Коли под наем в Швеция

Швеция

Швеция разполага с добра система за обществен транспорт, но когато пътувате в провинцията и по дивото крайбрежие, определено е по-удобно да пътувате с кола. Автобусите до планините и националните паркове или изобщо не се движат, или разписанието им е съобразено с училищата и пътуванията до работа.

В Швеция има дясно движение.

Как и къде да резервирате автомобил в Швеция

Повечето мултинационални компании за коли под наем работят в страната, а всички местни летища имат редовни линии.

В Швеция няма голяма разлика дали ще резервирате автомобил 14 дни или 5 месеца преди пътуването си, в зависимост главно от сезона. Цените на наемите през лятото обикновено са с до 50% по-високи, отколкото през зимата, особено на по-малките летища в планините на Северна Швеция.

За да резервирате, препоръчваме да използвате сравнителната система на повечето компании за автомобили под наем, която ще подреди резултатите според избраните от вас критерии:

Сравнете цените и резервирайте кола

Пътуващите имат добър опит с Europcar, Budget или Sixt, например.

Цени за автомобили под наем в Швеция

Наемането на автомобили в Швеция не е скъпо и е едно от най-евтините в Европа.

Цената зависи от продължителността на наема (колкото по-дълъг е периодът, толкова по-евтина е дневната наемна цена), както и от сезона и особено от местоположението на наема. Обикновено колкото по-малко е летището, толкова по-високи са цените (поради малката конкуренция).

Примери за цени са дадени по-долу.

 • Седмичен наем (малък автомобил) в Стокхолм, Гьотеборг или Малмьо: от 180 eur
 • Седмичен наем (малък автомобил) на летище Кируна или Йостерсунд: от 390 eur
 • Седмичен наем (4x4 SUV) на летище Кируна или Йостерсунд: от 450 eur

В Швеция има няколко международни или туристически летища, където наемането на автомобили е най-популярно.

Винаги четете подробно условията за наемане и особено условията за застраховка. Някои компании за отдаване под наем включват застраховката в крайната цена, другаде ще трябва да платите допълнително, между 5 и 10 евро на ден, в зависимост от вида на автомобила и продължителността на наема.

Международна шофьорска книжка и други документи

Швеция е част от Европейския съюз, така че няма нужда от международна шофьорска книжка. Компанията за отдаване под наем ще приеме и национална шофьорска книжка от всяка страна от ЕС.

Компаниите за отдаване на автомобили под наем обикновено изискват кредитна карта за наемане на автомобил, но често ще ви дадат назаем и дебитна карта, но или при по-неизгодни условия, или с много висок депозит, често надвишаващ 1 000 евро.

Международна шофьорска книжка се изисква само за пътници от страни извън ЕС.

Цени на бензина

Цените набензина и дизела в Швеция са над средните за Европа.

Средно ще платите около 17,50 сек до 20 сек за литър бензин , но цените често се променят. Можете да научите текущата цена на бензина например на уебсайта: fuel-prices.eu/Sweden.

Бензиностанциите са доста гъсто разположени и можете да ги намерите във всеки по-голям град и дори в провинцията.

Ако наемете електрически автомобил, няма нужда да се притеснявате. В Швеция има значително повече точки за зареждане на електрически автомобили, отколкото обикновени бензиностанции, и те често са разположени в наистина малки градове, далеч от цивилизацията.

Сравнете цените и резервирайте автомобил

Как работят бензиностанциите в Швеция?

Бензиностанциите в Швеция са на самообслужване и работят по същия начин, както в континентална Европа.

Най-напред сипвате бензин и след това плащате вътре в магазина или, по-често, с карта и терминал за самообслужване направо на помпата.

Пътни такси и такси за магистрали

В Швеция всички магистрали и пътища са безплатни. Изключение прави таксата за преминаване по трите моста.

За влизане в централната част на Стокхолм и Гьотеборг също се събира специална такса.

Подробна информация за пътните такси можете да намерите на официалния уебсайт на Шведската транспортна агенция: transportstyrelsen.se/road-tolls.

Мостови такси

За преминаването по три моста в Швеция, както и по моста Йоресунд, свързващ Дания и Швеция, се събира такса.

 • Сундсвалброн - обходният път на Сундсвал минава по мост, за който се плаща такса. Мостът може лесно да бъде заобиколен през центъра на Сундсвал (около 20 минути допълнително).
  • 9 сек - за автомобили до 3,5 тона
  • 20 сек - автомобили и каравани над 3,5 тона
 • Моталаброн - обходният път на центъра на град Мотала в централна Швеция може да бъде заобиколен през центъра на града (+ 15 минути допълнително)
  • 5 сек - автомобили до 3,5 тона
  • 11 сек - за автомобили над 3,5 тона
 • Skurubron - мост в източната част на Стокхолм в посока Värmdö, без обходен маршрут
  • 4 сек - за всички автомобили

Мост Øresundsbron

Прочутият мост над Йоресунд, комбиниран с подводен тунел, свързва Копенхаген с шведския град Малмьо. Когато пътувате тук с автомобил, трябва да платите пътна такса.

