Култура и история на Швеция

Швеция

Колко лесно е да се говори английски в Швеция? Какви са местните жители и кога са затворени магазините в Швеция?

Вижте цените на хотелите в Швеция

Език

Шведският език е германски език, който от граматическа гледна точка е нещо средно между английски и немски. Той е много близък до норвежкия и малко по-малко до датския.

Шведски се говори и в някои части на Финландия, където шведският е вторият официален език.

В Швеция няма абсолютно никакъв проблем с английския език, дори и в най-малките селца, които са напълно извън туристическите маршрути.

Над 95% от шведитеобаче владеят свободно английски, така че изобщо не е нужно да се притеснявате за шведския. Причината шведите да говорят толкова добре се дължи на качеството на преподаване в училищата и липсата на дублаж по телевизията. По-голямата част от филмите са достъпни само със субтитри.

Хора

Когато кажете шведски, всеки се сеща за готин, висок, синеок блондин. Има нещо вярно в това. Шведите са по-студени, отколкото в други части на Европа. Ако искате да се сприятелите, почти винаги трябва да направите първата крачка. Казват, че когато човек се сприятели с шведски приятели, след това те са познати за цял живот.

Иначе шведите са много учтиви и приятни хора. По всяко време те са учтиви, коректни и в случай на нужда са готови да помогнат, доколкото могат.

Шведите се занимават с много спорт. Спортните зали са пълни от сутрин до вечер. В парковете ще срещнете много хора, които подобряват физическата си форма, като тичат или бягат със ски през зимата.

Шведите пият алкохол само през уикендите, но го пият в по-големи количества. По време на събитията през уикенда те могат да станат доста диви. Почти изглежда, че така компенсират приличното си лице, което показват през седмицата.

Интересно е, че шведите са майстори в това да стоят на перфектни опашки. Опашките са навсякъде и никой няма нищо против да стои на тях. Изглежда, че дори им харесва да стоят в тях.

Знаете ли коя държава пие най-много кафе в света на глава от населението? Това са финландците, но шведите са на второ място. Шведската "фика" (кафе пауза) се провежда по няколко пъти на ден. Същото важи и за сладоледа. Финландците са най-големите консуматори, а шведите са на второ място. Не е необичайно да срещнете малки деца при 10 градуса да ближат сладолед.

Празници

Празник на слънцестоенето - това е честването на най-дългия ден в годината (празнува се винаги през уикенда между 19 и 26 юни). Географското положение на Швеция я прави една от страните, които невероятно ценят лятото, и това наистина може да се види в шведите. Шведите обичат природата и затова този ден е идеален за партита, барбекюта, къмпингуване и изобщо за всичко, което се случва през лятото и на открито. А вечерта midsommar се превръща в едно голямо парти.

Varborg - изгаряне на вещици в Швеция. То се празнува на 30 април. В днешно време това е предимно празник на настъпването на пролетта, последно сбогом на дългата, тъмна и студена зима. Както и в Швеция, традиционно се палят големи огньове, но на много места, и особено в университетските градове, веселието избухва още от ранна сутрин. Към магията на Валпургиевата нощ се прибавя и изключителното разрешение да се консумира алкохол по улиците, в парковете и на други обществени места, без да се рискуват големи глоби.

Сейнт Лусия - Този празник се пада на 13 декември. Това е най-тъмният ден в годината и затова шведите празнуват идването на слънцето. От 14 декември нататък денят става по-дълъг в следобедните часове (но само в следобедните часове, най-късият ден се пада на 21 декември). Шведите празнуват Свети Лука с удоволствие и масово - главно в училищата и детските градини, но нерядко и на работното място. На много места се провежда гласуване за избор на местен представител на Лучия, който да води празничното шествие.

Парадът обикновено се състои от деца или момичета, облечени в дълги бели ризи. Всеки участник носи горяща свещ в стиснатите си ръце пред себе си, а най-красивото момиче върви отпред, украсено със светеща корона на главата и червен пояс около кръста (за щастие восъчните свещи в короните напоследък са заменени с електрически).

За пеенето си те обикновено получават малки подаръци, обикновено под формата на различни деликатеси, често последвани от малка трапеза или поне меденки (pepparkakor), специални сладкиши от тесто с мая (lussekatter) и glögg - силно греяно вино с подправки, стафиди и бадеми. На много места в Швеция на този ден се провеждат коледни концерти и има състезание кой ще има най-голям парад.

Vasaloppet (Бягането на Вас ) - най-известното състезание по ски бягане в света. Провежда се в чест на бягството на шведския благородник, бъдещия крал Густав Васа, който бяга от датския крал Кристиан II. Дания през 1520 г. от Селен до Мора. Бягането се провежда всяка първа неделя на март в провинция Даларна. Дължината му е 90 км и в него участват почти 16 000 скиори.

Ден на канеления охлюв - (Kanelbullens dag). Шведите са луди по сладкишите. Има много кафенета, в които можете да си купите всякакви лакомства. Най-популярен безспорно е канеленият охлюв, който шведите толкова обичат, че дори посвещават един ден в годината, за да отпразнуват изключителния му вкус. Ако искате да опитате "kannelbulle", елате в Швеция на 4 октомври.

Brännbollsyran - Това е голям фестивал на типичния за скандинавските страни спорт brännboll, който е подобен на бейзбола. Основната разлика е, че батерът сам подава топката. Събитието се провежда винаги през първия уикенд на юни в университетския град Умео. В турнира участват няколко професионални отбора, като не става въпрос толкова за победа, а по-скоро за участие, забавление и пиене на възможно най-много алкохол. Повечето от отборите се обличат в различни костюми, което прави играта да прилича повече на маскарад. Събитието се смята и за най-доброто студентско събитие в Скандинавия.

