Връщане от летището: 6 990 isk
  • Връщане от Рейкявик: 6 990 щ.д.
  • В едната посока от летището до Рейкявик, със спирка с произволна продължителност в Синята лагуна: 9 980 щ.д.

Автобусите от летището обаче се движат само два пъти дневно. За повече информация, включително разписание и закупуване на билети онлайн, посетете airportdirect.is.

Все пак помислете за наемане на автомобил, дори и само за един ден, което в крайна сметка е по-евтино от автобусния трансфер.

Настаняване

Ако планирате да прекарате повече от един ден в Синята лагуна, на място има няколко възможности за настаняване. Най-луксозното настаняване се предлага от хотел, който се намира в самата сграда на спа центъра. The Retreat at Blue Lagoon, която включва вход и широк набор от спа процедури. Очаквайте обаче цени около 1099 евро на вечер в стая с 2 легла.

Значително по-евтино настаняване може да се намери на 20 км от лагуната в близост до летището, където нескъпите нощувки започват от 84 eur, което е чудесна цена за Исландия. Добре оценените места за настаняване в тази категория включват Hotel Tjarna Keflavik Airport.

Още по-близо до Синята лагуна е село Гриндавик, на около 5 км, където също можете да намерите настаняване от 81 eur в семейна Anita's Guest House.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.