Glymur

Glymur

Водопадът Глимур е една от най-популярните кратки разходки от Рейкявик и със своите 198 метра е най-високият в Исландия. През 2011 г. обаче е изпреварен от Морсарфос (Morsárfoss) с височина 240 м, който е създаден от топящия се ледник в резервата Скафтафел, но е много трудно достъпен.

Сравнете цените на колите под наем - Исландия

Глимур извира от блатистото езеро Хвалватн и се спуска в дълбок и много тесен пролом, откъдето се влива по дивата река Ботнса във фиорда Ботсвогур.

Как да стигнем дотам?

Водопадът е както достъпен, така и нелесно достъпен. По исландските стандарти той се намира много близо до столицата Рейкявик (само на около 60 км). Първо трябва да поемете по път № 1 на север, за да завиете надясно по път 47 (към Хвалфьордур), който ще следвате, докато стигнете до фиорда Ботнсвогур, където ще завиете отново надясно по тесен асфалтов път. След няколко метра той се превръща в път с чакъл и след 3 км достигате до паркинг.

От паркинга след това ви предстои около 50-минутен преход нагоре по доста стръмен склон, като ще преодолеете над 230 вертикални метра на разстояние от 5,5 км (в едната посока). Въпреки това можете да бъдете сигурни, че усилията ще се отплатят стократно с невероятните гледки към гърлото на дълбокия, тесен каньон, а в самия край на маршрута ще бъдете възнаградени със самия водопад Глимур.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.