Карта и география на Швеция

Швеция

Търсите местоположението на Швеция на картата? Научете всички географски забележителности за Швеция.

Сравнете цените на колите под наем

Къде е Швеция?

Швеция се намира в Северна Европа, на Скандинавския полуостров. Швеция е едновременно скандинавска държава и част от Скандинавия. Бреговете на страната се мият от Балтийско море на изток и юг и от Северно море на запад.

Най-северните части на Швеция се намират отвъд Полярния кръг.

Швеция има сухоземна граница с Норвегия по цялата си западна част (1 630 km) и граничи с Финландия на североизток (614 km). Швеция има сухопътна граница и с Дания при моста Йоресунд.

Тъй като Швеция и всички нейни съседни държави са част от Шенгенското пространство, граничните пунктове не се контролират и могат да се преминават свободно и в двете посоки.

Площта на Швеция е 450 295 кв. км, което я прави петата по големина държава в Европа и третата по големина държава в Европейския съюз.

От север на юг Швеция е дълга приблизително 2 000 км, а от запад на изток в най-широката си точка е дълга само 490 км.

Онлайн карта на Швеция

Разгледайте няколко карти на Швеция, за да откриете лесно къде да отседнете, къде е най-голямата концентрация на забележителности или туристически маршрути.

География

Швеция не е толкова планинска и няма толкова дълбоки фиорди, колкото съседна Норвегия, но е значително по-релефна от Финландия.

Южната част на страната от Стокхолм на юг е предимно равнинна или леко вълнообразна, както и ивицата покрай балтийското крайбрежие на север.

Цялата област по границата с Норвегия е планинска, като покрай нея се простира не много високата, но много голяма скандинавска планинска верига. Най-високите планини се намират в най-северната част на Швеция около националния парк Абиско.

Швеция има общо 267 570 острова, което е най-много в света. Това обаче се дължи и на много малките отделни скалисти острови, които не се срещат много често в Канада или САЩ например. Общият брой на населените острови е 984.

Швеция в цифри

В края на тази глава представяме и някои интересни географски данни за Швеция.

  • Най-високата планина - Кебнекайзе (2 120 м над морското равнище)
  • Най-дългата река - Кларелвен (490 км на територията на Швеция)
  • Съседни държави - 2
  • Дължина на бреговата линия - 3 218 км
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.