Landmannalaugar

Landmannalaugar

Landmannalaugar се превежда като Планините на дъгата и е едно от най-красивите и популярни места за пешеходен туризъм в цяла Исландия.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Малката планинска местност, чиито хълмове достигат височина до 1100 м, е известна с цветната си почва, която е съставена от магмените минерали риолит и обсидиан, създаващи невероятна игра на цветове в слънчевите дни. Пищни зелени долини се редуват с черни и сиви полета от лава, които идеално допълват магическата атмосфера на пейзажа.

Пешеходен туризъм и преходи

Основната дейност в Ландманалъгар е пешеходният туризъм из идиличния пейзаж със сравнително лесни и кратки преходи, както и многодневни преходи, водещи до други райони.

Всички маркирани пътеки започват от големия къмпинг Landmannalaugar, където се намират и обществени тоалетни, малък магазин и паркинг. Оттук водят 6 основни маршрута, но можете свободно да ги комбинирате. Те са маркирани с ниски цветни колове, но в продължение на километри може да не попаднете на никакви табели.

 • Лавово поле Лаугахраун (Laugahraun Lava Field) 4,5 км - лесен маршрут без предизвикателни промени в денивелацията води предимно през пейзаж от изсъхнала лава, малки оврази и хълмове с червено-черна окраска.
 • Планината Бланукур 6,5 км - един от най-популярните преходи в Исландия, който ви отвежда до 945-метровата планина Бланукур, от която се открива спираща дъха гледка към целия Ландманаугар. Пътеката покрива доста голяма денивелация, но е преодолима за всеки умерено трениран пътешественик и няма опасни участъци.
 • Планината Suðurnámur ( 9 км) - Походът до 920-метровата планина ще ви предостави впечатляващи гледки към оцветените в цветовете на дъгата хълмове и широката долина под тях. Този маршрут следва билото през една трета от пътя нагоре, което ви дава възможност за прекрасни гледки през по-голямата част от пътя. Денивелацията е сравнително голяма, но кратка, а общата трудност на този маршрут се оценява като умерена до лесна.
 • Езерото Ljótipollur 13,5 км - красив целодневен кръгов маршрут през няколко долини до осиротяло езеро. В основната версия на маршрута се избягват големите промени във височината, но можете да удължите маршрута, като се изкачите на настолната планина Norðurnámur.
 • Долината Dómadalur 17,5 км - дълъг маршрут, който следва същия маршрут обратно през разнообразен пейзаж от цветни планини до тучна зелена широка долина. На места може да бъде доста кален, но без екстремни промени във височината.
 • Планината Скали 15,5 км - по наше мнение най-красивата обиколка в рамките на Ландманаугар води до планината Скали, висока над 1000 м. През целия път ще се наслаждавате на впечатляващи гледки.

* използваните цветове на маршрутите са само с илюстративна цел и не съответстват на официалната маркировка

Как да стигнем до там?

Районът Landmannalaugar е достъпен само между юни и септември, през останалата част от годината пътят, водещ до къмпинга и пътеката, е затворен. Тук водят 3 основни пътя:

 1. От Рейкявик по път F32 (главен асфалтов път) и път F208, който е на чакъл. Според много източници е достъпен само за автомобили 4х4, но може да бъде изминат от обикновен конвенционален автомобил без особени проблеми. Пътят завършва с брод на около 300 метра от къмпинга, като през реката се преминава по дървено мостче. Разстоянието от Рейкявик е 195 км - карта.
 2. От запад има чакълест черен път F26, а след това път номер F225, който е проходим само за офроуд автомобили поради няколко брода - карта.
 3. От изток пътят F208 е черен път в добро състояние, но по пътя трябва да се пресекат около 15-20 брода и затова е проходим само за автомобили 4х4 - карта.

Търсене на настаняване в Исландия

Последният вариант е да извършите един от най-известните преходи на дълги разстояния в Исландия Laugavegur от известната долина Þórsmörk. Карта и пълно описание на 55-километровия маршрут можете да намерите на уебсайта на Исландския туристически борд: fi.is/en/hiking-trails/laugavegur.

До началната точка на туристическите маршрути могат да се стигне и с автобуси на различни туристически компании, които обикновено тръгват от Рейкявик рано сутрин и се връщат следобед:

 • Рейкявик Екскурзии - цена за двупосочен билет приблизително 16 000 щ.д.
 • Trex - цена за двупосочен билет около 17 000 щ.д.

Настаняване

Точно в средата на резервата Ландманалъгар можете да отседнете в къмпинг, разположен около главните пътеки. Цената за цяла хижа е около 10 000 щ.д. и може да бъде резервирана на уебсайта на Исландския туристически борд fi.is.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.