Гейзир

Гейзир

Гейсир е исторически първият извор на бликаща вода от дълбините на Земята, записан в писмени документи още през 1294 г.

Заради уникалния си документиран произход той е наричан Големият гейзер, въпреки че всъщност е под средния по активност и височина на изхвърляния над повърхността воден стълб. В края на краищата буквално на няколко крачки от Гейзир можете да се полюбувате на много по-големия и значителен гейзер Строкур.

Районът, в който се намира Гейсир, се намира на известния исландски Златен кръг.

Сравнете цените за коли под наем

Спящ гейзер с голямо G

Проницателното око ще забележи, че именно Гейзир е дал името си като общо название на всички гейзери по света и със сигурност е най-известната дума в Исландия.

Геоложките анализи показват, че Гейсир е бил активен още преди около 10 000 години, като активността му е пряко зависима от вулканичната дейност и поради това е много нередовна. През XX век например Гейсир преминава през няколко периода на активност и неактивност.

Последният известен досега период на активност е след земетресението през 2000 г., когато водният стълб достига височина 122 метра, което го прави един от най-високите гейзери в света по това време. След 2003 г. обаче активността му отново е преустановена и понастоящем той се нарича спящ. Въпреки това, поради живата тектоника под Исландия, той може да се събуди по всяко време. Все пак не се отчайвайте, както беше споменато в увода, само на около 20 метра от Гейсир можете да видите много по-активния гейзер Строкур.

Вход за Хаукаладур

Гейсир е само един от многото гейзери в геотермалната долина Хаукаладур, през която има удобни пътеки, подходящи за всички категории туристи. Понастоящем няма входна такса и няма ограничено работно време.

Настаняване

Гейсир се намира в една от най-отдалечените точки на Златния триъгълник (или обиколката) и затова може да бъде добро място за настаняване. Непосредствено до паркинга има два хотела със стандартни исландски цени от 202 евро на вечер за стая нагоре: хотел Litli Geysir и хотел Geysir.

Има и къмпинг Geysir tjaldsvæði точно на входа, където не се плаща на място за палатка, а на човек, а именно 1 800 щ.д. на възрастен + допълнителна такса 500 щ.д. за ползване на душове, вижте официалния уебсайт. Малко по-евтин е къмпинг Skjol, на около 2 км, с цени от 1 500 иск на човек.

Покажи хотели - Златният кръг

Как да стигнем до тук?

Местността Хаукаладур се намира на около 105 км от Рейкявик, близо до главен път № 35 (карта на маршрута: mapy.cz), който е изцяло асфалтиран и с много добро качество. Той е проходим през цялата година. В близост до входа има голям безплатен паркинг.

Няма автобуси на градския транспорт, но можете да се възползвате от многобройните туристически агенции в Рейкявик и да вземете туристически автобус дотук. Например Reykjavík Excursions предлага 6-часова екскурзия през целия Златен кръг, включваща посещение на района Хаукаладур, на цена от 8 000 иск, което е много приятелска цена за исландските стандарти.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.