Thingvellir

Thingvellir

Националният парк Þingvellir (транслитериран като Thingvellir, често неправилно и Pingvellir) е едно от най-посещаваните туристически места в Исландия и един от най-значимите геоложки обекти в света. Тъй като се намира на Златния кръг и сравнително близо до Рейкявик, тук вероятно ще срещнете най-големите тълпи от туристи, но все пак ще се радвате на достатъчно уединение благодарение на обширността на мястото.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Националният парк Þingvellir е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1983 г., но не като природен паметник, както може да изглежда на пръв поглед. Тингвелир е включен в списъка на паметниците на културата, тъй като съхранява останките от най-стария парламент в света - Алтинг, който е основан именно в този район.

Където Европа среща Америка

Така или иначе, основната туристическа атракция на Тингвелир е необикновената природа и тектоничните или геологичните феномени. Всъщност районът се намира в котловина точно на разлома между Северноамериканската и Евразийската тектонична плоча, което се вижда от пръв поглед в Тингвелир.

Преходът между континентите може да се види ясно в пукнатините, овразите и долините с техните мистични базалтови скали. Най-известният каньон е широката долина Allmanagjá, през която тече река Öxarjá и по чиито краища ще откриете редица фотогенични по-тесни ждрела и каньони. Allmanagjá е и туристическият център на района.

Долината Allamanagjá завършва с най-голямото езеро в Исландия - Thingvallavatn, чиито северни брегове се намират само на няколкостотин метра от главния посетителски център.

Туристически пътеки и Оксарафос

Националният парк е пресечен от десетки километри предимно кратки и много удобни туристически пътеки из равнината. Докато южната част е посветена на гледки към широката речна долина, не забравяйте да се отправите на по-малко от 1 км северно от паркинга към тесен базалтов каньон, който завършва с красивия водопад Öxarafoss.

За основна карта на туристическите маршрути посетете официалния уебсайт на НП thingvellir.is.

Alþing: най-старият парламент в света

Вероятно най-старата парламентарна институция в света, която все още функционира, е основана в Тингвелир около 930 г: Althning (Alþing). Всяко лято тук се събирали 36 племенни вождове, за да решат какъв да бъде животът на острова.

Мястото на Тингвелир не е избрано случайно. Широките равнини са били най-достъпни от всички населени тогава части на Исландия.

Последното заседание на Тингвелир се провежда през 1789 г., когато парламентът е преместен в столицата Рейкявик. Сградата на Алтинга сега е лятната резиденция на исландския министър-председател, а наблизо има малка църква. Мястото е свободно достъпно, с изключение на интериора.

Настаняване

Забранено е изграждането на каквито и да било сгради директно в националния парк, така че тук няма да намерите никакви места за настаняване. Въпреки това, тъй като Тингвелир се намира недалеч от столицата, лесно можете да отседнете там.

След това в северната част на националния парк можете да използвате официалния къмпинг с цени, започващи от 1 300 иск на човек.

Как да стигнете до тук?

Най-добрият и много лесен начин да стигнете до Тингвелир е с кола по главния асфалтов път № 35, който е проходим за всички видове автомобили през цялата година. От Рейкявик националният парк се намира само на 47 км (карта на маршрута: google.com/maps), което е буквално "зад ъгъла" по исландските стандарти. В посетителския център можете да спрете на големите безплатни паркинги, които се намират само на няколко десетки метра от основните забележителности.

До Тингвелир няма обществени автобуси, така че единственият ви шанс да се придвижвате без кола е да използвате услугите на някой от туроператорите в Рейкявик. Например, Reykjavík Excursions предлага 6-часова екскурзия през целия Златен кръг, включително посещение на района Хаукаладур, на цена от 8 000 иск.

Входни такси и работно време

Националният парк Тингвелир е отворен 24 часа в денонощието и е безплатен.

Можете да посетите малкия музей в сградата на посетителския център, за който се заплаща такса от 1 000 иск.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.