Thórsmörk

Þórsmörk

Долината Þórsmörk (често изписвана като Thórsmörk) е красиво парче земя в южната част на Исландия, съставено от огромно и широко поле от черна лава, през което тече река Krossa, и множество назъбени оврази или скали.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Þórsmörk е разположен между три ледника - Mýrdalsjökull, Eyjafjallajökull и Tindfjallajökull, което създава уникален микроклимат. Температурата в долината е с няколко градуса по-висока от тази в околността, тъй като е защитена от атмосферните влияния от ледниците.

В резултат на това главната долина на Торсморк и околните ждрела са покрити с много видове мъхове и папрати, които в съчетание с вулканичните скали създават вълшебна черно-зелена комбинация.

Районът носи името на скандинавския бог Тор.

Пешеходен туризъм

В долината Thórsmörk можете да се отправите на около 8-километров поход, който ще ви отведе до подножието на ледника Tindfjöll. Можете да съкратите маршрута с по-малка обиколка със сравнително малка денивелация.

Друг поход ви отвежда до другата страна на долината по билото, от което се откриват най-хубавите гледки, но в долината има много по-кратки маршрути и можете да се забавлявате с леки обиколки до 2 часа или с предизвикателни еднодневни преходи по ледника.

Един от най-известните маршрути на дълги разстояния също води от Þórsmörk Laugavegur до природния резерват Landmannalaugar. Карта и пълно описание на 55-километровата пътека можете да намерите на уебсайта на Исландския туристически борд: fi.is/trails/laugavegur.

Настаняване

В дъното на долината можете да отседнете в красива селска къща за гости Volcano Huts Þórsmörk като цените започват от 110 евро на вечер в стаи с двуетажни легла или от 154 евро за цяла хижа за 5 души.

Как да стигнете до там?

Thórsmörk се намира на около 140 км източно от Рейкявик (карта на маршрута: en.mapy.cz), но последните около 20 км са по черен път с няколко брода, който е проходим само за високопроходими автомобили, и то само от юни до септември.

Ако не искате да наемате кола, можете да използвате туристически автобуси от Рейкявик или Хела. Цената на двупосочните билети е около 14 500 щ.д. и можете да използвате фирми като Reykjavík Excursions или Trex.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.