Безопасност и сигурност в Швеция

Швеция

Какви са рисковете за здравето в Швеция? Сигурна ли е и къде са местата с най-висок процент на престъпност?

Сравнете цените на полетите до Швеция

Рискове за здравето

В Швеция не се срещат екзотични болести поради северното ѝ местоположение и много напредналото общество и здравна система.

Хигиенните стандарти са на най-високо ниво и можете да консумирате храна от всеки ресторант или магазин, без да се притеснявате.

Наличието на аптеки е голямо във всички големи и по-малки градове.

Здравеопазването е с изключително висок стандарт и се предоставя на гражданите на ЕС на същата цена като на шведите. Размерът на доплащането е около 300 сек за посещение при общопрактикуващ лекар и до 400 сек за амбулаторно посещение при специалист.

За престой в болница се заплаща фиксирана такса от 110 сек на ден.

Ако не притежавате европейска здравноосигурителна карта, заплащате пълната сума, която може да достигне до десетки хиляди шведски крони. В този случай препоръчваме добра застраховка при пътуване.

Питейна вода

Водата от чешмата е годна за пиене в Швеция без никакви притеснения.

Опасни животни

Швеция е дом на няколко големи бозайници и хищници, които могат да бъдат потенциално опасни за хората. Те обаче се срещат сравнително рядко и са склонни да избягват контакт с хора.

  • Мечки - Кафявата мечка е най-големият хищник в Швеция и живее в дълбоките гори в цяла Северна Швеция. Очакваният брой на мечките е около 2800, което означава, че има много малък шанс да срещнете мечка. Те са особено активни по здрач и сутрин.
  • Вълци - Те са в изобилие в цялата северна половина на Швеция, но представляват малка опасност за хората, тъй като вълците са много плашливи.
  • Лосове - Лосовете рядко нападат хора, но нападенията над преминаващи автомобили са често срещани. Ако видите лос на пътя, спрете встрани от пътя и го оставете да си тръгне спокойно.

В Швеция няма опасни насекоми или влечуги. В южната част на страната има само един отровен вид змия - европейската усойница. Отровата ѝ не е много силна и в редки случаи на ухапване може да застраши само хора с алергии.

В Швеция няма бездомни кучета или котки.

Задължителни ваксинации

В Швеция няма задължителни ваксинации. Там няма екзотични болести и следователно всякакви специални ваксинации за пътуване са излишни.

Престъпления

В европейските медии от време на време се появяват съобщения, че Стокхолм и Малмьо вече не са безопасни поради имигрантите от Африка и Балканите. Твърди се, че те тормозят жени, крадат от деца и т.н.

Реалността обаче е далеч от медийните съобщения. Понякога се наблюдават конфликти в рамките на отделни имигрантски групи, но те обикновено остават локализирани в рамките на домакинствата или отделни улици.

В Стокхолм, Малмьо или Гьотеборгняма опасни "забранени зони".

Напротив, шведите са много доверчиви и бихме казали, че в по-малко туристическите места те често дори не знаят какво е кражба.

Престъпленията в провинцията и по туристическите пътеки в планините са заплаха може би само от други чуждестранни посетители. Вероятността да ви се случи нещо в провинцията по вина на непознат е наистина малка.

Риск от бедствия

В Швеция не се наблюдават извънредни природни бедствия, които да са извън обичайните за Европа.

Не съществува риск от земетресения или цунами, както и от урагани или изключително силни бури.

Следователно най-значимият риск са ниските температури, които в определени дни могат да бъдат екстремни и да паднат под -15 °C дори в Южна Швеция между декември и февруари. На юг от Сундсвал обаче тези студове са по-скоро изключение. От друга страна, в Северна Швеция студовете от -15 °C до -25 °C са доста често срещани.

Големите снежни бури не са много често срещани в Швеция и единичните снеговалежи често се почистват много бързо от пътищата.

Можете да проверите актуалните прогнози за времето и предупрежденията на официалния уебсайт на Шведския метеорологичен институт: smhi.se.

Важни контакти

Когато сте в Швеция, трябва да знаете следните телефонни номера.

  • Европейски универсален номер за спешни случаи - 112

В Швеция номер 112 работи отлично, а спешните телефонни линии за полицията, бърза помощ и пожарната са премахнати.

  • Полиция (извън спешни случаи) - 114 14
  • Информационна линия за големи аварии и катастрофи - 113 13
  • Медицинска помощ без спешни случаи в случай на продължително заболяване или леко нараняване - 1177

Освен на шведски, на всички телефонни номера можете лесно да говорите и на английски език.

Международният телефонен код за Швеция е +46.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.