Златният кръг

Гейзер Строкур

Golden Circle е много популярен туристически район за пътешествия в близост до Рейкявик, включващ няколко природни забележителности. Благодарение на разнообразната околна среда ще се запознаете с всички форми на исландския пейзаж. Заради формата си на картата Златният кръг често се нарича и Златен триъгълник.

Сравнете цените на колите под наем

Колко е дълга Златната обиколка?

Дължината на Златния кръг е приблизително 235 км, а ако броите обиколките до паркинги или други забележителности, ще изминете общо около 300 км. Тъй като Златният кръг се намира в югозападната част на Исландия, близо до столицата Рейкявик, той е най-посещаваната и най-добре достъпната дестинация на острова.

Златната обиколка може да се пътува през цялата година, дори и през зимата.

Обиколката може да се съкрати до около 200 км, като се пропусне обратният маршрут и се върнете в Рейкявик по същия път. За много пътешественици Златната обиколка е популярна и поради факта, че може да се измине за един ден.

Топ 3 на местата от Златната обиколка

Златната обиколка има 3 основни забележителности, които не трябва да пропускате. Ще се насладите на пейзаж от голи равнини, тресавища, вулканични каньони, планини, водопади и гейзери.

Национален парк Þingvellir (Thingvellir)

Районът на тесни базалтови каньони с много реки, потоци и малки водопади, широки долини и равнини, езера и главната предпланина между Евразийската и Северноамериканската тектонична плоча е ценен не само от природна, но и от културна гледна точка. Именно тук е основан най-старият парламент в света, благодарение на добрата му достъпност.

Геотермална зона Хаукадалур

Място с множество гейзери, термални извори и други вулканични дейности, придобило световна известност благодарение най-вече на два гейзера. Единият от тях е първият гейзер в света Geysir, който дава общото име на явлението. Другият е гейзерът Строкур, който е един от най-активните в Исландия.

Водопадът Гулфос

Един от най-масивните водопади в Исландия, с 2 каскади, падащи в каньон с дълбочина 32 метра. Благодарение на утайките във водата, когато грее слънце, тя има златист цвят.

Други интересни места

Освен горната "тройка" обаче би било срамно да пропуснем и други по-малко известни места от Златния кръг. Те включват например:

Знаете ли за друго красиво място в Златния кръг? Съобщете ни в коментарите по-долу и споделете с други читатели.

Карта на Златната обиколка

С кола или с автобус?

Най-добрият и определено препоръчителен вариант е да пътувате с кола под наем, която ще ви разведе из по-малко известните, но може би още по-красиви места. Можете да спрете навсякъде и, което е по-важно, за произволно дълго време.

В Рейкявик има много компании за коли под наем и можете да сравните цените им, например чрез booking.com.

Не можете да обиколите Златния кръг с обикновени обществени автобуси, но в Рейкявик има няколко туристически агенции, които предлагат организирани автобусни обиколки.

Обикновено те са с продължителност между 7 и 9 часа и струват между 8 000 и 10 000 щ.д. Примери за това са Reykjavík Excursions или Gray Line.

Настаняване по Златния кръг

Тъй като обиколката започва и завършва в столицата Рейкявик и много от пътуващите избират просто да се разходят за един ден, настаняването в Рейкявик ще бъде задължително. Той разполага и с най-голям избор от хотели, както и с евтини хостели, поне по исландските стандарти.

Ако обаче искате да се насладите на пътуването си по Златния кръг, препоръчваме ви да отседнете някъде по средата му. Идеални места за отсядане около средата на маршрута са градовете Лаугарватн или Рейхолт.

Ако възнамерявате да продължите от Златния кръг към западната част на Исландия, изберете настаняване в град Селфос, точно до магистрала 1.

Алтернативата, разбира се, е къмпингуването, така популярно в Исландия. Ще срещнете къмпинги при всички основни туристически забележителности, като очаквайте цени от около 1 300 до 1 700 щ.д. на човек.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.