Hveravellir

Hveravellir

Геотермалната зона Хверавелир е едно от най-отдалечените туристически места и се намира на единствения път, който минава през централна Исландия.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

От незапомнени времена изворите Хверавелир са служили като спирка за почивка по време на дългото пътуване от северната част на Исландия към южната и това не е по-различно и днес.

Термалните езера

След няколко часа шофиране през суровия, хълмист пейзаж на Исландия, пред вас се откриват спокойни, широки равнини, които приличат по-скоро на пейзаж на Луната или Марс. В средата им се намира район с бълбукащи фумароли и горещи извори Хверавелир, в някои от които можете спокойно да се изкъпете. Температурата на термалната вода тук е между 35 и 42 °C, но не забравяйте да следвате указанията на табелите. Някои от изворите са с температура над 60 °C и къпането в тях може да е опасно.

Геотермалната зона се намира в околностите на Hveravellir Lodge - малък хотел с къмпинг и кафене.

Басейните са отворени за посетители всеки ден от 7 до 22 ч., а входната такса е само 600 иск.

Туристически пътеки

Освен да плувате, можете да се отправите и на три маркирани прехода, които ще ви преведат идеално през на пръв поглед монотонен, но много екзотично изглеждащ пейзаж от голи равнини, потоци, парещи басейни и заснежени планини на заден план.

Дължината на пътеките варира от 3 до 20 км, а подробни описания можете да намерите на hveravellir.is/hiking-trails.

Настаняване

Hveravellir е идеалното място за нощувка при пътуване из Исландия. Можете да отседнете в комфортни стаи със самостоятелен санитарен възел на цена от 30 000 щ.д. на вечер, както и в съседния къмпинг за 2 000 щ.д. на човек. Резервации могат да се правят само чрез уебсайта на хотела hveravellir.is.

Как да стигнете до там?

Хотел Хверавелир се намира в близост до известния път F35, наречен Маршрут Кьолур. Буквата "F" подсказва, че това е неасфалтиран планински път с чакъл, изискващ автомобили 4х4, обикновено е отворен само между юни и септември, но Hveravellir е отворен през цялата година, но изисква наистина специални джипове с висока проходимост.

Разстоянието от Рейкявик е 206 км (вж. картата на маршрута) и е идеално да се съчетае посещението на този район със спирка в планината Керлингарфьол.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.