Strokkur

Strokkur

Гейзерът Строкур е една от най-посещаваните природни забележителности в Исландия и се намира само на около 20 метра от по-известния гейзер Гейсир.

Сравнете цените за коли под наем

Най-активният гейзер в Исландия

Докато гейзерът Гейсир от всички гейзери е неактивен в продължение на години, Строкур, от друга страна, е един от най-активните гейзери в Исландия. В продължение на много години той изхвърля стълб вода на височина от 15 до 30 метра приблизително на всеки 10 минути. За разлика от Гейсир, Строкур е винаги на показ.

Активността на Strokkur започва в края на XVIII в. и продължава без прекъсване до средата на XX в., когато силно земетресение блокира потока и гейзерът става неактивен. Тъй като по това време той вече е туристическа атракция, исландските власти решават да почистят и пробият отдушника през 1963 г. и оттогава Строкур отново извира на повърхността на редовни интервали от 5-10 минути.

Термален извор Блеси

Само на няколкостотин метра от Строкур и Гейсир термален извор с вода с температура около 40 °C също излиза на повърхността, като пълни два естествени басейна. Приятната температура и хубавата околна среда биха изкушили човек да се потопи, но това е строго забранено в целия район на долината Хаукадалур поради защита на природата.

Въпреки това можете да се любувате на гейзерите и термалните извори от дървените пътеки, които минават в непосредствена близост до тях.

Вход за района на Хаукаладур

Строкур е само един от многото гейзери в геотермалната долина Хаукаладур, през която има удобни пешеходни пътеки, подходящи за всички категории туристи. Понастоящем няма входна такса и няма ограничено работно време.

Настаняване

Строкур се намира в една от най-отдалечените точки на Златния триъгълник (или обиколката) и следователно може да бъде добро място за настаняване. Непосредствено до паркинга има два хотела със стандартни исландски цени от 202 евро на вечер за стая нагоре: хотел Litli Geysir и хотел Geysir.

Има и къмпинг Geysir tjaldsvæði точно на входа, където не се плаща за място за палатка, а за човек, а именно 1 800 щ.д. на възрастен + допълнителна такса 500 щ.д. за ползване на душове, вижте официалния уебсайт. Малко по-евтин е къмпинг Skjol, на около 2 км, с цени от 1 500 иск на човек.

Как да стигнете до тук?

Гейзерът Strokkur се намира на около 105 км от Рейкявик, близо до главен път № 35 (карта на маршрута: mapy .cz), който е изцяло асфалтиран и с много добро качество. Той е проходим през цялата година. В близост до входа има голям безплатен паркинг.

Няма автобуси на градския транспорт, но можете да се възползвате от многобройните туристически агенции в Рейкявик и да вземете туристически автобус дотук. Например Reykjavík Excursions предлага 6-часова екскурзия през целия Златен кръг, включваща посещение на района Хаукаладур, на цена от 8 000 иск, което е много приятелска цена за исландските стандарти.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.