Jökulsárlón

Плаж Диамант

Районът около огромното ледниково езеро Йокулсарлон е една от задължителните забележителности в Исландия и едно от най-красивите места в света за фотографите. Непрекъснато разширяващото се езеро, което сега е с площ около 20 кв. км , е осеяно с ледени късове от всякакъв размер и създава вълшебна обстановка независимо от времето.

Сравнете цените на колите под наем - Исландия

Езеро в ледникова морена

Езерото е разположено в бившата морена на ледника Брейшамеркурйокутл, който е част от най-големия ледник в Европа - Ватнайокутл. Още през 80-те години на ХХ век ледникът Breiðamerkurjökull достига до морето, но след това започва бързо да се топи и да се оттегля навътре в сушата, образувайки езерото Jökulsárlón. От година на година то става все по-голямо и по-голямо с водата от топящия се ледник, от чието лице се откъсват ледени късове, които плават безшумно и мистично по повърхността на езерото.

На някои места ледниковите ледени късове могат да бъдат големи колкото малка жилищна сграда, а на други - колкото няколко десетки сантиметра. Играта на слънчева светлина или тъмно облачно небе на заден план създава невероятно зрелище през всеки сезон.

Езерото Йокулсарлон всъщност не е истинско езеро, а по-скоро лагуна, тъй като е свързано с морето само чрез река Йокулса, която е дълга около 250 метра.

Плаж Диамант

При вливането на лагуната Йекулсарлон в морето ще се натъкнете на още един от "задължителните" исландски плажове, наречен Диамантен плаж. Причината за това име е очевидна още от пръв поглед. Плажът с черен вулканичен пясък е буквално осеян с малки топящи се ледени късове, които се вливат от лагуната в морето, за да бъдат изхвърлени на брега от вълните.

Храстите на Диамантения плаж са с размери от 20 см до 2 метра и създават впечатление за хиляди гигантски диаманти, които лежат на плажа.

Местното име на Диамантения плаж е Fellsfjara, а "диамантите" под формата на ледени храсти могат да бъдат открити на около 5 км от двете страни на устието на лагуната.

Круизи по езерото

Много местни туристически агенции предлагат организирани круизи между ледените късове и екскурзии до ледниковите пещери до паркинга на брега на лагуната. Можете да се повозите на класически лодки или на превозни средства-амфибии, които могат да се движат както по суша, така и да плуват по вода. Примерни цени:

  • Круиз по езерото - от 6 000 щ.д. за 35 минути или 11 000 щ.д. за един час
  • Екскурзия до ледените пещери (възможна само през зимата) - от 19 000 щ.д. за около 2,5 до 3 часа

Екскурзиите и круизите могат да бъдат резервирани онлайн с агенции като Glacier Lagoon, Troll Expeditions или Glacier Journey.

Как да стигнем до тук?

Лагуната Йокулсарлон с Диамантения плаж се намира точно до исландския околовръстен път 1 и е достъпна целогодишно с всички видове автомобили. Тя се намира между другите известни места Скафтафел и Вестрахорн. Пътят от Рейкявик е 390 км и отнема около 5 часа (карта на маршрута: google.com/maps).

От големия паркинг можете да стигнете до лагуната и плажа Диамант пеша по маркирани пътеки в рамките на 2 минути.

На паркинга можете да закусите в две малки закусвални, да използвате тоалетните и точката за зареждане на електрически автомобили.

Настаняване

Най-близкото селище, в което можете да отседнете, е струпване на къщи, наречено Рейнивелир. Добре оценени места за настаняване се предлагат на цени от 110 евро на вечер, например къща за гости Skyrhúsid Guest House или от 147 eur за класическа стая 3* Hali Country Hotel.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.