За актуална информация посетете официалния уебсайт на оператора на моста: oresundsbron.com

Подробна информация можете да намерите в главата " Как да стигнем до тук ".

Такса за задръствания - Стокхолм и Гьотеборг

Влизането в центровете на двата най-големи града в Швеция се отчита от портали за събиране на пътни такси, а точната сума, която се заплаща за влизане, варира в зависимост от часа на деня.

 • Гьотеборг - от 9 сек до 22 сек
 • Стокхолм - от 15 сек. до 45 сек.

Как се плаща пътната такса?

Ако наемете автомобил от компания за отдаване под наем, не е нужно да се притеснявате за нищо. Таксите за преминаване по мостовете и в центровете на Стокхолм и Гьотеборг се заплащат чрез разчитане на регистрационния номер. Не спирате никъде и физически не плащате нищо.

Пътната такса е включена в общата цена на наема или получавате окончателна сметка от фирмата за наем в края на месеца, която включва пътната такса, която сте платили заедно с наема.

Ако отивате в Швеция със собствения си автомобил, ще трябва да се регистрирате в EPASS24, който ще покаже общата сума, която сте платили в края на месеца.

Пътно движение и правила за движение

В Швеция се шофира отдясно и се използва метричната система. Всички скорости са в километри в час, а разстоянията - в километри.

Сравнете цените и резервирайте автомобил

Правилата тук са много сходни с тези в другите европейски страни, така че няма нужда да се подготвяте за някакви хитрини.

Какви са ограниченията на скоростта?

В Швеция важат следните ограничения на скоростта:

 • 50 км/ч в населено място, но на много места скоростта е намалена до 30 км/ч.
 • Извън общината по нормални пътища - 70 км/ч (на много места със знак тя се повишава до 90 км/ч или дори до 100 км/ч)
 • Магистрали - 110 км/ч (на места може да бъде увеличена до 120 км/ч със знак)

Предимство при шофиране

Превозните средства, движещи се отдясно, имат предимство на необозначени кръстовища.

Автобусите на обществения транспорт винаги имат право на предимство, когато напускат автобусна спирка, ако ограничението на скоростта на това място е 50 km/h или по-малко.

Пешеходците винаги имат право на предимство пред моторните превозни средства на кръстовища.

Кръгови кръстовища

Кръговите кръстовища са често срещани в шведските градове. Превозно средство, движещо се по кръгово кръстовище, има право на предимство пред автомобил, който навлиза в кръговото кръстовище.

Ако кръговото кръстовище има две ленти (което е много често срещано явление), превозното средство във вътрешната лента винаги има право на път пред превозното средство във външната лента.

На кръгово кръстовище сте длъжни да използвате показанията на мигачите си, както следва:

 • Ако напускате кръговото кръстовище през първия изход, мигате надясно, преди да навлезете в кръговото кръстовище.
 • Ако напускате кръстовището през втория изход (т.е. де факто продължавате направо през кръстовището), мигате надясно само от нивото на първия изход.
 • Ако използвате третия (последния изход), ще мигате наляво, преди да влезете в кръговото кръстовище. Едва на нивото на предпоследния изход започвате да мигате надясно.

Други правила

 • Алкохол - допуска се до 0,10 промила
 • Телефониране - шофирането е строго забранено и често е обект на полицейски проверки. Разрешено е само ако използвате хендсфри.
 • Светлини - са задължителни през целия ден (през деня при намалена видимост, през нощта при намалена видимост)
 • Светофари - не е разрешено да се завива надясно на червено, освен ако не свети допълнителна зелена стрелка

Шведските шофьори са много внимателни и се стараят да спазват правилата. Дори и с високите глоби и честите измервания с радар, не си струва да нарушавате правилата в Швеция.

Качество на пътищата и шофиране през зимата

Основните пътища са предимно в отлично състояние, без големи дупки. Знаците са добре поддържани.

Много селски пътища, особено в планините и в северната част на страната, са само с чакъл.

Шофирането в Швеция през зимата има специфични особености. Поради често много ниските температури и опазването на природата, сол за опесъчаване се използва само по магистралите и по основните пътища, особено в южната част на страната.

В останалите случаи пътищата се обработват само с плуг. Така че очаквайте да шофирате по утъпкан сняг в Швеция през зимата. Зимните гуми са задължителни, когато падне сняг.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.