Akrotiri

Акротири

Акротири е село в южната част на Санторини, известно с огромния си археологически обект, разположен на около 700 метра южно от центъра на селото. Археологическите разкопки в Акротири са сред най-големите и най-важните на гръцките острови и носят посланието за едно от най-важните праисторически селища в Егейско море.

Намерете място за настаняване в традиционни къщи

История

Разкопките на праисторическия град датират от 3500 г. пр.н.е. и по време на разцвета си той е имал сложна система от канали, улична мрежа и най-модерните по тогавашните стандарти сгради в Гърция.

Славата на града продължава до 1 600 г. пр.н.е., когато остров Санторини е разтърсен от мощно изригване на местния вулкан, което покрива целия град със слой гореща пепел с дебелина няколко метра. Съдбата на Акротити напомня тази на Помпей в Италия. Благодарение на това обаче градът на практика се запазва в предишния си вид и поне основите и структурата на уличната мрежа са красиво съхранени и до днес.

Разкопките са открити в края на XIX в. и продължават да се проучват и днес. За да бъдат запазени възможно най-добре, целият обект е покрит с масивен покрив.

Вход и работно време

Обектът е отворен всеки ден от 8:30 до 15:30 ч. с изключение на вторник, когато е затворен.

Възрастните плащат 12 евро, а децата и пенсионерите - 6 евро. Срещу 15 евро можете да закупите намален вход за 3 обекта: Акротири, Древна Тера и Археологическия музей във Фира.

Официален уебсайт: odysseus.culture.gr

Как да стигнем до там?

Можете да стигнете директно до разкопките на древния Акротири с автобус около веднъж на час от Фира, Акротири или Мегалохори. Цената на билета е около 1,80 евро.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Санторини.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.