Времето в Швеция и най-доброто време за посещение

Швеция

Въпреки северното си местоположение Швеция има предимно умерен климат, но температурите са значително по-ниски, отколкото в по-южните страни с умерен климат, като Централна Европа или граничния регион между САЩ и Канада.

Скандинавската планинска верига образува ясна климатична граница, която отделя Швеция от типичния океански климат на Норвегия.

Значителният диапазон на географската ширина (55-69° с.ш.) и разликата в надморската височина правят климата в Швеция много разнообразен. Около 15 % от територията на Швеция се намира над полярния кръг. В планините на Северна Швеция климатът е субарктичен.

На север от Полярния кръг слънцето не залязва през някои летни дни, а през зимата изобщо не изгрява.

Все още нямате хотел? Резервирайте в booking.com

Кога е най-студено в Швеция?

Зимата е дълга и може да бъде много студена. Обикновено зимното време със студ и сняг настъпва в края на ноември и декември и не си отива до края на март. Но в северната част на Швеция или в планините снегът може да се задържи до май.

Студът и снегът са често срещани в цяла Швеция, но на юг, около Малмьо, Гьотеборг и Калмар, влиянието на океанския климат е по-значително и зимите са по-меки, отколкото на север.

Най-студенитемесеци са януари и февруари. Средните температури през тези месеци са следните:

 • Стокхолм (централна Швеция) - температури между -10 °C и +3 °C.
 • Малмьо (Южна Швеция) - температури между -8 °C и +5 °C
 • Абиско (северна Швеция) - температури между -16 °C и -5 °C

Особено в скандинавските планини и във всички северни региони могат да се появят силни студове с температури под -25 °C.

Кои са най-топлите месеци в Швеция?

Шведското лято е кратко и настъпва между юни и август. Май и септември също са добри метеорологични месеци, но трябва да очаквате температури съответно само през пролетта и есента.

През лятото Швеция привлича пътници, които харесват топлото време, но не обичат екстремните жеги с температури над 30 °C, които са голяма рядкост в Швеция.

 • Стокхолм (централна Швеция) - температури между 18 °C и 25 °C
 • Малмьо (Южна Швеция) - температури между 18 °C и 25 °C
 • Абиско (северна Швеция) - температури между 12 °C и 19 °C

Кога вали най-много сняг и дъжд?

Почти цяла Швеция се намира в сянката на скандинавските планини, което я прави една от най-малко дъждовните дестинации в Северна Европа.

Валежите са разпределени равномерно от около юни до декември. От януари до май валежите са приблизително наполовина по-малко.

В Швеция редовно вали сняг от края на ноември до края на март, в цялата страна. Въпреки това в южна и централна Швеция през зимата може да има и дъждовни превалявания и там снегът е значително по-малко, отколкото в северна Швеция и в планините по границата с Норвегия.

Дъждовете не са нито интензивни, нито продължителни. Периодите, в които вали няколко дни подред, не са много чести. В края на зимата/началото на пролетта или през есента може да има няколко сухи дни подред, но интервалите между дъждовете обикновено са дълги.

Кога са най-тъмните дни в Швеция?

Поради северното си местоположение можете да очаквате много дълги нощи през зимата и много дълги дни през лятото.

Средните часове на изгрев и залез за средата на месеца са дадени по-долу в подробната разбивка на времето през годината.

Таблица на температурите през годината

Южна Швеция - От Стокхолм до Малмьо

Месец
Времето
Air
Вода
януари
сняг
-3 °C
2 °C
февруари
сняг
-3 °C
1 °C
март
ветровито
2 °C
2 °C
април
дъждовен
8 °C
4 °C
май
слънчев
15 °C
10 °C
юни
слънчев
18 °C
15 °C
юли
слънчев
21 °C
18 °C
август
слънчев
20 °C
18 °C
септември
слънчев
13 °C
15 °C
октомври
дъждовен
9 °C
11 °C
ноември
дъждовен
4 °C
7 °C
декември
сняг
0 °C
3 °C

Северна Швеция - Национални паркове и истинска шведска природа

Месец
Времето
Air
януари
сняг
-10 °C
февруари
сняг
-9 °C
март
сняг
-3 °C
април
сняг
0 °C
май
слънчев
7 °C
юни
слънчев
14 °C
юли
слънчев
18 °C
август
слънчев
15 °C
септември
слънчев
8 °C
октомври
дъждовен
0 °C
ноември
сняг
-5 °C
декември
сняг
-8 °C

Кога да отидете в Швеция

Швеция е красива през всеки сезон. Зависи само от това какво предпочитате и дали нямате нищо против студеното време.

Най-доброто време да отидете в Швеция, за да се стоплите, е около слънцестоенето - в края на юни, когато денят в Швеция е най-дълъг, а на север може да се види среднощното слънце.

