Керлингерфьол

Керлингерфьол

Красивите вулканични планини Керлингарфьол се намират в централната и сравнително труднодостъпна част на Исландия, което прави планините красиво тихо и спокойно място без тълпи от туристи.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Обхващаща около 100 кв. км, планинската верига се характеризира с безплоден пейзаж без намек за растителност, но със стотици и хиляди малки криволичещи долини, оврази и хълмове, оцветени в жълто до червено, което ги прави да напомнят донякъде за по-известния регион на Планините на дъгата.

Планините Керлингерфьол се издигат на височина над 1400 м, но вие ще се движите предимно на височина между 800 и 1200 м.

Пешеходен туризъм и термални извори

Планините са пресечени с десетки километри туристически пътеки, които в повечето случаи са безопасни и удобни, но трябва да се съобразите с много честите стръмни изкачвания, макар че обикновено са съвсем кратки. Това допринася за разнообразието и красивите гледки.

Основният изходен пункт е туристическият курорт Аралскали (местоположение на картата: en.mapy.cz) с хотел, къмпинг и малък магазин за хранителни стоки. Друга изходна точка, до която все пак може да се стигне с кола, е в близост до геотермалната зона Хверадалир (на това място има паркинг).

Керлингарфьол може да се похвали с много фумароли и геотермални извори, на които ще се натъкнете във всяка долина. Повечето от тях обаче са толкова горещи, че не можете да се къпете в тях; предупредителните табели винаги ви предупреждават за това.

Как да стигнете до там?

Районът е достъпен само с високопроходими автомобили 4х4, но всички исландски компании за коли под наем ги отдават под наем.

Поемете по вътрешния черен път F35, който преминава през Исландия от юг на север, и на обозначено кръстовище се отклонете към още по-малкия път F347, който ще ви отведе до хотелския комплекс в Аралскали. Вижте картата на маршрута от Рейкявик.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.