Какво да видите в Швеция

17 места, които трябва да видите

Абиско
Абиско

Абиско е красив национален парк с най-добрите условия за наблюдение на полярно сияние в Швеция. През лятото Абиско предлага отлична възможност да разгледате шведските планини под среднощното слънце. Абиско е разположено на голямото студено езеро Торнетръск, където се "правят" ледените тухли за ледения хотел в Юкасярви. Наблизо се намира и най-високата планина в Швеция - Кебнекайзе (2103 м над морското равнище).

Прочетете повече
Швеция
Шведска Лапландия

Тих пейзаж от обширни северни гори, национални паркове и малки градчета, и в същото време характерна територия, обхващаща голяма част от Северна Швеция (и не само) - това е Лапландия.

Прочетете повече
Pitea
Piteå

Питеа е пристанищен град в Северна Швеция, на брега на Ботническия залив. През лятото можете да посетите красивите пясъчни плажове. През зимата местна компания предлага разходки с ледоразбивач.

Прочетете повече
Готланд
Готланд

Готланд е най-големият и най-красив остров в Швеция. На острова се намират ханзейският град Висби, красиви пясъчни плажове и много интересни скални образувания - т.нар. раукари.

Прочетете повече
Hoga Kusten
Höga Kusten

Höga Kusten се намира на брега между Умео и Сундсвал. Основната забележителност е висящият мост Хьогакустенброн, който е дълъг 1867 метра и следователно е само с няколко метра по-къс от прочутата Златна порта. Този природен резерват включва националния парк Skuleskogen, където можете да се любувате на красивата недокосната природа и да нощувате безплатно в местни хижи. Хьога Кустен включва и живописните острови Трисунда и Улвьон.

Прочетете повече
Kungsleden
Kungsleden

Kungsleden е "кралският път", който представлява туристически маршрут в Северна Швеция. Дължината му е приблизително 440 км и се намира между Абиско на север и Хемаван на юг. Той преминава през една от най-големите останали диви зони в Европа. На всеки около 15-25 км има хижа, в която можете да пренощувате срещу заплащане. Идеално е да имате палатка със себе си. Маршрутът, разбира се, може да бъде съкратен.

Прочетете повече
Фалун
Фалун

Във Фалун можете да посетите много интересните бивши медни мини. Днес във Фалун се произвежда и така нареченото "фалунско червено", което някога е било страничен продукт на медната мина. Това е цветът, който украсява типичните шведски дървени къщи.

Прочетете повече
Умеа
Умео

Ако търсите място за Еразъм, горещо ви го препоръчваме. Той е с най-голям брой чуждестранни студенти в Швеция. В града има отличен университет, а градът е идеално разположен за пътуване. Възможно е да наблюдавате Северното сияние няколко пъти седмично. Умео е и един от най-евтините градове в Швеция. Можете да се информирате за местния клуб и караокето в четвъртък на място.

Прочетете повече
Гьотеборг
Гьотеборг

Гьотеборг е вторият по големина град в Швеция. Освен известните местни забележителности (Посейдон, Операта, Авенин, пристанищния квартал) можете да се разходите с корабче до местния архипелаг.

Прочетете повече
Лунд
Лунд

Лунд е живописен малък университетски град. Заедно със Сигтуна (по-малък град близо до Стокхолм) той е най-старият град в съвременна Швеция. В града има катедрала, построена още през 1 103 г.

Прочетете повече
Малмьо
Малмьо

Малмьо е третият по големина град в Швеция и столица на провинция Сконе. Градът е с изглед към впечатляващия мост Йоресунд. Забележителност на града е спираловидният небостъргач "Turning Torso".

Прочетете повече
Остерсунд
Östersund

Йостерсунд е красив град на езерото Сторсьон с най-дългата обработена писта за кънки в Швеция. Всяка година тук се провежда Световната купа по биатлон.

Прочетете повече
Стокхолм
Стокхолм

Столицата на Швеция е и най-красивата. Така наречената "Северна Венеция" не е за изпускане. Градът е разположен на десетки острови и островчета с красива заобикаляща природа и много зеленина.

Прочетете наръчник
Упсала
Упсала

Упсала е университетски град на север от Стокхолм. Ако отивате в столицата, Упсала е идеалната дестинация за еднодневна екскурзия. Освен най-стария университет в Северна Европа, можете да посетите и местната катедрала, която е висока 118,7 метра.

Прочетете повече
Дали
Åre

Оре е най-добрият ски курорт в Швеция, където всяка година се провежда Световната купа по ски алпийски дисциплини. Трябва да се очакват по-високи цени както за сезонните карти, така и за хотелите и свързаните с тях услуги. За повече информация за ски курорта посетете skistar.com.

Прочетете повече
Jukkasjarvi
Jukkasjärvi

Jukkasjärvi е красив леден хотел. Всяка година той се проектира от нови художници, така че всяка година е уникален. В селото можете да посетите и местните лапландци в оригиналното им жилище и да спрете за супа и обиколка на стадото им от северни елени.

Прочетете повече
Кируна
Кируна

Кируна е най-северният град в Швеция, който е построен за добив на желязна руда. Днес градът е преместен на няколко километра, тъй като мината се разширява. Мината е много интересна и може да бъде посетена.

Прочетете повече