Работно време на магазините и ресторантите

Обикновените супермаркети и магазини са отворени през делничните дни между 7:00 и 21:00 часа. Някои супермаркети ограничават работното си време с около 2 часа в събота и с цели 5 часа в неделя.

Повечето супермаркети обаче остават отворени в неделя и на официални празници.

Много често баровете и ресторантите остават затворени в неделя или понеделник. Това обаче обикновено са барове, които са специализирани в употребата на алкохол. Обикновените ресторанти или заведения за бързо хранене са отворени всеки ден.

История накратко

Швеция е била населявана още от бронзовата епоха, за което свидетелстват многобройните археологически находки от цялата страна. Историците смятат, че създаването на Швеция е обединението на Свеаланд и Гьоталанд под управлението на крал на име Ерик VIII (970-995 г.).

В началото на Средновековието шведите са сред викингите.

През 1389 г. трите държави Норвегия, Дания и Швеция се обединяват в една монархия (т.нар. Калмарска уния). През XV в. шведите се противопоставят на усилията за централизиране на властта под датската корона, което води до въоръжени конфликти.

Швеция окончателно се отцепва през 1521 г., когато Густав Ериксон Ваза, известен като Густав I Ваза от 1523 г., установява наследствена монархия и по този начин съвременната шведска държава. Така Густав Ваза е смятан от шведите за баща на нацията. XVII в. е белязан от бърза експанзия, която поставя Швеция сред европейските сили. Тази позиция обаче започва да се руши през XVIII в., когато царска Русия воюва с държавите от Северна Европа в Северната война, което води до отделянето на източната половина на Швеция, която става Велико херцогство Финландия.

Съвременната история на Швеция е до голяма степен мирна. Последната война е експедиция срещу Норвегия през 1814 г., след която е образуван съюз с Норвегия, ръководен от Швеция. Този съюз се разпада през 1905 г. Швеция остава неутрална по време на световните войни и не участва в Студената война. Дори и днес страната не е член на нито един военен съюз. През 1995 г. тя се присъединява към Европейския съюз.

Култура

По-старата шведска култура се отнася главно до архитектурата, скулптурата и литературата. В Швеция има много интересни сгради - от романски до модерни. Някои гравюри и скулптури датират от праисторически времена, а руническите камъни са широко разпространени по време на епохата на викингите. В Швеция в музеите могат да се видят и много европейски произведения на изкуството, които шведите са придобили по време на многобройните войни. И до днес в тях се съхраняват редица чешки произведения на изкуството. Музеите в повечето случаи са безплатни, но в някои случаи трябва да се плати.

По-модерната култура се отнася предимно за XIX и XX век, когато процъфтяват литературата, музиката, драмата, киното и други културни области. Сред забележителните примери са писателката Астрид Линдгрен, режисьорът Ингмар Бергман, групата Abba, дуетът Roxette и групата Hammerfall.

Днес Швеция е втората най-успешна страна в класациите за поп музика след САЩ. Опитайте се да напишете в Гугъл "топ шведски музикални групи и певци" и ще се убедите. Доказателство за това е конкурсът "Евровизия", например. Шведите са буквално обсебени от този конкурс. Както тук гледат хокей, така и в Швеция преживяват този конкурс. В по-големите градове можете да гледате и предавания на живо на големи екрани.

Възприемането на алкохола в Швеция е интересно. Заради някогашната пълна забрана, дори и днес продажбите са силно ограничени. Алкохол може да се закупи само в магазините Systembolageta за хора над 20-годишна възраст. Във всеки град има само няколко такива магазина. Някои клубове и барове определят свои собствени възрастови граници за продажба и консумация на алкохол (тези граници могат да достигнат до 30 години). В обикновените супермаркети се продава само алкохол с концентрация до 3,5 %.

Ситуацията с тютюневите изделия също е интересна. Пушенето в Швеция е забранено в затворени помещения, отворени за обществеността: ресторанти, барове, музикални клубове, бирарии и др. Можете да запалите само в градините, в противен случай трябва да излезете навън, за да пушите пред ресторанта. Ето защо местният специален снус се е наложил. На практика това е тютюн, който се "натъпква в устата".

Снусът е смес от смлян и специално обработен тютюн, която наподобява тютюн за дъвчене. Той се произвежда традиционно в Швеция от XVIII век и може да се намери в тютюневите магазини в незабележими кръгли кутии. Снусът се употребява редовно от повече от 1 милион души в Швеция. През 1994 г. Европейският съюз приема директива, с която забранява продажбата на това тютюнево изделие. Швеция е единствената страна, която е успяла да получи (или по-скоро да се пребори за) изключение, така че шведите с удоволствие си смъркат. След 2005 г., когато беше въведена забраната за пушене в ресторантите, продажбите дори се увеличиха значително.

Туризъм

Нивото на туризма е високо. В Швеция идват предимно германски туристи. Има и туристи от цял свят. По-специално, туристите се насочват към най-големите забележителности, а именно Стокхолм и Лапландия.

В планините няма да намерите толкова много туристи. Там ще срещнете предимно шведи.

Туристическата инфраструктура е на много високо ниво и е сред най-добрите в света. Настаняване може да се намери под всякаква форма - от евтини хостели до луксозни хотели.

Транспортът е готов за туристите, а във всички служби можете да говорите английски.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.