Skaftafell

Skaftafell

Бившият национален парк Скафтафел, който сега е част от големия национален парк Ватнайокутл, е един от най-красивите планински и ледникови райони в Исландия.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Обширният пейзаж от планински ливади, бодливи върхове и големи постоянни ледници понякога напомня за Алпите, но от време на време по пътя ще се натъквате на типично исландски базалтови скали или водопади, които няма да ви оставят съмнение, че сте далеч от континентална Европа.

Скафтафел е идеалното място за релаксираща разходка в планината с множество къси и много лесни пътеки, но можете също така да изживеете приключения в ледените пещери или да се разходите директно по ледника.

Целият национален парк Ватнайокутл е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Районът е уникален в Южна Исландия с по-големия брой слънчеви дни.

Входни такси и работно време

За влизане в защитената зона Скафтафел или Национален парк Ватнайокутл винаги се събира пълна входна такса за автомобил, независимо от това колко души пътуват в автомобила. За един класически автомобил плащате 750 иск.

Можете да закупите билет онлайн на официалния уебсайт на парка: parka.is/pay/skaftafell. Той е валиден винаги за един календарен ден и можете да използвате всички обществени пътеки в националния парк, за които не ви е необходим водач.

За да лагерувате в собствена палатка в центъра за посетители, платете 250 иск.

Районът на Skaftafell е отворен целогодишно и можете да се движите по пътеките 24 часа в денонощието на свой риск. Посетителският център е отворен от 9:00 до 16:30 ч. През зимата и в делнични дни е отворен само до 15:30 ч., а извън уикендите - вижте официалния уебсайт: vatnajokulsthjodgardur.is.

Пешеходен туризъм в Скафтафел

Районът е буквално пресечен с маркирани туристически пътеки, които всички посетители трябва да следват. Наистина има по нещо за всеки. Има къси маршрути до 4 км по повече или по-малко равнинен терен, които ви отвеждат до спираща дъха гледка, откъдето можете да наблюдавате могъщия "поток" на ледника Скафтафелйокутл, както и дълги, предизвикателни маршрути от над 15 км, които ви отвеждат в сърцето на планината, до езера и водопади.

Популярни са много лесните маршрути до водопадите Свартифос, които са сред най-известните в Исландия.

Ледени пещери Скафтафел и ходене по ледник

Едно от най-вълшебните места определено са Сините ледени пещери на Скафтафел. Тези красиви природни храмове се образуват през лятото, когато ледникът се топи, водата си проправя път през леда и когато в края на лятото започне да замръзва, се образуват кристално сини или зеленикави ледени стени, тунели и пукнатини.

Пътеките към ледените пещери винаги водят директно през основното поле на ледника Skaftafellsjökull, който е част от Vatnajökull , най-големия ледник в Европа.

Повечето от ледниковите пещери са достъпни само през зимата, когато са стабилни и няма опасност от откъсване на големи и тежки парчета лед.

Пещерите и самият ледник са достъпни само с водач по време на организирани екскурзии с екскурзовод. Цялата екипировка, облекло, ботуши и каски се дават под наем. Въпреки че пътуването до самите пещери не изисква специални умения за катерене, то ще бъде доста физическо натоварване поради трудния терен и ходенето по лед и скали.

Екскурзиите до пещерите и до самия ледник се организират от няколко туристически агенции, като Skaftafell е една от най-големите, предлагаща екскурзии като следните:

  • Skaftafell Blue Ice Cave: около 4 часа ходене по ледника, предлага се от октомври до април, цена от 14 000 щ.д.
  • Skaftafell Blue Ice Winter Wonderland: около 5 часа - разходка до набръчкан ледник с особени форми на ледени храсти, предлага се целогодишно, цена от 15 500 щ.д.
  • Chůze po ledovci Skaftafell: приблизително 3 часа - на разположение през цялата година, цена от 10 000 щ.д.

Скафтафел Настаняване

Непосредствено до посетителския център се намира голям къмпинг за стотици палатки. В него има топла и студена течаща вода, душове, тоалетни и перални помещения. В близкия посетителски център има и ресторант и кафене, отворени преди светлата част на деня. Цената за наемане на място за палатка за една нощ е 250 иск.

Ако предпочитате да отседнете в традиционен хотел, на около 1 км от посетителския център, точно на главния път, ще намерите 3* Hotel Skaftafell със самостоятелна баня и включена добра закуска.

Вижте местата за настаняване - Ватнайокутл

Как да стигнем до там?

Скафтафел се намира точно до главния околовръстен път № 1 и е достъпен за конвенционални автомобили през цялата година. Той се намира на 326 км от Рейкявик.

Автобусна линия 51 спира в Skaftafell само веднъж дневно и пътува само до Вик и Мирдал.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.