Селяландсфос

Селяландсфос

Водопадът Селяландсфос е едно от най-туристическите места в Исландия поради своята красота, лесен достъп и разположение в близост до други интересни места. Въпреки това определено си заслужава да го посетите, тъй като Селяландсфос е един от най-красивите водопади в Европа.

Сравнете цените на полетите до Исландия

На 60 метра от скалата

Селяландсфос се захранва от ледниковата река Селяландсйа, която се спуска внезапно от скала, висока повече от 60 метра, и се влива в морския залив на няколкостотин метра.

Тъй като водата пада в точката на доста масивен надвес, можете да снимате водопада от обратната страна.

От всички ъгли...

Водопадът е интересен, защото можете буквално да го обиколите и да се насладите на красотата му от всички страни и ъгли.

Благодарение на силния надвес водопадът може да се обиколи и от задната страна, където води криволичеща пътека. Поради опасността от заледяване тази задна пътека е затворена през зимата, но предната остава отворена през цялата година.

Тъй като водопадът е обърнат на запад, от задната страна можете да направите красиви снимки на залязващото слънце и дъгата, която слънчевите лъчи често създават.

Водопад Глюфрабуй

Ако следвате туристическата пътека на около 400 метра на север, ще се натъкнете на друг водопад - Глюфрабуи (Gljúfrabúi), висок почти 60 метра, падащ от скала в тесен пролом.

Настаняване

Селяландсфос може да послужи като първа спирка за нощувка по време на обиколка из Исландия. В радиус от 2 км от водопада можете да отседнете в няколко къщи за гости с цени 110 евро на вечер:

Как да стигнем до тук?

Водопадът се намира само на няколко десетки метра от главния исландски път 1 и е на 128 км от Рейкявик (карта на маршрута: google.com/maps). Отстрани на пътя има безплатен паркинг, от който до водопада води пешеходна пътека.

Няма входна такса.

Сравнете цените на колите под наем - Исландия

Само на кратко разстояние от Селяландсфос, отбивка от пътя води до известната местност Þórsmörk.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.