Hornstrandir

Hornstrandir

Хорнстрандир е много изолиран природен резерват, разположен в Западните фиорди и в най-северния край на Исландия. Той ще ви изуми с драматичния си пейзаж и красивата си природа, напълно недокосната от човека - всъщност на полуострова с площ 580 кв. км не са живели хора от 50-те години на миналия век.

Сравнете цените на колите под наем - Исландия

Полуостровът с резервация е достъпен само през лятото от средата на юни до средата на септември.

100-метровите скали и уединението

Полуостров Хорнстрандир привлича полудневни и многодневни туристи за разходки и преходи из омагьосващия пейзаж на планини, скали с височина над 500 метра и най-вече усещане за абсолютна отдалеченост и самота. Тъй като почти няма инфраструктура, пътеките не са маркирани и няма хижи, освен едно малко селище, можете да вървите с дни, без да срещнете друга жива душа.

Природата тук е сурова в най-добрия си вид, а спокойствието е несравнимо.

Пухчовците и полярните лисици

Почти перпендикулярните скали на стотици метри над морето са място за размножаване на стотици, хиляди и десетки хиляди птици от всякакъв вид. Разбира се, най-известните са пуйките, талисманите на Исландия, но тук гнездят още над 30 вида.

Хорнстрандир е и убежище и дом на полярните лисици, които се срещат тук в сравнително голям брой. Тук има един от най-големите шансове да видите полярна лисица от всички места по света.

Пешеходен туризъм

Хорнстрандир е рай за любителите на дълги и многодневни преходи, които обичат да се сливат с природата. Тук не очаквайте никаква инфраструктура - няма къмпинги, маркирани пътеки и пътища. Само утъпкани пътеки покрай брега, километри цъфтящи ливади, зелени долини и тъмни черни и кафяви скали на фона на много фиорди и открития океан.

Докато се разхождате из Хорнстрандир, можете да се любувате и на морски лъвове и тюлени и да се насладите на невижданата красота на залезите буквално на края на света.

Десетки по-кратки маршрути могат да се направят само за час-два около единствения мини-остров на полуостров Хестеири, където пристигат туристически корабчета.

Пътеките са доста точно изобразени, ако се увеличат, например на en.mapy.cz.

Как да стигнем до там?

Единственият път до Хорнстрандир е с лодка. Не е възможно да се стигне дотам с кола, няма път или асфалтирана пътека.

Можете да използвате както редовни фериботи, така и организирани пътувания чрез местните туристически агенции.

Редовен ферибот

Услугите с кораб се предоставят от Borea на класическа по-голяма моторна лодка с удобни седалки. Тя плава ежедневно от 1 юни до средата на септември и всички услуги започват от Ísafjörður. Лодките имат общо 4 дестинации на полуостров Хорнстрандир, които могат да се използват като отправни точки за пешеходни преходи. Не всички от тях обаче са ежедневни, така че ако тръгвате на път самостоятелно, е добре да планирате добре пътуването си, за да не пропуснете ферибота.

  • Ísafjörður - Veiðileysufjörður: 1-2 пъти на ден, пътуването отнема около час, а еднопосочният билет струва 13 200 щ.д.
  • Ísafjörður - Hesteyri: 1 път дневно, пътуването отнема около 45 минути, а еднопосочният билет струва 13 200 щ.д.
  • Ísafjörður - Aðalvík: 2 пъти седмично, круизът отнема около 45 минути, а еднопосочният билет струва 13 200 щ.д.
  • Ísafjörður - Hornvík: 2 пъти седмично, круизът отнема около 2 часа, а еднопосочният билет струва 17 400 щ.д.
  • Карта на пристанищата на полуострова

За багаж, по-тежък от 20 кг, се заплаща допълнително 4 000 щ.д.

Винаги резервирайте ферибота предварително, поне месец по-рано! Разписания, онлайн резервации и повече информация на boreaadventures.com/boat_tours/.

Организирани пътувания

В Ísafjörður има няколко туристически агенции, които организират организирани екскурзии до Hornstrandir с избор от еднодневни и многодневни екскурзии. Цената винаги включва пътуване с лодка дотам и обратно, водач, пълноценно хранене и къмпинг.

  • Еднодневна екскурзия - между 37 000 и 55 000 щ.д.
  • Многодневни екскурзии - около 150 000 щ.д.

Примери за агенции, които организират пътувания от Ísafjörður:

До Ísafjörður може да се стигне с автомобил по 454-километров маршрут от Рейкявик (карта на маршрута: google.com/maps), който включва красивия пейзаж на Западните фиорди и се движи предимно по качествени асфалтови пътища. До града обаче може да се стигне и със самолет от вътрешното летище RKV в Рейкявик, като двупосочните билети са на цена 128 евро. Можете да закупите билети и чрез нашата търсачка, като потърсите полети от летище Reykjavík RKV до летище Ísafjörður (IFJ).

Настаняване Ísafjörður

На остров Хорнстрандир единственото място за настаняване, което можете да очаквате, са палатките и откритите къмпинги, където можете да си направите собствен къмпинг на всяко място. Обществени съоръжения под формата на течаща вода и тоалетни има само в местностите Hesteyri, Hornvík и Aðalvík.

Така или иначе, ще прекарате нощта в Ísafjörður, откъдето тръгват лодките за Hornstrandir. Там има няколко хостела и хотела. Най-ниските цени от 92 евро на вечер в стая с обща баня се предлагат от Isafjordur Hostel.

Цени под 147 eur на вечер все още се предлагат за семейство GentleSpace Guesthouse.

Останалата част от местата за настаняване в Исафьордур започва от цена 202 eur.

Търсене на настаняване - Исафьордюр

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.