Монте Чинто

Монте Чинто

Монте Чинто е най-високият връх в Корсика с надморска височина 2706 м.

Изкачването до върха е доста трудно, както и последващото спускане. Въпреки че за изкачването на Монте Чинто не е необходима алпинистка екипировка, опитът в скалното катерене или фератата ще ви бъде от полза. Някои пасажи наистина са много скалисти и много стръмни. Ако все пак решите да се изкачите, не забравяйте да си набавите достатъчно течности за пътуването.

10-те най-добри хотела в Корсика

Панорамата на върха предоставя впечатляващи гледки, а при идеални метеорологични условия можете да видите района от Рим до Марсилия. От южната страна на Монте Синто се намира планинското езеро Lac du Cinto.

Изкачването на Монте Чинто

Съществуват два основни маршрута към върха: от север и от юг.

Северният маршрут е по-кратък, но преминаването на върха е по-трудно, докато южният маршрут, който преминава през красивото езеро Lac du Cinto, е по-дълъг, но малко по-лесен. За един обучен планински турист обаче разликите между двата маршрута са сравнително малки по отношение на трудността. А напълно необученият турист изобщо не бива да се впуска в Монте Чинто.

Най-голямото предизвикателство и по двата маршрута ще бъдат невинаги стабилните скални отломки и големите промени във височината.

Походът от север

Северният маршрут е значително по-популярен, а също така и много по-кратък. Той започва в края на пътя в малкия планински курорт Haut Asco, където има ресторант, хотел и два ски лифта. До Haut Asco се стига лесно с автомобил по добър път, с безплатен паркинг на големия паркинг в края.

Голяма част от маршрута следва известната корсиканска пътека GR-20. През първата третина ще преминете през красива борова гора, но след това ще започне брутално и за по-малко опитните туристи на пръв поглед неосъществимо изкачване през ждрела и скали.

При това положение обаче, ако имате опит и физическа подготовка с преходи в планината, той може да бъде преодолян с повишено внимание сравнително лесно.

  • Обща дължина на маршрута до там и обратно: 11 км
  • Надморска височина: 1 353 м на 5,5 км
  • Време (обучен турист): приблизително 8 часа в двете посоки
  • Карта на маршрута

Поход от юг

Походът започва в село Лоци при местния къмпинг и има два варианта. Първата обща част заема около 2/3 от дължината на маршрута и води до старата хижа Refue de l'Erco. Тази част не е особено предизвикателна и минава между ливади, борови дървета и скали. При старата хижа имате избор.

Или избирате много по-кратък маршрут с наистина брутална денивелация, при който не е необходима екипировка за катерене, но опитът в скалното катерене определено ще ви е от полза.

Вторият избор включва много по-хубав, но доста значително по-дълъг маршрут през Lac du Cinto. Като цяло маршрутът от юг е по-взискателен по отношение на издръжливостта от маршрута от север и очаквайте да ви отнеме цял ден.

  • Обща дължина на маршрута в двете посоки: 15 км по-къс вариант / 18 км по-дълъг вариант
  • Денивелация: 1 353 м на 5,5 км
  • Време (обучен турист): приблизително 10-11 часа в двете посоки, по-кратък вариант / 12-13 часа, по-дълъг вариант
  • Карта на маршрута кратък / дълъг

Резервирайте автомобил в Корсика

Настаняване

Тъй като изкачването от двете страни отнема повече или по-малко цял ден, определено е препоръчително да изберете място за настаняване в близост до началото и края на маршрута, което на практика е необходимо при варианта на маршрута от юг.

Кога да отидем в Монте Чинто?

Заради височината върховете са покрити със сняг през цялата зима. Първият сняг пада още в средата на ноември и продължава до април.

Най-доброто време за изкачване е в края на май, юни и септември, когато на върха ще намерите само остатъци от сняг, а температурите в по-ниските проходи не са неприятно високи.

Винаги трябва да се предвиди възможността за бързи промени на времето и поне леко дъждобранче ще ви е от полза дори през лятото.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Корсика.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.