Зимата е най-хубава през март. Тогава вече не е толкова студено и все още има много сняг. Освен това през март денят вече е достатъчно дълъг, за да можете да се занимавате с много дейности дори през деня. Но вълшебна атмосфера има и през декември, когато обществените места и частните къщи са украсени с фини, но много красиви коледни украси.

Северното сияние може да се наблюдава от средата на септември до началото на април. Разбира се, колкото по-дълга е нощта и колкото по-северно се намира мястото, толкова по-голяма е вероятността то да бъде видяно.

Сравнете цените на полетите до Швеция

Времето през годината

Ето как изглеждат температурите и продължителността на деня в Швеция през всеки месец.

Времето през януари

Януари е най-студеният месец в цяла Швеция. Температурите варират от -10°C до +3°C в основния населен пояс от Стокхолм до Гьотеборг и Малмьо.

В планините и Северна Швеция температурите са средно с 5 градуса по-ниски, а екстремните стойности до -26 °C са по-често срещани.

Валежите не са много чести, а когато се появят, те обикновено са снежни. През януари снежната покривка е често срещана в цяла Швеция.

 • Време на изгрев - 8:30 ч. (Стокхолм), 10:30 ч. (Абиско)
 • Време на залез - 15:25 ч. (Стокхолм), 13:20 ч. (Абиско)

Времето през февруари

Февруари е много студен месец и зимата все още е в сила в Швеция. Валежите са почти изцяло от сняг, но те не са много чести и сумите са доста малки.

Въпреки това, поради постоянните отрицателни температури (средно между -8 °C и +1 °C), снежната покривка обикновено е най-висока през февруари, когато снегът от предишните месеци не се топи.

Дните са кратки, но често слънчеви и ветровити.

 • Време на изгрев - 7:25 ч. (Стокхолм), 8:10 ч. (Абиско)
 • Време на залез - 16:40 ч. (Стокхолм), 15:45 ч. (Абиско)

С удължаването на дните към края на месеца, февруари-март е най-добрият ски сезон със сигурност за сняг и достатъчно дневна светлина.

Времето през март

През март снеговалежите в южната част на страната и по крайбрежието понякога се сменят с дъжд, но северната част (приблизително от Умеа на север) все още е изцяло покрита със снежна покривка.

Валежите от дъжд или сняг са редки и се случват средно 10 дни в месеца. Когато времето се промени от зима към температури над нулата, могат да се появят по-продължителни дъждове (дори 2-3 дни подред).

Нормалните температури в Южна Швеция са между -5 °C и +4 °C.

 • Време на изгрев - 6:05 ч. (Стокхолм), 6:05 ч. (Абиско)
 • Време на залез - 17:50 ч. (Стокхолм), 17:45 ч. (Абиско)

Времето през април

В шведския език има специален термин за времето през този месец - "Aprilväder", т.е. априлско време. То се характеризира с много чести промени на времето и чести силни ветрове.

През деня могат да се редуват няколко пъти напълно ясно небе и пролетни температури, силни дъждове и снеговалежи с отрицателни температури.

Поради непостоянното време април, както и зимните месеци, е по-подходящ за посещение на градове.

Средните температури в южната част на Швеция около Стокхолм или Гьотеборг се колебаят между -2 °C и +8 °C. На север и в планините температурата е между -6 °C и +3 °C.

 • Време на изгрев - 5:30 ч. (Стокхолм), 4:50 ч. (Абиско)
 • Време на залез - 20:05 ч. (Стокхолм), 20:40 ч. (Абиско)

Времето през май

Май е първият месец, който може да се определи като пролетен. Температурите в южната част на Швеция се повишават средно от 3°C до 12°C, но в слънчевите дни, които са много, могат да достигнат до над 15°C.

Природата се събужда бавно и първите признаци за това са зелените тревни площи в парковете. Обикновено листата на дърветата се появяват едва в края на месеца.

Снежните дъждове все още са доста често срещани в планините и в най-северните части на Швеция. Иначе обаче валежите през май са слаби и валежите са само под формата на бързи дъждове.

 • Време на изгрев - 4:15 ч. (Стокхолм), 2:20 ч. (Абиско)
 • Време на залез - 21:15 ч. (Стокхолм), 23:05 ч. (Абиско)

Времето през юни

През юни в Швеция най-накрая пристигат чисто пролетни температури и ако имате късмет, особено на юг около Малмьо, но също и в Стокхолм, може да е лято.

Обичайните дневни температури се повишават до 16°C и 21°C, а в северните и планинските райони остават между 9°C и 17°C.

Снегът се топи в най-високите части на планините, което превръща юни в идеалния първи месец за пешеходни преходи, дори в националните паркове на крайния север.

Според статистиката от юни насам вали повече, отколкото през първите месеци на годината, но е по-вероятно това да са кратки дъждове или летни вечерни гръмотевични бури. През по-голямата част от деня небето е ясно или частично облачно.

