Cascades Manganello

Manganello

Река Манганело (понякога изписвана като Манганела), която се спуска от масивите на планината Монто Ротондо, създава вълшебни водопади в продължение на много километри от своето течение, падайки от скалните скали и създавайки стотици по-малки и по-големи басейни.

10-те най-добри хотела в Корсика

Каскадните реки са обичайно явление в Корсика и ще откриете стотици такива из целия остров, но каскадата Манганело е една от най-красивите според нас.

Тя е разположена в идиличен пейзаж от борови гори, но е по-открита, отколкото в други случаи, и през по-голямата част от пътя до каскадите ще се наслаждавате на впечатляващи гледки към могъщите корсикански планини.

Разходка по маршрута GR20

Каскадите са толкова красиви отчасти защото се намират сравнително далеч от най-близкия път в сърцето на провинцията, но в същото време за преодоляването им не се изисква опит в катеренето. Необходима е обаче физическа подготовка, само заради разстоянието и надморската височина, но и заради честите изкачвания на камъни.

GR20, основният корсикански маршрут, минава покрай част от река Манганело, по която можете да стигнете до каскадите. Имате избор между два маршрута, които могат да се комбинират благодарение на влака.

От Vivario

Значително по-лесният маршрут от Виварио минава през цялата долина Манганело. Поради това няма екстремни промени в надморската височина, с изключение на много кратки участъци, когато се пресичат големи теренни прекъсвания. Първата половина от маршрута преминава през гъста гора, докато през втората дърветата малко оредяват и можете да се насладите на гледки. Цялата пътека минава покрай реката и можете да се потопите в нея по всяко време.

Освен това можете да съкратите маршрута, ако не тръгнете директно от Виварио, а от гара Татоне (Tatto) или Саваджо (Savaghju). Някои линии не спират на последната станция в петък, неделя и на официални празници, вижте разписанията: cf-corse.corsica.

 • Общо разстояние в двете посоки - 25 км от гара Vivario или 18 км от гара Tattone
 • Надморска височина - 1 060 метра от Vivario или 745 метра от Tattone в едната посока
 • Време (обучен турист) - приблизително 8,5 часа в двете посоки от Вивария или 7 часа от Таттон
 • Карта на маршрута,

От гара Vizzavona

Този маршрут е значително по-труден и ви очаква едно дълго изкачване с няколко наистина значими скални стени, докато се изкачвате на високата 2138 м Pointe Muratello. Опитът в катеренето не е необходим, но физическата подготовка и добрата кондиция са от съществено значение.

Маршрутът започва от гара Vizzavona и следва първоначално удобен маршрут покрай река Agnone през Английските каскади.

След това се превръща в открита, но стръмно изкачваща се долина, която завършва с пътека през корито от почти перпендикулярни скални стени. От върха Pointe Muratello ви очаква сравнително лесно спускане с красиви панорамни гледки.

 • Обща дължина на маршрута до там и обратно - 33 км
 • Надморска височина - 1355 м в едната посока
 • Време (обучен турист) - около 15 часа в двете посоки
 • Карта на маршрута

Разбира се, можете да комбинирате и двата маршрута. Препоръчваме ви да започнете от Виварио или Татон и да завършите във Визавона, тъй като изкачванията няма да са толкова стръмни, а по-скоро леки и постепенни.

С влак или с кола

Като се има предвид, че и двата маршрута започват от жп гарата, каскадите Манганело са една от малкото природни забележителности на Корсика, които могат да се посетят без автомобил. Влаковете се движат около 5 пъти дневно по основния маршрут между Аячо и Бастия, което е достатъчно, за да се планира удобно пътуване.

Разписанието на влаковете можете да намерите на официалния уебсайт на корсиканските железници: [translate=none]cf-corse.corsica/horaires

Освен това можете да паркирате автомобила си безплатно на всички гари.

Настаняване

Тъй като пътуването до каскадите Манганело отнема цял ден, настаняването в началото или в края на маршрута определено ще ви бъде от полза.

 • Vivario: добре оценен и много евтин за корсиканските стандарти Hotel U Campanille
 • Tattone: луксозен къмпинг със самостоятелни къщички за до 6 души Camping le Soleil
 • Vizzavona: хубав хотел 3* Le Vizzavona точно срещу гарата

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Корсика.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.