Древна Тера

Тера Санторини

Древна Тера (понякога изписвана като Тира) е един от най-важните археологически обекти на Санторини.

На площ от около 400 х 100 м все още се намират много добре запазените основи на древния град, който си заслужава да посетите само заради красивите гледки към околността. Древна Тера е разположена на някогашно стратегическо и труднодостъпно място на 360 метра над морското равнище на хълма Меса Вуно между курортите Периса и Камари.

Намерете място за настаняване в традиционни къщи

История

Началото на древна Тера датира от 9 век пр.н.е., когато на острова пристигат колонисти от Спарта и превръщат Тера в икономически важен град, към който се преместват жителите на околните острови. През III в. пр.н.е. в града се премества военният флот на Птолемеите, който превръща Тера във военен град на офицерите.

Тера се превръща в провинциален град с малко значение от I в. пр.н.е., когато попада под римско управление. Населен е до 726 г., когато Санторини е засегнат от силно земетресение и повечето от жителите се преместват по-близо до брега.

Входни такси и работно време

Работното време от 6 ноември до 24 март е всеки ден с изключение на вторник от 8:30 до 15:30 ч. Между 24.4 и 31.10 той е затворен в сряда, а в останалите случаи работи между 8:30 и 15:30 ч. В периода между март/април и октомври/ноември обектът е затворен.

Билетите струват 6 евро. Срещу 15 eur можете да си купите намален вход за 3 обекта: Акротири, Древна Тера и Археологическия музей във Фира.

Официален уебсайт: odysseus.culture.gr

Как да стигнем до там?

До Древна Тера може да се стигне само с кола или пеша. Пътят води от курорта Камари до малък безплатен паркинг с освежителни напитки на около 1 км от разкопките.

Можете да стигнете пеша до Древна Тера и от двете страни, но очаквайте голяма денивелация и на места каменист път:

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Санторини.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.