На север от Полярния кръг можете да се насладите на среднощно слънце през целия юни. През юни слънцето никога не залязва под хоризонта през нощта.

 • Време на изгрев - 3:30 ч. (Стокхолм), изобщо няма слънце (Абиско)
 • Време на залез - 22:05 ч. (Стокхолм), слънцето изобщо не залязва (Абиско)

Юни е най-добрият месец за посещение на Швеция, ако търсите дълги дни и престой на открито.

Сравнете цените и купете билет за Швеция

Времето през юли

Юли също е чудесен месец за дейности на открито. Времето е лятно с предимно частично облачно небе, а валежите обикновено са само под формата на дъждове или гръмотевични бури, които не продължават дори половин ден. Освен това те далеч не се срещат всеки ден.

Нормалните температури около Стокхолм или Гьотеборг достигат 24 °C, докато на север около националния парк Абиско те остават около 18 °C.

 • Време на изгрев - 4:00 ч. сутринта (Стокхолм), изобщо няма залез (Абиско)
 • Време на залез - 21:50 ч. (Стокхолм), изобщо няма слънце (Абиско)

Времето през август

Статистически август е най-горещият месец в годината, въпреки че времето и температурите се различават много малко от тези през юли.

Нормалните температури в Южна Швеция са между 20 °C и 25 °C, но вечер или при дъжд могат да паднат под 15 °C. В северната част на страната очаквайте температури между 11 °C и 18 °C.

Август е доста обилен месец за валежи, но продължителните дъждове са рядкост и трябва да очаквате силни дъждове средно 5 пъти месечно.

 • Време на изгрев - 5:05 ч. (Стокхолм), 4:00 ч. (Абиско)
 • Време на залез - 20:35 ч. (Стокхолм), 21:30 ч. (Абиско)

Времето през септември

През септември завършва лятото и започва есента. Въпреки това времето все още е благоприятно за екскурзии на открито, тъй като дори на север няма сняг. Сняг има само в най-високите части на планините.

Нормалните температури в планините и на север падат между 5 °C и 15 °C, докато на юг и в големите градове все още са много приятни - от 13 °C до 17 °C.

Преобладаващо частично облачното време от време на време се помрачава от интензивен, бърз дъжд, но като цяло дъждът няма да повлияе твърде много на почивката ви през септември.

 • Време на изгрев - 6:15 ч. (Стокхолм), 6:00 ч. (Абиско)
 • Време на залез - 19:05 ч. (Стокхолм), 19:15 ч. (Абиско)

Времето през октомври

През октомври есента идва в Швеция с пълна сила и със своето свежо време. Въпреки това количеството на валежите не се увеличава в сравнение с лятото. Дъждът е по-скоро под формата на дъждове или леки превалявания.

През деня времето се редува с частично облачно и дълги периоди на мъгливо време, особено във вътрешността на страната и в планините.

Въпреки това октомври е красив месец за посещение на Швеция, особено заради богато оцветените листа по дърветата, предимно в жълти нюанси.

Нормалните температури на юг около Стокхолм и Гьотеборг са около 9°C. На север и в планините температурите падат до 0-5 °C, а дъждът може да бъде заменен от сняг.

 • Време на изгрев - 7:30 ч. (Стокхолм), 7:50 ч. (Абиско)
 • Време на залез - 17:40 ч. (Стокхолм), 17:05 ч. (Абиско)

Времето през ноември

Ноември е дъждовен месец. Често е облачно, въпреки че общата сума на валежите е малко по-ниска в сравнение с лятото. През по-голямата част от времето има само леки превалявания от дъжд или сняг.

Температурите на юг са между 1 °C и 5 °C, а в Северна Швеция туристическият сезон отдавна е приключил: температурите са постоянно около -4 °C.

 • Време на изгрев - 7:40 ч. (Стокхолм), 9:00 ч. (Абиско)
 • Време на залез - 15:20 ч. (Стокхолм), 13:50 ч. (Абиско)

Резервирайте хотел с отстъпка извън сезона

Времето през декември

Декември е най-тъмният месец с най-малко слънчево греене. През деня, въпреки че често има частично облачно небе, дните са много кратки.

Валежите са предимно от сняг, но средно сумарните количества валежи не са екстремни.

Средната дневна температура в големите градове на юг е около 0 °C, докато на север ще срещнете стойности около -7 °C.

Ски сезонът започва през декември, но в големите курорти все още може да не е 100% сигурно, че ще има сняг, а времето по пистите винаги е ограничено поради кратките дни.

 • Време на изгрев - 8:40 ч. (Стокхолм), изобщо няма изгрев (Абиско)
 • Време на залез - 14:45 ч. (Стокхолм), изобщо няма изгрев (Абиско)
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.