Какво да правите в Швеция

Швеция

Трекове

Най-известният и най-интересният е Kungsleden ("Кралският път") - туристически маршрут в Северна Швеция, дълъг около 440 км, между Абиско на север и Хемаван на юг. Той преминава през една от най-големите останали диви зони в Европа. На всеки около 15-25 км има хижа, в която може да се пренощува. Идеално е да имате палатка със себе си. Маршрутът, разбира се, може да бъде съкратен.

Кебнекайзе - най-високата планина в Швеция се намира близо до Кунгследен. Тя не може да бъде изкачена за един ден. Трябва да разчитате на поне три дни. Не е необходима екипировка за катерене. Само самият връх е покрит с лед, така че е препоръчително да вземете със себе си раковини.

Национален парк Сарек - недокосната природа, но липсват планински пътеки. Идеален за ентусиасти с карта и бузола.

Ферати, стени, катерене

Едно от най-добрите места за катерене се намира край село Бохуслан, близо до Гьотеборг.

Най-добрите ферати се намират в планините край морето HögaKusten. Посетете сайта viaferrata.se.

Нощен живот

Най-интересният нощен живот, разбира се, е в големите градове Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо. В Стокхолм през лятото си заслужава да посетите увеселителния парк Gröna Lund, където почти всеки ден се провеждат различни концерти. Квартал Сьодермалм е оживен през цялата година с многобройните си кръчми и клубове.

Един от най-интересните фестивали по време на празнуването на слънцестоенето е в областта Даларна. Най-интересен е град Лександ, където се издига най-високият мавзолей в Швеция. Заслужава си да се види и фестивалът Brännbollsyran (вж. Култура).

Пазаруване

Най-евтината храна се предлага в Lidl. За типични шведски специалитети се насочете към веригата ICA. Най-качествените, но по-скъпи деликатеси можете да намерите в Saluhall.

Разбира се, най-старата ИКЕА в Стокхолм също си заслужава да бъде посетена. В SIBA можете да си купите евтино електроника, а в H&M, разбира се, дрехи. Почти всичко може да се купи по-евтино в Чешката република, така че изобщо не препоръчваме пазаруване.

Паркове и резервации

Всички шведски национални паркове са интересни. Техният списък и подробна информация можете да намерите на официалния уебсайт.

Сред най-интересните определено са Абиско, Сарек, Фулуфялет, Скулескоген.

Каране на ски и сноуборд

Ски, чието качество е сравнимо с това на Алпите, можете да намерите в ски курорта Оре. На границата с Норвегия в Риксгрансен има отлични условия за ски бягане. Можете също така да карате ски в централната част на Стокхолм на Hammarbybacken. Хълмът е изненадващо стръмен. Тук дори всяка година се провежда Световна купа за жени.

Ски бягане

Шведите предпочитат ски бягането пред спускането и изглежда така. Във всеки град и село ще откриете красиво подготвени писти както за класически ски, така и за кънки. Разбира се, колкото по на север отивате, толкова по-дълго можете да карате ски бягане през цялата година. Ако сте наистина запален скиор, препоръчваме ви да участвате в бягането на Вас, което се провежда винаги през първия уикенд на март.

Кънки

Благодарение на големия брой езера Швеция разполага и с отлични условия за пързаляне с кънки. Градовете редовно почистват падналия сняг. Шведите се пързалят с дълги ножове, които също могат да бъдат наети на почти всяко езеро.

За деца (увеселителни паркове, по-леки екскурзии)

Шведите са семейни съветници, така че пътуванията са съобразени с децата. Няма проблем да посетите национални паркове или други забележителности с деца. Те ще намерят своето.

Сред най-интересните атракции за деца е Скансен в Стокхолм с неговата зоологическа градина със северни животни. Заслужава си да посетите и Kolmårdensdjurpark, който е най-големият зоопарк в Швеция. Любителите на приказки и Пипи Дългото чорапче трябва да посетят Вимерби, където можете да посетите света на Астрид Линдгрен.

За романтиците

Залезът в Швеция е по-романтичен от където и да било другаде. Ето защо ви препоръчваме да потърсите красивите гледки. В Стокхолм, например, от най-добрата гледка в града на така наречения Monteliusvägen или от кулата Kaknäs.

Разходките с лодка също са много популярни, особено на езерото Меларен край Стокхолм или на Гьотаканале.

Основната атракция за романтиците обаче е Северното сияние. Северното сияние може да се наблюдава от средата на септември до началото на април. Разбира се, колкото по-дълга е нощта, толкова по-голяма е вероятността да бъде видяно. И, разбира се, колкото по на север се намирате, толкова по-голяма е вероятността да го видите. В Стокхолм то може да се види около десет пъти годишно. В Умео - всеки трети ден, а в Кируна - почти всеки ден (при хубаво, безоблачно време, разбира се). За повече информация можете да намерите и прогнозата за времето на тази страница.

Култура

В допълнение към гореспоменатите фестивали, всеки посетител на Швеция трябва да посети тези два музея в Стокхолм:

Музеят Васа - това е морски музей в Стокхолм на остров Дюргорден. В него се съхранява единственият почти напълно запазен кораб от XVII в., който някога е бил спасяван - военният кораб "Васа". Музеят е открит през 1990 г. и според официалния му уебсайт е най-посещаваният музей в Скандинавия.

Кметството на Стокхолм - За изграждането на тази великолепна сграда са използвани осем милиона червени тухли. Синият вътрешен двор е вероятно най-известната и красива част от сградата и служи като зала за хранене, използвана за банкети след годишната церемония по връчване на Нобеловите награди. От кулата на кметството се открива великолепна гледка към стария град на Стокхолм.

За любителите на музеите препоръчваме да си купят Стокхолмска карта, която ви дава право на безплатен вход в повечето музеи в Стокхолм.

Уиндсърфинг

Тъй като Швеция няма достъп до Атлантическия океан, там няма толкова много възможности за сърфиране. Възможността е изненадващо близо до Стокхолм при добри ветрове на плажа Торо Стенстранд.

От друга страна, Швеция предлага отлични условия за уиндсърфинг и кайтсърфинг. Западното крайбрежие е идеално. Например във Варберг. Може да се практикува и в Стокхолмския архипелаг. Там има и редица училища.

Плажове

На остров Готланд се намират красиви пясъчни плажове. На западното крайбрежие между Гьотеборг и Малмьо има няколко интересни плажа (например край Варберг и Фалкенберг). Красиви плажове с изненадващо топла вода се намират и на север близо до Полярния кръг, близо до Питеа.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.