Коли под наем в Корсика

Корсика

Общественият транспорт в Корсика е един от най-лошите в Европа по отношение на честотата и обслужваните места (вж. раздел " Транспорт "), така че наемането на автомобил е практически единственият начин да разгледате Корсика.

Дори и в Корсика важат общите насоки за наемане на автомобил, а ако сте нови в този сегмент, разгледайте нашата статия Как да наемете кола в чужбина за първи път.

Къде, кога и как да резервирате кола в Корсика

Когато става въпрос за резервация на автомобил в компаниите за отдаване на коли под наем, колкото по-рано направите резервацията си, толкова по-евтина ще бъде тя. Това важи особено за Корсика, където през лятото автомобилите се разпродават бързо и предлагането често надвишава търсенето.

Освен това ще забележите значителна разлика в цените, когато пътувате в разгара на сезона и извън него, като през лятото наемането на автомобил струва няколко пъти повече, отколкото през зимата.

За да резервирате, препоръчваме да използвате някоя от програмите за сравнение на всички компании за автомобили под наем, която ще подреди резултатите според избраните от вас критерии:

Сравнете цените и резервирайте кола с booking.com

Най-добрият вариант е да наемете автомобил директно на едно от четирите международни летища. Проверете актуалната наличност и цените на автомобилите:

Обикновено най-ниските цени са на летищата в Аячо и Бастия, където конкуренцията е най-голяма.

Цени за коли под наем в Корсика

Наемането на автомобили в Корсика не е толкова скъпо в сравнение с цените на други дейности. Въпреки това, в сравнение с други дестинации в Средиземноморието, цените са високи. Цената зависи от продължителността на наема, като колкото по-дълъг е периодът, толкова по-евтина ще бъде дневната наемна цена. Примери за цени (първата сума е при резервация около 5 месеца преди пътуването, а втората - при резервация 1 месец преди пътуването, за да се илюстрира разликата):

  • 7-дневен наем през лятото - малък автомобил от 12 000 czk, по-голям автомобил от 17 0 eur
  • 4-дневен наем през лятото - малък автомобил от 0 eur 0 eur , по-голям автомобил от 10 0 eur
  • 7-дневен наем през зимата - малък автомобил от 0 eur 0 eur , по-голям автомобил от 0 eur 183 eur
  • 4-дневен наем през зимата - малък автомобил от 0 eur 0 eur , по-голям автомобил от 293 eur

Винаги се запознавайте с подробните условия за наемане и особено със застрахователната полица, които можете да намерите и на Booking.com. Някои компании за отдаване под наем включват застраховката в крайната цена, другаде ще трябва да платите допълнително, между 5 и 10 eur на ден, в зависимост от вида на автомобила и продължителността на наема.

Международна шофьорска книжка и други документи

Корсика е част от Европейския съюз, така че не е необходимо да се снабдявате с международна шофьорска книжка преди пътуването си. Фирмата за автомобили под наем трябва да приема и класическата ви европейска шофьорска книжка.

Фирмите за коли под наем обикновено изискват кредитна карта за наемане на автомобил, но често ще ви дадат назаем и дебитна карта, но или при по-неизгодни условия, или с много висок депозит, често надвишаващ 1 000 евро.

Цени на бензина и паркиране

Бензинът е скъп в Корсика и цените са над средните в сравнение с други места в Европа.

Цените варират от 1,65 eur до 2 eur за литър.

Паркирането в Корсика може да бъде доста трудно. Историческите градове са разположени предимно в хълмисти райони и няма много място. На известните плажове свободните места често са заети около 9 ч. сутринта.

Паркингите при туристическите забележителности и известните плажове обикновено са платени, очаквайте да платите около 5 до 10 евро на ден или 2 евро на час.

Трафик и правила за движение

За какво да се подготвите, когато пътувате из острова с автомобил?

Корсикански пътища

Само като погледнете картата, ще ви стане ясно, че шофирането в Корсика е предизвикателство. Или пък е забавно. В зависимост от това колко обичате да шофирате. Корсика е много планински и пресечен остров, градовете са сравнително малки, така че не си заслужава да се инвестира в изграждането на магистрали, тунели и мостове.

Пътищата в Корсика са наистина много криволичещи, често много тесни и стръмни. Но отрицателните страни на бавното и изискващо концентрация движение са далеч по-силни от положителните страни на спиращите дъха гледки, които ще срещате буквално на всеки няколко метра.

Шофирайте предпазливо, бавно и не бързайте. Местните жители са свикнали с туристите, така че всяко лутане и объркване често минава без коментар.

През летния сезон, особено през втората половина на юли и през целия август, очаквайте много интензивен трафик, което прави лутането по корсиканските пътища много по-дълго.

Качеството на второстепенните пътища, водещи до най-затънтените планински селца, често е мизерно, пълни с дупки и коловози, като нормалната скорост на движение е 20 км/ч.

Пътни знаци

Указателните табели са ясни и добре поддържани, но очаквайте указателните табели да бъдат поставени на второстепенните завои точно на кръстовището, а не преди него.

Указателните табели винаги са двуезични: на френски и на корсикански език, но това едва ли ще ви обърка, тъй като имената обикновено се различават само с една или две букви.

Правила за движение

Правилата за движение по пътищата не се различават много в Европа.

Имайте предвид, че в много общини ограничението на скоростта е до 30 км/ч и се спазва последователно чрез радари или често много неочаквани ограничители на скоростта.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.