Dyrhólaey

Dyrholaey

Нос Dyrhólaey е най-южната точка на континентална Исландия и неговият малък скалист полуостров със скалиста морска порта привлича много туристи. Dyrhólaey се намира в непосредствена близост до най-красивия исландски плаж Reynisfjara а най-близкият град е Vík í Mýrdal.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Скали и скален прозорец

Най-голямата забележителност в района на Dyrhólaey са скалите, високи повече от 100 метра и почти перпендикулярни. От тях в морето като малък полуостров се издава скала, дълга над 150 метра, с две арки точно над морското равнище. Те образуват скални прозорци или порти и са сред най-фотогеничните места в Исландия.

На върха на скалите се издига малък фар от 1910 г. с нехарактерна квадратна основа, бяла фасада и червен навес.

Перпендикулярните и високи скали са популярно място за гнездене на мигриращи птици, като привличат десетки хиляди от тях всяка година. Виковете на птиците, заедно с рева на океана, допринасят за магическата атмосфера на мястото.

Гледки към черните плажове

Нос Dyrhólaey е заобиколен от двете страни от дълги ивици черни плажове с вулканичен пясък, които се простират безкрайно отвъд хоризонта.

Непосредствено под скалите се намира леснодостъпният плаж Къркюфяра с красива гледка към скалната порта от нивото на морето. На запад се простира един от най-известните исландски плажове. Reynisfjara с емблематичните си базалтови образувания.

На изток ще се насладите на гледки към труднодостъпния и с дължина 6 км един от най-дългите плажове на южното крайбрежие, който на практика свършва при известната останка от самолет DC-3.

Как да стигнем до там?

Скалите Dyrhólaey са много добре достъпни с кола, като асфалтовият път № 218 води директно до върха на скалите, до фара и почти до плажа Kirkjufjara, който се отделя от главния исландски път № 1 на около 6 км. От Рейкявик до нос Dyrhólaey са 180 км (карта на маршрута: google.com/maps).

Пътят до скалите е проходим през цялата година за всички видове автомобили.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.