Какво да правите в Корсика

Корсика

За какви дейности си заслужава да пътувате до Корсика и как най-добре да се забавлявате на острова? Прочетете в тази глава.

Пешеходен туризъм

Корсика разполага с гъста мрежа от туристически пътеки, с добре поддържани туристически хижи. Има богат избор от маршрути с различна степен на трудност, както за семейства с деца, така и за тези, които обичат предизвикателните преходи.

Можете да се насладите на кратки еднодневни преходи, дори на разходки, които отнемат не повече от 30 минути от колата ви, както и на предизвикателни многодневни преходи, които са сред най-известните в Европа.

Ето няколко лични съвета за най-добрите преходи в Корсика.

GR20

GR20 е един от най-предизвикателните маршрути за пешеходен туризъм в Европа. Той пресича Корсика от север на юг, дълъг е 180 км и ще ви трябват поне 15 дни, за да го преминете, в зависимост от нивото на физическата ви подготовка. Маршрутът се състои от две части - северната част между Калензана и Визавона и южната част между Визавона и Конка. Общата денивелация на маршрута е 11 000 м. Преходът е доста натоварен и повечето експедиции го следват от север на юг.

За повече информация относно прехода вижте: le-gr20.fr.

По-кратки и лесни преходи

Въпреки че Корсика е много планински остров, идеален най-вече за тези, които предпочитат по-предизвикателни маршрути, тук ще намерят място и по-малко подготвени туристи.

 • Lac de Nino - Една спокойна 10-километрова пътека, която могат да изминат дори деца, ви отвежда до плато до езеро на над 1800 м
 • Spelunca - прочутия дълбок каньон с буйната река и спиращите дъха гледки, но 7-километровата пътека е преодолима за почти всеки
 • Bavella - Туристическият център на южна Корсика предлага гледки към диво изглеждащи иглолистни скали и редица лесни маршрути, които могат да бъдат удължени като многодневни
 • Casade des Anglais - прочутите водни каскади са отлично и лесно достъпни по 6-километров маршрут (в двете посоки) от гара Визавона
 • Figarella - идилична гориста долина, пълна с потоци и по-кратки пешеходни маршрути

Междинни еднодневни преходи

Ако сте сръчни в ходенето по хълмове, но нямате опит в катеренето, тогава Корсика предлага най-широк набор от възможности за вас. Сред най-добрите преходи за средно напреднали бихме избрали следните:

 • Manganello - според нас най-красивите от стотиците каскадни водопади, до които води 18-километров маршрут от гара Тетоне
 • Lac de Melu - двойката планински балове под втората по височина планина в Корсика са сред най-красивите места в Корсика, а 5-километровият преход е сред по-лесните

Предизвикателни еднодневни преходи

Поемете към висините и покорете корсиканските планини. Маршрутите са предизвикателни, но все пак са преодолими без алпинистка екипировка.

 • Monte Cinto - Най-високата планина на Корсика е достъпна от две посоки, а преходът и спускането ще отнемат между 8 и 12 часа
 • Monte Rotondo - втората по височина планина и тази с най-красивите гледки има изключително стръмно изкачване, като общо изкачването и слизането ще ви отнеме около 10 часа

Плажове и плуване

В Корсика ще намерите плажове от всякакъв вид. Малки, големи, пясъчни, каменисти, известни плажове с всички удобства, както и живописни безлюдни плажове, където ще бъдете сами. За да ви помогнем да се ориентирате, сме подготвили списък на най-красивите плажове в Корсика.

Вижте най-добрите хотели на плажа

ТОП 7 на най-красивите плажове в Корсика

 • Santa Giulia - Обикновено считан за най-красивия в Корсика заради екзотичния си вид и пълните си удобства, разположен близо до Порто-Векио
 • Паломбаджия - един от най-известните плажове на Корсика в близост до Порто-Векио, който малко прилича на карибски рай
 • Rondinara - плаж в района на Порто-Векио, разположен в залив с форма на подкова, известен със спокойните си и топли води
 • Saleccia - отдалечен плаж в северната част на Корсика, до който се стига най-добре с лодка от Сен Флоран
 • Калви - най-красивият плаж в града на фона на древна цитадела
 • Рокапина - уединен плаж западно от Бонифацио, с красиви пейзажи и гледка от старата генуезка кула
 • Lotu - друг отдалечен плаж в северната част на Корсика, до който се стига с лодка от Сен Флорен

Колоездене или Корсика с велосипед

В Корсика се предлага шосейно колоездене, спокойно планинско колоездене и екстремно колоездене спускане.

Местата в Корсика, които са идеални за колоездене, включват Кастагнича, Казинка, Кап Корс, планините във вътрешността на страната, Алта Рока, Ла Балане и западното крайбрежие между Порто и Калви или Аячо и Проприано.

На острова има няколко фирми за отдаване на велосипеди под наем, например: Bcyclet Corse, Bike-Rental-Corsica, Wild Machja.

Водни спортове.

Корсика предлага и множество водни дейности. На много плажове има центрове за водни спортове, където можете да наемете необходимото оборудване. Например можете да изследвате крайбрежието с каяк или гребло.

Корсика има какво да ви предложи и ако обичате да се гмуркате. Около острова има няколко потънали кораба и богат подводен живот. Най-добрият сезон за гмуркане е от май до октомври.

Любителите на сърфинга, уиндсърфинга и кайтсърфинга също могат да намерят своя път тук. Идеалните места за сърфиране са Капо ди Фено и Алгайола.

Ако искате да опитате рафтинг, насочете се към долината Голо или Тавиняно.

Забележителности

Корсика предлага огромен брой исторически интересни места за посещение.

Ще откриете препратки към най-известния жител на Корсика - Наполеон Бонапарт, както и наблюдателни кули, построени от генуезците през XVI в. по периметъра на острова, цитадели, градове с исторически ядра и мегалитни сгради, разпръснати из цяла Корсика.

Изкачване на

В Корсика има десетки зони за катерене. Повечето от тези обекти са съсредоточени в централната или южната част на острова. Най-известният от тях е районът Aiguilles de Bavella. Други популярни райони включват планинските долини на Рестоника, Рокапина, Паклия Орба или Капоралину.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.