Háifoss

Haifoss

С височина 122 метра Хайфос е четвъртият по височина водопад в Исландия и се намира в сравнително отдалечен район близо до вулкана Хекла. Само на няколко десетки метра вдясно от основния поток на Хайфос по скалите се спуска по-малкият водопад Грани.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Двата водопада се образуват от река Фоса, която на това място се спуска от платото в долината и продължава лениво към морето. Тъй като Хайфос е разположен в безлюден пейзаж, малко встрани от основните туристически потоци, ще имате възможност да посетите спокойно място и да се насладите напълно на уединението на пейзажа.

Как да стигнете до там?

В идеалния случай съчетайте посещението на водопада с екскурзия до Дъговите планини, тъй като той се намира близо до пътя, водещ към тях. От главния асфалтов път № 32 се отклонете към черен път с маркировка 332, на който има малка табела, насочваща към Хайфос. На първото кръстовище завийте отново надясно и продължете още около 3,5 км, докато стигнете до малка отбивка вляво, която е точно до водопада.

Път 332 е трудно проходим за обикновени автомобили, в идеалния случай трябва да отидете тук с 4х4. През зимата той е напълно непроходим.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.