Látrabjarg

Latrabjarg

Ако търсите безлюдни и отдалечени места, където сушата се превръща в открит океан, вятърът ви блъска безмилостно в лицето, а природата показва суровото си, но красиво лице, насочете се към най-западния край на Западните фиорди и наистина към Исландия.

Пътуването ви ще ви отведе до монументалните скали Латрабярг, които се простират на повече от 14 км и често достигат височина от над 400 м!

Сравнете цените на колите под наем в Исландия

Суровият пейзаж е омекотен от тучни зелени ливади, които се докосват до самия ръб на перпендикулярните скали. На около 5 км от скалите непременно посетете малкото селце и обширния плаж на Брейравик- едно от най-красивите места в Западна Исландия.

Най-голямата колония от птици

Скалите Látrabjarg са най-важната и досега най-голямата колония от птици не само в Исландия, но и в Европа, и място за размножаване на милиони индивиди от десетки видове птици. В Латрабярг ще срещнете популярните пуфони, тесноклюни потапници, бели дроздове, биволици и много други. Скалите на Латрабярг например са жизненоважни за малката алка, като тук се намира над 40% от общата световна популация на този вид.

Най-хубавото на Латрабярг е, че можете да се доближите до птиците буквално на няколко десетки сантиметра. Достатъчно е да се приближите внимателно до ръба на скалите, да легнете в тревата с глава леко над скалата и изведнъж пред вас ще се открие невероятен природен спектакъл от стотици, хиляди и милиони движения, викове и песни.

Удобни утъпкани пътеки в тревата практически на равнината водят по цялата дължина на скалите и дори по-далеч, така че нищо не ви пречи да прекарате цял ден в спокойна разходка с вълшебна гледка към безкрайния океан.

Настаняване

Поради отдалечеността на скалите ще е препоръчително да пренощувате поне една нощ в близкия район. Подбираме най-добрите места за настаняване, които се намират в непосредствена близост до Латрабярг:

  • Hotel Breidavik Guesthouse - на около 5 км от скалите, стаи с общ санитарен възел на много добри цени от 103 евро на вечер
  • Hotel Latrabjarg - на около 12 км от скалите, класически хотел 3* с цени около 257 eur за стая с 3 легла или от 110 eur за единична стая
  • Bjarkarholt Guesthouse - на 72 км от скалите, на главния път по пътя за/от Рейкявик, семейна къща за гости с цени от 92 евро на вечер

Как да стигнете до там?

До нос Látrabjarg може да се стигне лесно с всякакъв вид автомобил през цялата година по асфалтовия път, който води до фара на ръба на най-западната точка на Исландия. Пътят от Рейкявик е впечатляващите 424 км (вижте картата на маршрута), но по пътя няма да скучаете. То се вие през пейзаж с многобройни фиорди, планини, тунели, а трафикът е толкова рядък, че шофирането ще бъде чисто релаксиращо занимание.

Най-близкият голям град е Vesturbyggð, на 60 км (вижте картата на маршрута), където ще намерите два малки магазина, бензиностанция и зарядно за електрически автомобили.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Исландия.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.