Hraunfossar

Hraunfossar

В Западна Исландия вулканът Лангьокутл е образувал втория по големина ледник и същевременно е създал обширни лавови полета, но това, което е известно най-вече на туристите, се намира в лесно достъпната западна част на ледника.

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Водопади от лава

Скалата, свързана с лавовото поле тук, е много пореста, отчасти поради зрялата растителност, отчасти поради специфичните геоложки условия. По този начин пропускливото лавово поле позволява на подпочвените води да излизат на повърхността, създавайки каскада от множество малки водопади с дължина до 300 м , които се провират през храсталаци и изсъхнала лава и се вливат в река Хвита.

Тъй като водопадите Храунфосар се вливат в реката перпендикулярно по цялата дължина на брега, те се наблюдават идеално от противоположната страна, където е изградена 1,5-километрова туристическа пътека с множество наблюдателни площадки.

Как да стигнем до там?

Храунфосар е лесно достъпен с всякакъв вид автомобил и се намира сравнително близо до Рейкявик - само на около 126 км (вж. картата на маршрута).

Пътувайте на север по път 1, докато стигнете до десен завой към път 50, който следвайте, докато стигнете до завой към местния път 518. Всъщност обаче на това кръстовище ще се движите направо, тъй като маршрут 50 завива наляво. Оттук просто следвайте знаците за Храунфосар.

Настаняване

Районът около Храунфосар може да бъде добро място за нощувка, когато сте на път към Западните фиорди. Недалеч от водопадите можете да отседнете в сравнително евтини къщи за гости с цена около 110 евро на вечер, като например високо оценената къща за гости Steindórsstadir.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.