Reynisfjara

Черен плаж

Рейнисфяра е може би най-известният исландски плаж с тъмночерния си вулканичен пясък и впечатляващия фон от скали, пещери, скали и тучни зелени ливади.

Според много класации Рейнисфяра дори се смята за най-красивия плаж в света. Заради формата си той е известен и като плаж с черен пясък и въпреки че в Исландия има стотици, а може би и хиляди черни плажове, името "Reynisfjara" ще помогне на търсачките или картите да намерят този плаж.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Плажът е дълъг почти 3 км и се простира от скалите на Рейнисдрангар покрай блатата до известните скални образувания Dyrhólaey. Плажът Рейнисфяра се намира в близост до живописното градче Вик и Мирдал.

Базалтовите колони на Гардар

Едно от най-известните плажни места и най-фотографираните обекти в Исландия е източният край на Рейнисфяра, с високите си светлосиви базалтови колони, контрастиращи с черния цвят на вулканичния пясък и скалите.

На заден план, "зад ъгъла" на плажа, можете да се насладите на впечатляващите и високи до 60 м скали на Рейнисдрангар, които буквално стърчат от океана на около 100 м от брега.

Покрай плажа до Dyrhólaey

След като сте направили снимка на известните базалтови колони с още по-известните скали Рейнисдрангар, направете около час и половина разходка по напълно равния и широк плаж на запад до другите известни скали Dyrhólaey с огромната скална порта.

Тази разходка е идеална за размисъл и медитация, тъй като ще се озовете на място, което не прилича на никое друго в света. Развълнуваният океан от едната страна, безкрайната чернота на пясъка, простираща се на стотици метри пред и зад вас, на места ограничена от призрачни скали, просто ще ви накарат да се замислите дълбоко.

Туристическа пътека покрай скалата

Ако искате да видите плажа Рейнисфяра от височината на скалата, която можете да снимате заедно с базалтовите колони от основата ѝ, се отправете към село Вик и Мирдал, откъдето маркирана туристическа пътека води по ръба на скалата със спираща дъха гледка към плажа и скалите на Рейнисдрангар.

Маршрутът е дълъг около 6,5 км и ще ви отнеме около 2 часа, вижте картата на маршрута на en.mapy.cz. Пътеката ще ви отведе до ръба на скала с височина 150 м, очаквайте първоначално кратко, но голямо изкачване.

Настаняване

Районът около Рейнисфяра е популярно място за нощувка за 1 нощ по време на разглеждане на забележителностите на Исландия. Това ще ви даде повече време за опознаване на района, в крайна сметка лесно можете да останете тук за цял следобед. Най-голяма концентрация на места за настаняване търсете във Vík í Mýrdal, на 11 км, но има и няколко места за настаняване точно на път 215, водещ към плажа:

  • Guesthouse Reynir - стаи с основни удобства и общи бани, всички много чисти и ефективни, и най-важното - много евтини за исландските стандарти с цени доста под 73 евро на вечер
  • The Barn - добре оценен хостел, предлагащ настаняване в общежитие на цена от 59 евро на вечер, но също така и стаи със самостоятелен санитарен възел и 2 легла на прилична цена от 128 евро на вечер

Как да стигнете до там?

До плажа се стига лесно, като пътят води точно до западния му край при базалтовите колони. Той е близо до главния кръгов маршрут № 1 около Исландия, на 187 км от Рейкявик (карта на маршрута: google.com/maps). От път номер 1 завийте по по-малък асфалтов път номер 215 (с указател "Reynishverfi"), който ще ви отведе до самия край с паркинг, тоалетни и кафене.

До плажа може да се стигне с автомобил през цялата година.

Останете в безопасност

ВНИМАНИЕ!!! Плажът е не само един от най-красивите, но и един от най-опасните в Исландия! Опасността се дължи на явлението, наречено "пълзящи вълни" (sneaker waves), което може да се появи напълно неочаквано дори в слънчеви дни и спокойно море. Тези вълни излизат на брега и буквално отнемат земята (пясъка) изпод краката ви. Оттук до катастрофата има само една крачка, просто се спънете, паднете и вълните ще ви завлекат в морето, откъдето ще е много трудно да се измъкнете.

Пълзящите вълни изглеждат наистина безобидни и много туристи дори си "играят" с тях, като се приближават възможно най-близо до водата и след това бягат от прииждащите вълни.

Не го правете, това може да ви струва живота. Добър ориентир е ясно видима част от напълно сух плаж, до която вълните обикновено не достигат. Движете се само по тези участъци и НИКОГА не се обръщайте с гръб към морето.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.