Dynjandi

Dynjandi

Въпреки че Динджанди не е масово посещаван водопад, по наше мнение той определено е един от най-монументалните водопади в Исландия и може да се конкурира единствено с прочутия Селяландсфос.

Сравнете цените на колите под наем - Исландия

Значителен недостатък за много туристи и голямо предимство за много други туристи и местната дива природа е фактът, че Динджанди се намира в доста отдалечена част на Западните фиорди. Но самото пътуване дотук през безлюдния пейзаж на витиеватите морски заливи определено си заслужава.

На исландски език думата Dynjandi означава нещо като "гръмотевичен" или "ревящ" и точно описва шума и величието на водопада. Понякога ще срещнете и името Fjallfoss - планинският водопад.

7 каскади, 150 метра

Река Динджандиса се вие спокойно през тихия планински пейзаж, докато не докосне ръба на 150-метрова скала над морския фиорд Динджандисвогур. Оттам тя пада с оглушителен рев по общо 7 каскади, които по своеобразен начин образуват 7 отделни водопада, в морето.

Монументалността на Динджанди се засилва от постепенното му разширяване. Докато в най-стръмния и най-висок горен пасаж той е широк 30 метра, в долния, по-мек пасаж той се разширява до 60 метра.

Седемте каскади са наречени отгоре надолу по следния начин: Динджанди, Бейярфос, Хундафос, Хрисвардфос, Гьонгуманафос, Стромпглюфрафос и Хестаджалафос.

Търсене на настаняване в Исландия

Туристическа пътека и гледки

Можете да се изкачите по стръмна, но доста удобна пътека до основата на най-високата каскада - Динджанди. Можете да видите най-масивната част на водопада от няколко метра, а също така ще получите впечатляваща гледка към целия фиорд Диняндисвогур.

Пътеката е дълга 750 метра в едната посока и покрива денивелация от около 105 метра.

Как да стигнете дотам?

Въпреки че водопадът Динджанди се намира в отдалечен и безлюден район на полуостров Вестфиршир, до него се стига съвсем лесно с кола и не може да бъде пропуснат. Намира се само на около 250 метра от път № 60, който преминава през цялата област Вестфиорд.

От Рейкявик до водопада ще изминете 366 км по този маршрут (google.com/maps)Можете да продължите до Ísafjörður, откъдето с лодки се стига до най-отдалечения исландски полуостров. Hornstrandir. Път № 60 е частично черен/каменист, но през лятото е проходим за всички видове автомобили.

Настаняване

Най-близкото нормално село, Þingeyri, е на 21 км от Dynjandi и разполага с перфектни Hotel Sandafell с цени около 110 евро на вечер, което е много разумно за Исландия.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.